Poliţia declară război comerţului ilegal cu brazibrad

În fiecare an, mii de brazi sunt furaţi din pădurile statului şi din cele ale particularilor. Amenzile mici prevăzute de lege şi efectivele restrânse ale echipelor de pădurari şi poliţişti lasă, ca în fiecare an, o portiţă pentru marea afacere cu brazi. Aşadar, anul acesta şmecherii îşi fac planul pentru a încheia o nouă mega-afacere, “coaptă” de câţiva afacerişti din alte judeţe ale ţării. Este vorba despre afaceri în valoare de zeci de mii de lei. Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare recunoaşte fenomenul şi se pregăteşte să pună barieră acestuia. Astfel, se vor organiza filtre atât pe şoselele judeţului cât şi la intrare în judeţ, respectiv se vor organiza acţiuni de patrulare prin pădurile din judeţ.

Poliţia intră pe fir
Având în vedere experienţa anilor trecuţi, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) a intrat pe firul problemei şi îi ameninţă pe amatorii de comerţ ilicit cu controale şi dosare penale. “În această perioadă, premergătoare Sărbătorilor de iarnă, poliţiştii sătmăreni sunt angrenaţi în acţiuni de prevenire şi combatere a tăierii, transportului şi comercializării ilegale de material lemnos, mai ales a exemplarelor tinere de brad şi molid destinate a fi valorificate sub forma pomilor de Crăciun. Din experienţa anilor trecuţi s-a constatat că în lunile noiembrie şi decembrie se intensifică activităţile ilegale de tăiere, transport, prelucrare, procesare şi comercializare a materialelor lemnoase, în special răşinoase. Astfel, pentru contracararea acestor activităţi ilegale, poliţiştii vor acţiona în zonele şi pe traseele vulnerabile, pe drumurile forestiere şi drumurile publice, în zonele împădurite cu răşinoase, în mod special brad, în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri de comercializare. Vor fi intensificate acţiunile de control şi patrulare în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră din afara acestuia, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor care taie ilegal arbori. La aceste acţiuni participă alături de poliţişti şi specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Satu Mare si Direcţia Silvică Satu Mare. Atragem atenţia că, potrivit articolului 19 din Legea 171/ 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei şi confiscarea materialelor lemnoase în cauză, transportul şi/sau comercializarea pomilor de Crăciun nemarcaţi cu sigiliul – crotaliu prevăzut de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă remis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare.

Cluj, via Tăşnad… destinaţia profit
Majoritatea persoanelor implicate în tăierile ilegale de brazi provin din judeţul Cluj. Aici, cel mai probabil prin largul concurs al unor pădurari, defrişează după bunul plac şi la voia întâmplării mii de brazi, care mai apoi ajung în alte judeţe, printre care şi Satu Mare. În judeţ, cea mai uzitată cale de acces este Drumul Naţional 1F Tăşnad – Carei, acolo unde începând cu luna noiembrie încep să apară zeci de aşa- zişi comercianţi, transportând mii de brazi în Tăşnad, Carei şi Satu Mare. Odată ajunşi la destinaţie, afaceriştii de ocazie îşi găsesc complici în diferite localităţi, depozitând “marfa” din luna noiembrie şi până în decembrie, atunci când brazii sunt scoşi la lumină şi expuşi la vânzare chiar sub nasul autorităţilor. De altfel, acest lucru poate fi probat extrem de uşor. De exemplu, din cauza faptului că au fost tăiaţi de mult timp, majoritatea brazilor au început să se “scuture” şi să îşi piardă din coronament.

Ce spune legea
Agenţii economici care transportă materiale lemnoase trebuie să aibă un singur tip de documente de însoţire a mărfurilor. Hotărârea de Guvern 427/2004 care aprobă Normele privind circulaţia materialelor lemnoase prevede modele noi pentru formularele Bon Vânzare şi Aviz de Expediţie, care cuprind rubrici de identificare a pădurii din care provine lemnul transportat. Aceeaşi hotărâre de guvern prevede ca brazii de Crăciun să fie timbraţi cu un sigiliu crotaliu. Marcajul este sub formă de bandă autocolantă reflectorizantă, aplicată pe tulpină. Pentru a evita falsificarea certificatelor, facturilor şi formularelor, Imprimeria Naţională utilizează o hârtie specială pe care sunt aplicate holograme şi elemente grafice prin care este asigurată o securizare superioară a acestora. Neaplicarea acestora, îndepărtarea lor sau transportul pomilor fără să poarte sigiliul crotaliu constituie contravenţie.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts