More  Satu Mare va avea centură de ocolire

  consiliu

  După ce a realizat investiţii majore în infratructura rutieră din întreg judeţul, Consiliul Judeţean a bifat un nou angajament faţă de sătmăreni. Este vorba despre şoseaua de centură a municipiului Satu Mare, după ce Guvernul Ponta a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi variantei ocolitoare a municipiului reşedinţă de judeţ. Concret, eforturile depuse de preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor, alături de fostul ministru al Transporturilor, eurodeputatul Ovidiu Silaghi, s-au dovedit a fi un succes. Mai mult, Guvernul a majorat, în ședința de miercuri, valoarea estimată a centurii de ocolire a municipiului Satu Mare, la 730.401.000 lei față de 379.846.000 lei cât era prevăzută în hotărârea de anul trecut.

  Angajament onorat
  Consiliul Judeţean Satu Mare s-a ţinut de cuvânt, iar angajamentul luat la începutul anului 2013 a fost îndeplinit. Guvernul Ponta a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi variantei ocolitoare a municipiului reşedinţă de judeţ – Satu Mare. “Miercuri, 4 decembrie 2013, putem spune că demersurile făcute de conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare prin preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor şi europarlamentarul Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, au fost încununate de succes şi iată că la ora actuală prin Consiliul Judeţean Satu Mare, cu sprijinul Guvernului Ponta, municipiul reşedinţă de judeţ, oraşul Satu Mare, va avea şosea de ocolire. Guvernul Ponta a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi investiţiei Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare, valoarea totală a investiţiei de 730,4 milioane lei, finanţare de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine. Odată aprobaţi indicatorii tehnico-economici, Guvernul Ponta a dat undă verde proiectului şi din acest moment CNADNR poate lansa procedura de licitare a lucrărilor de construcţie, care vor merge în paralel cu cele de expropriere. Proiectul are asigurată finanţarea din fondurile comunitare alocate exerciţiului 2007-2013. Consiliul Judeţean Satu Mare mulţumeşte Guvernului Ponta pentru susţinerea acestui proiect deosebit de important pentru judeţul nostru!”, se arată într-un comunicat de presă remis de Consiliul Judeţean Satu Mare.

  Valoare dublată pentru centură
  Guvernul a majorat, în ședința de miercuri, valoarea estimată a centurii de ocolire a municipiului Satu Mare, la 730.401.000 lei față de 379.846.000 lei cât era prevăzută în hotărârea de anul trecut. Printre actele normative incluse pe agenda şedinţei Guvernului României din 4 decembrie, a fost inclusă o nouă hotărâre privind modificarea HG 1084/2012 prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiţii „Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare”, judeţul Satu Mare. De fapt, prin această hotărâre adoptată de Guvern, s-a aprobat o nouă valoare totală a investiţiei, de 730.401.000 lei. Finanţarea se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului pentru Departamentul pentru proiecte de infrastructură și investiții străine. Această hotărâre urmează a fi publicată în Monitorul Oficial.
  Reamintim că în noiembrie 2012 s-a adoptat hotărârea 1084, care aproba indicatorii tehnico-economici ai centurii municipiului Satu Mare, valoarea totală a investiției fiind de 379.846.000 lei, inclusiv cu TVA. Durata de realizare a investiției era de 12 luni, la vremea respectivă. Finanțarea s-ar fi putut realiza, conform hotărârii guvernului, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, de la titlul 56 “Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare”, alineatul “Fondul European de Dezvoltare Regională”, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE