În cadrul unei conferinţe de presă susţinute după şedinţa de Consiliu Judeţean, preşedintele Adrian Ştef a arătat că există întârzieri foarte mari în implementarea proiectului de 102 milioane de euro, finanţat din fonduri ale Uniunii Europene, privind modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare. Din cauza acestor întârzieri, există riscul ca Uniunea Europeană să aplice corecţii financiare sau chiar să solicite returnarea sumei de 102 milioane de euro. În consecinţă, preşedintele Adrian Ştef, în calitate de preşedinte al ADI Apă, împreună cu primarii membri ai ADI Apă, au cerut Consiliului de Administraţie al Apaserv să evalueze toate problemele semnalate, să evalueze activitatea Consiliului director al Apaserv şi a tuturor celor implicaţi în derularea proiectului, respectiv să ia măsuri pentru deblocarea proiectului.
Întârzieri masive, absorbţie minimă
Preşedintele Adrian Ştef a anunţat că ieri a avut loc şedinţa ADI Apă, în cadrul căreia primarii au fost informaţi despre stadiul implementării proiectului de 102 milioane de euro vizând modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare. Potrivit celor declarate de preşedintele Ştef, o serie de experţi au semnalat întârzieri foarte mari la implementarea proiectului, existând riscul ca unele dintre componentele sale să nu poată fi realizate la termen. Pe lângă întârzierile provocate de litigiile în instanţă şi birocraţia excesivă, preşedintele Ştef a mai enumerat o serie de cauze imputabile societăţii Apaserv: calitatea îndoielnică a proiectelor şi a documentaţiilor de atribuire, care au favorizat existenţa a mult prea multe litigii şi contestaţii la atribuirea lucrărilor, durata foarte mare de evaluare a procedurilor de licitaţie, slaba mobilizare a constructorului, implicarea insuficientă a consultantului, numărul mic de comisii de evaluare.
“Analizând stadiul pe componentele proiectului, adică 19 contracte, din care trei de servicii, unul de achiziţii şi 15 de lucrări, am constatat următoarele: din cele trei contracte de servicii, cel de auditare al proiectului, a fost peste patru luni în evaluare. Este normal să dureze atâta o procedură de evaluare? Sunt nişte probleme şi riscăm să ajungem să pierdem acest proiect. Este în întârziere foarte mare şi contractul de achiziţie de autospeciale. Pe lângă asta, cele cinci contracte aflate în execuţie au întârzieri foarte mari, stadiile fizice sunt nesemnificative. În consecinţă, absorbţia este foarte slabă, de aproximativ 10% din valoarea lucrărilor, respectiv de 2% din valoarea întregului contract. Am fost sesizaţi şi despre neconformităţi la procedurile aflate în derulare. O sesizare din partea consultantului cooptat pentru lucrările de la Negreşti arată că există neconcordanţă între proiectele tehnice aprobate şi documentaţiile prin care se doreşte atribuirea acestor lucrări”, a declarat preşedintele Adrian Ştef.
Solicitări ferme către conducerea Apaserv
Preşedintele Adrian Ştef, în calitate de preşedinte al ADI Apă, împreună cu primarii membri ai ADI Apă, au cerut Consiliului de Administraţie al Apaserv să evalueze toate problemele semnalate, să evalueze activitatea Consiliului director al Apaserv şi a tuturor celor implicaţi în derularea proiectului, fiind vorba de un proiect important pentru judeţul Satu Mare, în valoare de 102 milioane de euro. De asemenea, s-a solicitat şi anularea procedurilor de atribuire care prezintă neconformităţi şi reevaluarea lor. Consiliul Judeţean şi primarii nu vor să-şi asume răspunderea pentru eventualele corecţii şi penalizări în proiect dacă angajaţii Apaserv au făcut greşeli.
Preşedintele Ştef a mai arătat că săptămâna viitoare va fi stabilită etapa a doua a proiectului de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare. “Dacă există probleme la etapa I, riscăm să compromitem etapa a II-a, din cauza eventualelor corecţii financiare, care pot urca până la 100% din valoarea proiectului. În etapa a doua dorim să extindem reţelele de apă şi canal în tot judeţul Satu Mare. De asemenea, reţelele vor fi extinse şi în municipiul Satu Mare, pe străzile în care încă nu există”, a mai spus Adrian Ştef.
Apaserv SA funcţionează ca şi o societate comercială de sine stătătoare, al cărei pachet majoritar de acţiuni este deţinut de Primăria Satu Mare. Consiliul Judeţean şi alte primării din judeţ deţin la rândul lor pachete mai mici de acţiuni ale societăţii cu statut de operator regional de apă şi canalizare.
Probleme la implementare
Primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, apreciază că e vorba de o problemă foarte serioasă. “Proiectul de reabilitare şi construcţie a reţelelor de apă şi apă uzată este cel mai important proiect pentru oraşul Negreşti Oaş. Azi (ieri – n.r.), am aflat că există foarte multe nereguli. Lucrurile trebuie rezolvate cât mai repede. E o problemă foarte serioasă. Lucrările trebuiesc terminate cât mai repede în Negreşti, întrucât proiectul Apaserv se suprapune cu un alt proiect de reabilitare a străzilor din oraş, finanţat prin POR. Deşi licitaţia a fost organizată în vară, nu putem porni lucrările la străzi până nu se finalizează lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare”, ne-a declarat primarul Aurelia Fedorca.
Cu probleme asemănătoare se confruntă şi primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma. “Proiectul cu canalizarea, în care suntem împreună cu Tăşnadul, este blocat. În schimb, este în derulare proiectul privind staţia de epurare, în care suntem beneficiari alături de Tăşnad şi Livada. Din păcate, nici aici lucrările nu prea avansează, constructorul mai mult stagnează. Nu îmi pot da seama cum vor putea fi respectate termenele de execuţie”, spune primarul Ovidiu Duma.
Szasz Lorand