More  Sărbători de iarnă cu plata în rate

  carp

  Sărbătorile de iarnă sunt aşteptate cu tristeţe de mulţi pensionari. Mulţi dintre ei nu au ce să pună pe masa de Crăciun, motiv pentru care apelează la casele de ajutor reciproc pentru a împrumuta bani. Aşa se face că sute de bătrâni se înghesuie, în aceste zile, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Satu Mare pentru a împrumuta sume modice, necesare cumpărăturilor pentru masa de Crăciun. Fenomenul este cunoscut şi recunoscut de către preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Satu Mare, Lucian Marişca. Şi asta pentru că aici pensionarii se pot împrumuta la cele mai mici dobânzi posibile. Mai exact, vorbim despre dobânzi de doar 1-2%.

  Cele mai mici dobânzi
  Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Satu Mare operează de departe cu cele mai mici dobânzi la împrumuturile acordate. Vorbim aici despre dobânzi de doar 1 sau 2%. Mai mult, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Satu Mare, Lucian Marişca, susţine că nivelul dobânzii a fost micşorat de nu mai puţin de trei ori în ultima perioadă, decizie adoptată de către adunarea generală a CARP. Concret, cum dobânzile nu sunt mari, pensionarii apelează fără să stea mult pe gânduri la facilitatea la care au acces în calitatea lor de membri CARP, mai ales că, dacă s-ar adresa băncilor, un împrumut în condiţii de creditare similare ar fi destul de greu de obţinut. Dacă nu chiar imposibil. “Avem circa 10.000 de membri cotizanţi. Pentru a-i sprijini şi pentru a le oferi o alternativă, s-a luat decizia la nivelul CARP ca dobânzile să fie micşorate. Au fost diminuate dobânzile de trei ori până acum. De aceea vin foarte mulţi pensionari. Săracii nu ar avea nicio şansă dacă s-ar împrumuta de altundeva”, a declarat Lucian Marişca.

  Cereri cu nemiluita
  Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Satu Mare susţine că în acest an a fost cel mai mare flux de cereri de acordare a împrumuturilor din ultimul sfert de secol. De exemplu, în luna noiembrie valoarea împrumuturilor acordate s-a dublat în acest an faţă de perioada similară a anului trecut. Mai exact, dacă în noiembrie 2012 s-au împrumutat un număr de 320 de persoane, luna trecută au fost acordate 667 de împrumuturi, însumând nu mai puţin de 1.256.350 lei. “Această cerere foarte mare o putem pune, în special, pe scăderea dobânzilor. Pot să spun că dacă s-ar închide Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor i-am termina pe bieţii pensionari”, a precizat Lucian Marişca.

  Drama de la ghişee
  Lucian Marişca susţine că a cunoscut nişte poveşti de viaţă de-a dreptul dramatice. “Vin pensionari, săracii, care vor să se împrumute cu 100 sau 200 de lei. Pentru a-i ajuta nici măcar nu le mai percem dobândă, aşa mică cum e ea. A fost un caz în care o persoană a venit să ceară 60 de lei pentru a-şi lua medicamente. I-am spus că nici nu are rost să se împrumute. L-am rugat să completeze o cerere de ajutor nerambursabil şi bietul om şi-a putut cumpăra medicamentele. Ne lovim de astfel de cazuri dramatice”, a precizat preşedintele CARP Satu Mare. Lucru cât se poate de interesant, din cei 10.000 de membri ai CARP Satu Mare doar 180 au restanţe la plată. În majoritatea cazurilor este vorba despre rea intenţie.

  Mană cerească în prag de sărbători
  Pensionarii recunosc beneficiile de care se bucură la împrumuturi şi susţin că existenţa Casei de Ajutor Reciproc constituie o veritabilă mană cerească. În special în pragul sărbătorilor. “Am mai luat credite şi până acum, altfel nu ştiu cum ne-am fi descurcat. De data aceasta vreau să scot ceva mai mulţi bani. Dobânda e foarte bună, ştim. Tocmai de aceea venim aici. M-a rugat chiar şi fiul meu la un moment dat să mă împrumut pentru el, atât de bună este dobânda. Suntem foarte mulţumiţi că există această instituţie”, făcea haz de necaz un bunicuţ ce-şi aştepta, cu răbdare, rândul la unul dintre ghişeele de la parterul sediului Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Satu Mare.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE