More


  Fosta conducere a Transurbis Zalău bună de plată

  - Advertisement -

  Directorul și Consiliul de Administrație au prejudiciat instituția cu 50.000 lei

  Consilierii locali ai Primăriei Municipiului Zalău au aprobat, ieri, proiectul de hotărâre privind recuperarea prejudiciilor constatate la SC Transurbis SA, în condițiile prevăzute în domeniul menționat, prin emiterea de către organele de conducere ale societății a unei dispoziții de recuperare a prejudiciului, precum și stabilirea întinderii acestuia până la recuperarea integrală, de la persoanele care necuvenit le-au stabilit, aprobat și încasat, având la bază interpretări neconforme cu prevederile legale.

  În urma unui control financiar, Curtea de Conturi Sălaj a constatat o serie de ”abateri de la legalitatea și regularitatea privind acordarea unor drepturi de natură salarială, pentru care s-a dispus recuperarea acestora”. Altfel spus, SC Transurbis SA are de recuperat de la fostul manager, Ioan Ionel Mureșan și de la cei 5 foști membri ai Consiliului de Administrație în jur de 50.000 de lei. Municipalitatea a contestat la Curtea de Conturi Bucureşti dispoziţia instituţiei de control din Sălaj, însă demersul a fost respins. În speranţa că va avea sorţi de izbândă în instanţă, Primăria Zalău a atacat decizia Curţii la Tribunalul Sălaj.

  De la 35 lei la 1.000 lei indemnizație

  Până la începutul anului 2012, membrii Consiliului de administrație ai SC Transurbis SA Zalău au fost plătiți cu o indemnizație în valoare de 35 de lei pentru fiecare ședință, reprezentând un procent din salariul directorului. Din ianuarie 2012 și până în august 2013, când le-a expirat mandatul, indemnizația consilierilor a fost majorată la 20% din salariul directorului.

  Dacă până în decembrie 2011, fostul director al societății, Ionel Mureşan (actual director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă – AJOFM Sălaj, n.r.), încasa lunar 3.526 lei, în ianuarie 2012 salariul său a fost 5.000 lei, pentru ca în următoarele şase luni să fie limitat la 4.500 de lei. S-a ajuns în situaţia în care indemnizaţia fiecărui membru al CA a crescut de la 35 de lei, la 1.000 de lei, în ianuarie 2012, respectiv la 900 de lei în intervalul februarie-iulie.

  Inspectorii Curții de Conturi Sălaj au considerat că mărirea acestor drepturi de natură salarială nu s-a făcut conform legislației în vigoare și că indemnizațiile celor cinci membri ar fi trebuit să rămână de 1% din salariul managerului. În urma acestor ”afaceri dubioase”, Transurbis are de recuperat de la fostul director, Ionel Mureșan, suma de 10.790 de lei, iar de la cei cinci foști membri ai Consiliului de Administratie, suma de 39.000 de lei.

  Actuala conducere a societății a început procedura de recuperare a banilor, mergând pe varianta medierii, iar celor cinci foști reprezentanți ai AGA li s-a propus plata eşalonată a sumelor, dar au refuzat să plătească. În aceste condiţii vor fi chemați în instanţă.

  Iulian Duma  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img