More  Sălăjenii avertizați să-și curețe coșurile de fum

  - Advertisement -
  Sălăjenii, dar nu numai ei, în special cei din zona rurală dar și cei de la oraș care au centrale termice pe combustibil solid, sunt avertizaţi să ia măsuri corecte pentru curăţarea şi întreţinerea coşurilor de evacuare a fumului, pentru prevenirea unor eventuale incidente.
  Prin intermediul campaniei naţionale de informare ”RISC. Siguranţa NU e un joc de noroc!“ I.G.S.U şi E.ON România atrag atenţia asupra pericolelor reprezentate de coşurile de fum necurăţate. Circa 4.200 de incendii la locuinţe, soldate cu pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, s-au produs în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie. Aproximativ 44% din aceste incidente grave au avut drept cauză exploatarea coşurilor de fum neizolate corespunzător faţă de elemente combustibile, neetanşate sau necurăţate, precum şi improvizaţiile la mijloacele de încălzire şi instalaţiile electrice.
  Necurăţarea coşurilor de fum şi a canalelor de evacuare a gazelor arse este cauza cea mai frecventă a producerii intoxicaţiilor şi asfixierilor cu monoxid de carbon. Al doilea an al parteneriatului ”Împreună pentru siguranţă”, derulat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) şi E.ON România, a debutat cu o nouă campanie naţională de informare şi conştientizare a populaţiei: ”RISC. Siguranţa NU e un joc de noroc!“. Aceasta îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra riscurilor majore la care cetăţenii se expun atunci când exploatează coşuri de fum neprotejate faţă de elementele combustibile, neetanşate sau necurăţate, aparate electrice defecte sau improvizate, precum şi în cazul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil.
  Statisticile I.G.S.U. evidenţiază faptul că, din cele aproximativ 4.200 de incendii produse în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2013, un număr de 1.760 au avut la origine cauzele menţionate mai sus. Chiar dacă numărul total al incendiilor la locuinţe este mai scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, ponderea cauzelor de tipul celor enumerate se menţine la un nivel ridicat şi, din acest motiv, noua campanie de informare îşi propune nu doar să contribuie la reducerea numărului de incidente, ci şi să schimbe, în timp, atitudinea şi comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. Potrivit statisticilor I.G.S.U., în urma incendiilor la locuinţe produse în primele zece luni ale acestui an au rezultat 476 de victime, dintre care 132 şi-au pierdut viaţa. În aceeaşi perioadă a anului trecut, în cele 4.978 de incendii produse au fost rănite 413 persoane, iar 168 dintre acestea au decedat. Cel mai mare pericol al utilizării necorespunzătoare a gazelor naturale îl constituie monoxidul de carbon, mai ales în timpul sezonului rece, odată cu punerea în funcţiune a instalaţiilor de încălzire.
  Iulian Duma


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts