More


  Frână în calea migraţiei medicilor spre Occident

  =

  medici

  Graţie unor măsuri de dezvoltare reală a sistemului medical sătmărean, autorităţile judeţene au reuşit ca în decurs de doar un an să reducă la jumătate numărul medicilor care pleacă spre alte ţări din Occident. Acest fapt este relevat din statisticile Colegiului Medicilor Satu Mare, care confirmă această tendinţă pozitivă pentru sistemul medical judeţean. Pentru a diminua fenomenul la minim, Consiliul Judeţean intenţionează să creeze noi facilităţi, printre acestea se numără şi construirea unor locuinţe speciale pentru medici, fiind vorba despre nu mai puţin de 24 de apartamente, care vor fi construite în cadrul unui proiect al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

  Zeci de medici au plecat în ultimii doi ani
  Conform evidenţelor Colegiului Medicilor Satu Mare, în ultimii ani au plecat din sistemul medical sătmărean nu mai puţin de 30 de medici. Astfel, în cursul anului trecut au plecat 19 medici, în timp ce în cursul acestui an au mai plecat doar 11 cadre medicale. Semn că ultimele măsuri de redresare a sistemului medical sătmărean au dat roade. Şi vorbim aici despre investiţii serioase în infrastructura medicală, de la reabilitarea unor secţii şi până la dotarea lor cu tehnică medicală de performanţă. Astfel, autorităţile judeţene au demonstrat că pot să diminueze acest fenomen, reducându-l la jumătate în decurs de doar un an. Semn că se poate, dacă există şi voinţă.

  Consiliul Judeţean luptă pentru drepturile medicilor
  Consiliul Judeţean Satu Mare nu dezarmează în faţa acestui fenomen şi se luptă să le ofere cadrelor medicale facilităţi pentru a le crea condiţii pentru a rămâne în sistemul medical românesc. Unul dintre aceste proiecte a fost relevat tocmai de către preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), Dumitru Nancu, declaraţie făcută cu ocazia unei vizite realizate luna trecută la Satu Mare. Oficialul ANL a spus că se intenţionează construirea unui număr de 24 de locuinţe pentru medici în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare şi pe strada Poligonului din municipiul reşedinţă de judeţ. “Dorim începerea unui proiect privind construirea de locuinţe pentru medicii rezidenţi. Locaţia este foarte bună, sperăm să demarăm începând cu 1 ianuarie un număr de 24 de unităţi locative în acest oraş”, a declarat Dumitru Nancu.
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a salutat această intenţie, precizând că prin asigurarea unor condiţii deosebite pentru medici aceştia vor putea fi atraşi înspre Satu Mare, respectiv cei care vor dori să plece se vor răzgândi. “Este un proiect important pentru noi. Degeaba reabilităm secţiile Spitalului Judeţean, degeaba reabilităm infrastructura de sănătate, dacă nu reuşim să atragem către noi specialişti. Este o problemă serioasă, cu aceste locuinţe de serviciu putem să-i ajutăm pe medici, putem să discutăm cu ei şi în momentul în care ai asigurată locuinţa deja putem să ne gândim serios la a dezvolta infrastructura de sănătate”, a conchis Adrian Ştef.

  Au mai rămas 1.600 de cadre în sistem
  În sistemul medical sătmărean au mai rămas circa 1.600 de cadre medicale, de la medici la asistenţi medicali şi infirmieri. Concret, vorbim despre 1.100 de membri ai Uniunii Judeţene Sanitas Satu Mare, şi anume asistenţi medicali. La acest total se mai adaugă un număr de 500 de medici activi, respectiv 100 de medici pensionari, membri ai Colegiului Medicilor Satu Mare.
  Reamintim că medicii sătmăreni s-au aflat în grevă de avertisment luna trecută pentru a protesta, printre altele, şi pentru stoparea fenomenului de migrare a medicilor înspre ţările din Occident. Aceştia au mai cerut mărirea salariilor pentru toţi cei care lucrează în sistemul sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014 şi alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru Sănătate. Sindicaliştii au mai cerut legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public, pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, respectiv consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

  14.000 de medici au plecat spre UE
  Statisticile la nivel naţional al Colegiului Medicilor din România relevă o situaţie cel puţin alarmantă, şi asta pentru că exodul medicilor către Occident este o realitate. Concret, nu mai puţin de 14.000 de specialişti au plecat către ţări din Uniunea Europeană din momentul în care ţara noastră s-a integrat în acest sistem. Conform aceleiaşi surse, pentru pregătirea acestor doctori statul român a cheltuit 3,5 miliarde de euro, care ar fi trebuit să se regăsească în serviciile de sănătate. În fine, interesul medicilor pentru angajarea în străinătate este atât de mare încât pe site-ul CMR, la categoria “Medici”, din cele cinci articole postate, primele două se referă la “documente pentru un medic care doreşte să profeseze în străinătate”.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img