More

    Aparatură de ultimă generaţie la Obstetrică-Ginecologie

    gine

    Secţia Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a fost dotat cu aparatură de ultimă generaţie prin intermediul proiectului “Servicii obstetrice şi ginecologice de îmbunătăţire la nivel interregional”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013. Închiderea proiectului a avut loc ieri într-un cadru festiv la care au participat conducerea unităţii şi reprezentanţii Universităţii din Debrecen, liderii din proiect.

    Moment istoric pentru Spitalul Judeţean
    În deschiderea conferinţei de închidere a proiectului, managerul Spitalului Judeţean, Adrian Marc, a precizat că acesta a fost al doilea mare proiect finanţat din fonduri europene, cel de-al treilea fiind în curs de desfăşurare şi şi-a exprimat bucuria că s-a materializat. La rândul său, Claudiu Sulea, directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, a declarat că dotarea cu aparatură a secţiei Obstetrică-Ginecologie este un avantaj pentru judeţul nostru şi i-a felicitat pe cei care au implementat proiectul.
    Directorul medical, dr. Paula Mare, a subliniat că prin această aparatură Spitalul Judeţean Satu Mare depăşeşte unele clinici universitare din zonă iar de acum sătmărencele nu vor mai fi nevoite să meargă în Ungaria sau Cluj să se trateze. “Aparatura medicală achiziţionată a dus la creşterea calităţii actului medical în această secţie şi reprezintă un moment istoric pentru noi”, a mai afirmat Paula Mare.
    Medicul şef al secţiei Ginecologie, dr. Viorica Varodi, a spus că prin acest proiect blocul operator a fost dotat cu o trusă de instrumente completă, o masă, o lampă specială. A mai fost achiziţionat un ecograf 3D şi 4D, doppler şi aparatură laparoscopică sau histeroscopică. Potrivit acesteia, noua aparatură permite depistarea cancerului de col uterin în fază incipientă dar şi tratarea acestuia. “Am avut competenţe şi înainte, acum avem şi cu ce să lucrăm. Vom fi în stare să tratăm şi să descoperim leziuni mult mai precare. Pacienţii vor putea pleca acasă a doua, a treia zi”, a afirmat dr. Viorica Varodi.
    Reprezentantul Universităţii din Debrecen, prof. dr. Toth Zoltan, lider de proiect, a afirmat că în cadrul proiectului s-a pus accent şi pe instruirea medicilor, în Ungaria fiind creat un adevărat centru pentru regiunea de nord-est.

    Valoarea proiectului, peste 1,96 milioane de euro
    Directorul economic al Spitalului Judeţean, Mircea Pal, a declarat că valoarea totală a proiectului a fost de peste 1,96 milioane de euro. Bugetul pentru liderul de proiect, Universitatea din Debrecen, a fost de 1,55 milioane de euro. Pentru dotările de la Spitalul Judeţean Satu Mare, bugetul a fost de 415.386 euro, din care contribuţia proprie este de 2%, adică 8.307,72 euro, cofinanţare susţinută de Consiliul Judeţean Satu Mare.
    În cadrul acestui proiect, Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a achiziţionat nouă aparate cu ajutorul cărora vor fi oferite servicii de calitate la secţia de Obstetrică-Ginecologie, care până acum nu au fost disponibile pentru populaţia din judeţul nostru. Realizarea proiectului va atrage după sine beneficii sociale şi economice. În afară de dotări, în cadrul cooperării profesionale, partenerii s-au angajat în organizarea şi punerea în aplicare a unor întâlniri ce s-au desfăşurat timp de două zile în cadrul instituţiei cu discuţii pe teme de ginecologie.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE