Conflictul existent între Facultatea de Protecţia Mediului Oradea, administratorul fostei unităţi militare din Carei, şi Asociaţia pentru protecţia animalelor Puffi, care a amenajat un adăpost pentru câinii comunitari în incinta unităţii, a reizbucnit la sfârşitul săptămânii trecute. Sâmbătă, după o ceartă cu preşedintele Asociaţiei Puffi, Maria Ardelean, un cadru didactic al facultăţii orădene a interzis accesul voluntarilor asociaţiei la baraca în care a fost amenajat adăpostul pentru câini. Pentru a nu lăsa să moară de foame cei 140 de câini găzduiţi în adăpost, Maria Ardelean s-a văzut obligată să pătrundă zilnic clandestin în unitate cu hrana necesară patrupedelor. Singura soluţie de rezolvare a situaţiei conflictuale este ca Primăria Carei să preia patrimoniul fostei unităţi militare, punând astfel capăt afacerilor dubioase derulate în zonă de reprezentanţii Facultăţii pentru Protecţia Mediului din Oradea.
Voluntarii Puffi, evacuaţi cu Poliţia
Sâmbăta trecută, în timp ce se îndrepta spre baraca în care a fost amenajat adăpostul pentru câini comunitari, preşedintele Asociaţiei Puffi, Maria Ardelean, a fost acostată de o femeie, care s-a prezentat a fi profesor universitar în cadrul Facultăţii pentru Protecţia Mediului. Împreună cu Maria Ardelean se aflau câţiva muncitori care transportau ciment şi stâlpii necesari construirii câtorva noi cuşti pentru zece câini culeşi de pe stradă de voluntarii asociaţiei. Pe un ton hotărât, cadrul universitar le-a cerut să părăsească incinta. “Am vrut să lărgim cu trei metri cuştile, fiind sprijiniţi cu beton de către Primăria Carei. Profesoara universitară, care s-a recomandat cu numele de Ardelean, a început să ne ia la întrebări, vrând să afle ce căutăm acolo. I-am spus că mergem până la adăpost să folosim betonul primit pentru extinderea cuştilor. Brusc, ne-a cerut să părăsim incinta fostei unităţi militare, însă am refuzat, spunându-i că nu pot să arunc pur şi simplu betonul cumpărat din bani publici. Profesoara a chemat Poliţia, care ne-a cerut să părăsim zona. Aceiaşi poliţişti au dat dispoziţie să se închidă cu lacăt poarta fostei unităţi militare”, ne-a declarat Maria Ardelean.
Reprezentanţilor Facultăţii de Protecţia Mediului Oradea nu le pasă cât negru sub unghie de soarta celor peste 140 de câini aflaţi în adăpostul înfiinţat de Asociaţia Puffi. Este vorba de 140 de câini comunitari, culeşi de pe străzile din municipiu, apoi sterilizaţi, cărora voluntarii asociaţiei încearcă să le asigure condiţii de trai cât de cât normale. În pofida interdicţiei, aceştia continuă să le ducă zilnic mâncare câinilor comunitari, chiar dacă uneori trebuie să se milogească la paznicii angajaţi de Facultatea de Protecţia Mediului. “Nu putem să lăsăm câinii de capul lor. Le vom duce în continuare de mâncare, chiar dacă riscăm să fim reclamaţi din nou la Poliţie de personalul facultăţii orădene. Trist este faptul că oamenii nu mai sunt lăsaţi să intre în unitate pentru a adopta câini. Pur şi simplu, ne-a fost blocat programul de adopţii”, ne-a declarat Maria Ardelean.
Bază de cercetare doar pe hârtie
În ultima perioadă, situaţia dintre reprezentanţii Facultăţii de Protecţia Mediului Oradea şi cei ai Asociaţiei Puffi din Carei a devenit tot mai tensionată. Fosta unitate militară de pe strada Căpleniului a ajuns, printr-o Hotărâre de Guvern din 2004, în administrarea facultăţii, având statutul de bază didactică. Solicitarea Primăriei Carei pentru aceeaşi unitate militară nu a fost luată în considerare de către Executivul de atunci. Deşi s-a zbătut să obţină terenul şi barăcile, Facultatea de Protecţia Mediului nu mai are deja de vreo şapte sau opt ani niciun student la Carei. Pe lângă faptul că nu efectuează nicio activitate cu caracter didactic, reprezentanţii facultăţii nu au întreprins abolut nimic pentru conservarea patrimoniului. Din această cauză, barăcile construite pe bani grei de statul român au ajuns într-o stare avansată de degradare. În aceste condiţii, curtea fostei unităţi militare a ajuns un adevărat focar de infecţie.
Adăpostul pentru câini comunitari al Asociaţiei pentru protecţia animalelor Puffi funcţionează în prezent într-o baracă a fostei unităţi militare, însă membrii asociaţiei sunt ameninţaţi permanent cu evacuarea de către reprezentanţii facultăţii orădene. “În primă fază, cei de la Facultatea de Protecţia Mediului ne-au permis să venim cu câinii într-o baracă, însă ulterior s-au răzgândit. Probabil le este teamă că le vedem diversele afaceri cu bunurile fostei unităţi. La solicitările lor repetate, am refuzat să părăsesc baraca. Unde să duc cei aproape 150 de câini pe care îi ţinem aici? Le-am spus că n-au decât să ne evacueze cu forţa, lucru pe care văd că încearcă să-l pună în practică”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Puffi, Maria Ardelean.
Având în vedere faptul că Universitatea Oradea, prin Facultatea de Protecţia Mediului, nu foloseşte absolut deloc în procesul didactic fosta unitate militară de pe strada Căpleniului, Primăria Carei a reluat demersurile pentru a obţine dreptul de administrare asupra patrimoniului acesteia.
Szasz Lorand