More

    Sălăjenii preferă să lucreze ”la negru”

    Amenzi de peste 36.000 lei pentru angajatori

    Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, în cursul lunii noiembrie, inspectorii instituţiei au desfăşurat o serie de controale la peste 177 de agenţi economici din judeţ, atât în domeniul relaţiilor de muncă (RM), cât şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM), controale în urma cărora s-au depistat o serie de abateri pentru care au fost aplicate amenzi contravenţionale, dar şi avertismente.
    Astfel, în domeniul relațiilor de muncă la doi dintre cei 115 agenţi economici verificaţi, au fost identificate două persoane care lucrau fără forme legale de angajare, agenții economici fiind sancţionaţi cu amenzi în valoare de 20.000 de lei. De asemenea s-a constatat faptul că unii angajatori nu respectă prevederile legale privind repausul săptămânal şi nici obligaţia de a ţine evidenţa orelelor de muncă pentru fiecare salariat, abateri pentru care au aplicat amenzi în valoare de 3.000 de lei.
    Inspectorii ITM Sălaj au dat și avertismente pentru că angajatorii nu au respectat dispoziţiile privind munca suplimentară, munca de noapte şi nici dispoziţiile privind munca de noapte, dar şi pentru necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale.
    În domeniul Securității și Sănătății în Muncă (SSM) au fost controlate 62 de unităţi, iar trei agenţi economici au fost sancţionaţi cu 13.000 de lei pentru lipsa materialelor de instruire pentru angajaţi şi pentru neândeplinirea măsurilor dispuse la controlul anterior.
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE