Primăria Păuleşti a reuşit să asigure un sistem de canalizare funcţional pe o suprafaţă de 80% din comună, care înglobează şase localităţi. Anunţul a fost făcut ieri de către edilul şef din Păuleşti, Nagy Iosif, alături de viceprimarul Valeriu Şuta şi de reprezentanţi ai Consiliului Local Păuleşti. La evenimentul ocazionat de recepţia lucrărilor de introducere a canalizării în localităţile Hrip, Ruşeni şi Amaţi au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului, instituţie care a finanţat întreaga lucrare din fonduri guvernamentale. Mulţumiri speciale i-au fost adresate din partea Primăriei, a Consiliului Local şi a reprezentanţilor Ministerului Mediului constructorului, reprezentat de Manuel Laurenţiu Huja, care a reuşit să finalizeze lucrările la parametrii tehnici maximi.
Zeci de km de canalizare realizaţi la parametrii tehnici optimi
Reprezentanţii Primăriei şi ai Consiliului Local Păuleşti, împreună cu oficiali ai Ministerului Mediului, au recepţionat ieri lucrările de realizare a sistemului de canalizare, pe o lungime de peste 26 de kilometri, în satele Hrip, Ruşeni şi Amaţi. Datele proiectului au fost prezentate de către dirigintele de şantier Liviu Ghiran, care a ţinut să sublinieze calitatea foarte bună a lucrărilor executate de constructor, reprezentat prin Manuel Laurenţiu Huja. “În localităţile Hrip, Ruşeni şi Amaţi s-a realizat un sistem de canalizare în regim gravitaţional pe o lungime de 18.431 de metri liniari, 7.887 sub presiune. De asemenea, au fost realizate 421 de cămine de vizitare, 1.850 de metri pătraţi de platforme betonate şi 128 metri liniari de subtraversări de drumuri. S-a refăcut asfaltul pe o suprafaţă de 750 de metri pătraţi şi s-au realizat 8 staţii de pompare. Valoarea totală a lucrărilor a fost de 5.576.923 lei, fără TVA, din fonduri asigurate de Ministerul Mediului”, a precizat Liviu Ghiran. Primarul comunei Păuleşti, Nagy Iosif, ne-a spus că au fost asigurate 1.060 de puncte de racordare, din care în primă fază se vor racorda 300 de locuinţe.
Un vis împlinit
Primarul comunei Păuleşti, Nagy Iosif, susţine că Păuleştiul are asigurat în prezent utilităţi publice, printre care gaz, apă şi canalizare. “De bine de rău, apă avem în toate localităţile comunei, gaz avem în trei localităţi, pe linia Păuleşti, Ambud şi Petin. În ce priveşte canalizarea, în 2008 când am intrat în Masterplan-ul Apaserv, am fost cuprinşi cu 10,5 kilometri Păuleşti şi Ambud. Şi atunci am fost foarte dezamăgit, fiindcă mi-am spus că celelalte patru sate rămân fără canalizare. Pe parcurs, noi am fost cuprinşi cu realizarea platformei de gunoi de grajd pentru nutrienţi, care a atras după sine şi canalizarea pe cele patru sate care nu au fost cuprinse. M-am gândit că pe când se termină Păuleşti şi Ambud va fi realizat şi Petinul, Amaţiul, Ruşeniul şi Hripul. În 2011, în ianuarie, am aflat că pot participa la un proiect al Ministerului Mediului nouă comune din ţară. Spre bucuria noastră, comuna noastră a intrat. Am vizitat în fiecare săptămână Bucureştiul, alegându-mă cu numele de primarul premiant”, a precizat Nagy Iosif.
Efort minim pentru bugetul local
Edilul şef al comunei Păuleşti a ţinut să precizeze că efortul bugetar pentru localitatea pe care o păstoreşte a fost unul extrem de mic, din bugetul local fiind plătită doar documentaţia tehnică. În schimb, toate fondurile pentru execuţia lucrărilor au fost asigurate de la bugetul de stat, printr-un proiect al Ministerului Mediului. “Anul trecut în luna august ne-am trezit cu surpriza plăcută că s-a licitat proiectul şi se va începe lucrarea. Într-un an şi patru luni s-a şi realizat lucrarea, care s-a făcut foarte bine şi îi mulţumesc aici constructorului. Şi cel mai îmbucurător fapt este că acest proiect s-a finalizat fără contribuţia bugetului local. Comuna Păuleşti nu a avut nicio participare, fondurile au fost asigurate în întregime de către Ministerul Mediului”, a mai precizat Nagy Iosif.
De asemenea, primarul Păuleştiului a precizat că până la finalul actualului mandat va asigura toate utilităţile pe întreaga suprafaţă a comunei, astfel încât în comuna Păuleşti există în momentul de faţă condiţii de oraş.
Ciprian Bâtea