More  Contrabandiştii de ţigări s-au reprofilat pe artificii

  ucraina

  Contrabandiştii de ţigări ţin pasul cu noul trend în prag de sărbători. Pentru a face faţă cererii tot mai mari de pe piaţă, aceştia aduc din Ucraina, pe căi ilegale, artificii cu tonele. De “comercializarea” acestora se ocupă reţelele extrem de bine organizate din pieţele din judeţ, cea mai fierbinte zonă fiind Piaţa Someş din municipiul Satu Mare. Cu toate că echipe mixte formate din efective ale Poliţiei Locale, ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare iau la puricat în fiecare zi aceste zone de risc, “vânzătorii” de ţigări de contrabandă reuşesc cu brio să îşi vândă marfa. Cel mai sugestiv exemplu este cel al unui minor, în vârstă de doar 14 ani, care a fost prins zilele trecute de către poliţişti având asupra sa nu mai puţin de 300 de petarde. Luat la întrebări, copilul a recunoscut că le-a cumpărat de la contrabandişti, petardele fiind aduse cel mai probabil peste fâşia verde din Ucraina.

  Concurenţa neloială a pieţei negre falimentează firmele
  Oficialii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare au precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în această perioadă sunt efectuate controale extrem de stricte la agenţii comerciali autorizaţi pe linia comercializării artificiilor. Mai exact, este vorba despre 11 societăţi comerciale autorizate, în timp ce o societate este în curs de autorizare, faţă de cele 15 societăţi autorizate în cursul anului trecut. Scăderea numărului de firme autorizate subliniază un fenomen alarmant. Materialele pirotehnice comercializate ilegal pe piaţa neagră scad considerabil profitul societăţilor de profil autorizate, fapt pentru care cel puţin trei agenţi economici au decis să renunţe la această activitate. În schimb, pe piaţa neagră treaba merge foarte bine, drept dovadă cantităţile foarte mari comercializate ilegal în zona pieţelor agro-alimentare din judeţ.

  Piaţa neagră, alimentată din Ucraina
  Materialele pirotehnice sunt aduse de reţelele de contrabandă de ţigări din Ucraina, pe care le vând mai apoi membrii reţelelor de valorificare a ţigărilor care parazitează pieţele agro-alimentare din judeţ, în special punctul zero: Piaţa Someş din municipiul Satu Mare. Ca să vă exemplificăm, un minor a fost surprins de poliţişti în timp ce avea asupra sa nu mai puţin de 300 de petarde. Minorul a recunoscut că are petardele de la contrabandişti.
  Concret, în cursul zilei de luni, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au confiscat aproape 300 de obiecte pirotehnice, din categoria celor interzise. “Petardele şi pocnitorile au fost găsite asupra unui minor în vârstă de 14 ani, care a fost surprins de poliţişti în timp ce folosea fără drept articolele pirotehnice, pe strada Deltei din municipiu. Întreaga cantitate de obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, deţinute fără autorizaţie legală, au fost ridicate în vederea distrugerii. Poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de deţinere şi efectuare de operaţiuni cu obiecte pirotehnice din categoria celor interzise, conform legii privind regimul materiilor explozive”, se arată într-un comunicat de presă remis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare. Poliţiştii reamintesc că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

  Poliţia a luat urma contrabandiştilor
  Conform celor declarate de agentul şef principal Dan Şipoş din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Satu Mare, poliţiştii sătmăreni sunt angrenaţi în această perioadă în acţiuni menite a preveni şi combate evenimentele negative generate de nerespectarea prevederilor legale privind deţinerea, comercializarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. Aceste acţiuni s-au dovedit a fi extrem de eficiente în ultimii ani, scăzând considerabil numărul incidentelor soldate cu rănirea unor persoane ca urmare a folosirii necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice. Şi în acest an poliţiştii urmăresc depistarea persoanelor care încalcă reglementările legale în acest domeniu. “După ce au intrat în vigoare restricţiile privind comercializarea şi folosirea obiectelor pirotehnice, mai exact de doi ani, nu au mai fost niciun fel de incidente nedorite care să se soldeze cu victime”, a declarat agentul şef principal Dan Şipoş. Conform aceleiaşi surse, piaţa neagră este alimentată de reţelele de contrabandă cu ţigări ucrainene, motiv pentru care poliţiştii locali, poliţiştii şi jandarmii au luat pieţele la puricat.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE