More  ”Rost – Esențe, gusturi și stări românești”, la Zalău

  Luni, 9 decembrie, începând cu orele 18.00, în Sala ”Porolissum” a Consiliului Județean Sălaj va avea loc lansarea albumului ”Rost – Esențe, gusturi și stări românești”, avându-l ca autor pe cunoscutul fotograf Răzvan Voiculescu. Evenimentul, a cărui gazdă este renumitul gastrolog sălăjean Mircea Groza, îl va avea ca invitat pe Nicu Alifantis și grupul Trio Transilvan al Ansamblului ”Meseșul” Zalău.

  Manifestarea este o componentă a unei campanii naționale în care Răzvan Voiculescu reușește, prin arta fotografică, să aduca poveștile și chipurile ”păstrătorilor de Rost” în fața opiniei publice. Este vorba de diverși meșteri populari (clopari, căuaci, coșercari, făuritori de viori, morari, cojocari, opincari, etc.) din toate regiunile țării.

  Albumul a pornit de la ideea unei lumi aflate la apus în satele și orașele mici ale României. Multe dintre meștesugurile vechi se pierd, motiv pentru care autorul le-a cuprins într-un album care are nu mai puțin de 300 de pagini.

  Din cele 300 de pagini ale albumului, peste 60 sunt dedicate ”păstrătorilor de Rost” din județul Sălaj: Gusti Mureșan, cloparul din Gârbou, coșercarul Teglaș Petrică, din Var, pe morarul Cosmuța Sâmpetrean, din Hida, pe familia Ghiuruțan, din Fântânele – Voivodeni, deținătoare de capre.

  Tot în paginile albumului ”Rost – Esențe, gusturi și stări românești” este prezentă Florica Criste, păstrătoarea de tradiții, din Cizer, Ligia Bode, proprietara Muzeului Etnografic din Iaz, făuritorul de viori, Gheorghe Grec, din Ortelec, pe stuparul din Șeredei, Iosif Oros, pe nisărașul (măcelarul) Marton Carol, din Verveghiu, pe producatorul de vinuri și constructorul de beciuri, Ioan Sereș, din Crasna dar și gazda evenimentului de la Zalău, specialistul în preparate culinare tradiționale, Mircea Groza.

  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE