More

  Strategia de dezvoltare socială a Sătmarului, inspirată din modelul german

  german

  La invitația Asociaţiei Samaritenilor din oraşul Heilbronn-Germania (ASB), o delegație a Primăriei Municipiului Satu Mare, condusă de primarul Dorel Coica, şi formată din directorul executiv al Serviciului Public de Asistență Socială Satu Mare, Doina Văsuț, consilierul primarului Adina Tâlvâc, şeful Biroului Administrativ, Vasile Faur, și directorul tehnic al S.C. Apaserv  S.A, Ioan Leitner, a participat în perioada 29.09.2013- 02.10.2013 la un schimb de experiență în domeniul serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice.
  Cu această ocazie au avut loc mai multe vizite de lucru, atât la sediul ASB Asociaţia Samaritenilor din orașul Heilbronn-Germania cât și la centrele prin care această asociație furnizează servicii sociale. “Aceasta are o experiență vastă în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice și are un număr de 1.200 de angajați, fiind partenerul de bază al Primăriei orașului Heilbronn dintre ONG-urile locale în domeniul social ale primăriei. Principalele servicii sociale pentru vârstnici sunt acordate pe mai multe nivele, în funcție de nevoia identificată pentru persoana vârstnică. Astfel, există un grup de locuințe asistate în Leingarten,  cumpărate sau închiriate de către persoanele vârstnice, dotate cu un sistem de alarmă conectat la un centru de permanență în cadrul blocului de locuințe asistate care în caz de nevoie poate fi activat, iar o persoană responsabilă va acorda intervenție primară persoanei care a solicitat ajutorul. Asociația ASB are mai multe centre de zi pentru persoanele vârstnice unde se acordă servicii socio-medicale, ambulatorii, de recuperare a capacității fizice, ergoterapie, servicii psihologice, precum și două centre rezidențiale pentru persoane vârstnice”, se arată într-un comunicat de presă remis de Primăria Satu Mare.
  Totodată, a fost vizitată și Grădinița de copii, aflată în administrarea Asociației ASB -Kinderbunt, cu o capacitate de 60 de locuri, 30 de locuri pentru copii de creșă între 0 și 3 ani și 30 de locuri pentru copiii de grădiniță între 3 și 6 ani. “Ca o noutate față de modelul românesc, programul la această grădiniță este diferit. Începând cu 7.00 dimineaţa până la 19.00 seara, inclusiv sâmbăta, fiind închisă doar două săptămâni pe perioada de vară. Acest program flexibil vine în sprijinul părinților care au un program de lucru prelungit. Totodată, delegația a fost primită de către primarul orașului Heilbronn la sediul Primăriei Stadt Heilbronn Markplatz, întâlnire unde s-au pus bazele unei colaborări pe mai multe domenii între cele două municipii. În concluzie, acest schimb de experință a fost binevenit pentru delegația din Satu Mare, pentru ca de aceste modele de bună practică să se țină cont la elaborarea strategiei de dezvoltare socială a municipiului Satu Mare în domeniul social, punându-se astfel și bazele unei colaborări în domeniul dezvoltării paletei de servicii sociale furnizate persoanelor vârstnice”, se mai arată în sursa citată.
  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE