More


  Sălajul, al doilea judeţ din ţară care are constituit Biroul Judeţean al Camerei Agricole

  =

  Fermierii din judeţul Sălaj și-au ales, în luna noiembrie, membrii Colegiului Judeţean al Camerei Agricole. Cei 24 de membri au primit, ieri, din partea prefectului județului Sălaj, Ionel Ciunt, atestatele de membri, în cadrul unei ședințe desfășurate la Direcţia Agricolă Sălaj.

  Mandatul membrilor Colegiului Judeţean al Camerei Agricole Sălaj este de un an de zile, perioadă în care  se vor ocupa de formalităţile legale de înfiinţare a Camerei, de găsirea unui sediu, realizarea unui statut şi a registrelor de membri şi, în toamna anului viitor, de organizarea unor noi alegeri pentru desemnarea unor structuri definitive ale conducerii acestei organizaţii, de această dată cu un mandat de patru ani.
  Prefectul judeţului Sălaj, Ionel Ciunt, a ţinut să evidenţieze importanţa existenţei unei asemenea structuri în judeţ. ”Probabil că lucrurile s-ar fi putut întâmpla mai bine, dar cu toate greutăţile pe care le-am avut, mă refer nu neapărat la greutăţile în ceea ce priveşte resursa financiară, dar şi la probleme de mentalitate a unor persoane. De ce să mai apară o structură în plus peste ceea ce există în prezent, de ce să se mai plătească, pe lângă obligaţiile financiare existente, încă o cotizaţie. Sigur, sunt lucruri reale, dar ar trebui să avem răbdare să le explicăm oamenilor că nu pot accesa bani europeni şi programe pe ceea ce înseamnă agricultură la nivel european decât în formula în care încercăm noi să o finalizăm. Mandatul colegilor care sunt prezenţi aici este de un an. Mai sunt încă nişte etape: de înregistrare a Camerei la Judecătorie, abia din acel moment va avea personalitate juridică, va fi ales preşedintele şi structură de conducere. Sigur, după un an se vor organiza noi alegeri, iar membrii următorului Colegiu Judeţean al Camerei Agricole vor avea mandat de patru ani. Chiar aşa scurt fiind mandatul este foarte important pentru că este, de fapt, punctul de plecare, în ceea ce înseamnă strângerea rândurilor pentru fermieri. Am încercat să acoperim oarecum toate domeniile de activitate din agricultură, de la legumicultură până la creşterea bovinelor, ovinelor, inclusiv silvicultura. Dacă până aici a fost foarte greu sau a fost greu, de aici înainte o să fie ceva mai greu pentru că va trebui să aveţi întâlniri cu o frecvenţă mai mare ca şi până acum cu cei care lucrează efectiv în agricultură şi să le explicaţi cum stau lucrurile, mai ales în ceea ce priveşte atragerea banilor europeni pentru investiţii în acest domeniu. De altfel, aveţi şi această obligaţie stipulată în lege, pe de altă parte înfiinţa chiar societăţi comerciale, care să vină în sprijinul agricultorilor”, a precizat prefectul Ionel Ciunt.
  Trebuie menționat faptul că din totalul celor peste 63.000 de fermieri sălăjeni cu drept de vot, doar circa 3.300 s-au prezentat la urne.
  Din comitet fac parte, ca şi reprezentanţi ai asociaţiilor de fermieri, Nagy Rozalia, Rodica Man, Sabo Alexandru, Ioan Duca, Nicolae Ţap, Mircea Horga, Călin Condor şi Marin Filip; reprezentant al patronatelor, Florin Vâlcelean; de la sindicate: Farnas Ferencz şi Mircea Tămaş; de la cooperativele agricole: Ovidiu Sfăt şi Cornel Damşa; de la Păduri: Ioan Duruș; de la cercetători: Valer Coste; medicii veterinari vor fi reprezentaţi de Adriana Chende; fermierii cu vârste de peste 35 de ani, de Laurenţiu Ghiuruţan, Cristina Chichişan, Szoboszlai Attila şi Ioan Ciubăncan; iar fermierii cu vârste sub 35 de ani, de Vlad Vaida, Mirela Mastan, Cosmin Bob şi Vasile Crişan.
  La prima şedinţă a biroului, membrii acestuia vor trebui să desemneze şi un al 25-lea coleg, care nu a putut fi desemnat în urma alegerilor întrucât la categoria patronate s-a înscris un sigur candidat pe două locuri disponibile.
  Iulian Duma


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img