More

    Singuri acasă de sărbători!

    singuri

    Pentru aproape 5.000 de elevi sătmăreni, sărbătorile de iarnă nu reprezintă în totalitate o bucurie deoarece vor trebui să şi le petreacă singuri, fără părinţi, deoarece aceştia sunt plecaţi la muncă în străinătate. Mai grav este pentru circa 1.100 dintre aceştia, care au ambii părinţi în această situaţie. Comunele din zona Oaşului sunt de departe primele în top în ceea ce priveşte numărul elevilor cu părinţi plecaţi în străinătate, iar capitala Ţării Oaşului este pe primul loc din acest punct de vedere dintre oraşele judeţului. Potrivit psihologilor, plecarea părinţilor la muncă în străinătate generează consecinţe negative asupra dezvoltării copiilor rămaşi acasă, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional, social şi educaţional.

    Peste 4.900 de copii rămaşi singuri
    Potrivit unui raport prezentat la finele lunii noiembrie de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare, în prezent în judeţul Satu Mare sunt înregistraţi 4.909 elevi care au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, ceea ce reprezintă aproape 10% din numărul total de elevi. Aceştia au rămas în grija bunicilor sau a altor rude apropiate. Dintre aceştia, 3.766 de elevi au câte un părinte plecat în străinătate, în timp ce 1.143 de elevi au ambii părinţi în această situaţie.

    În ceea ce priveşte provenienţa lor, 2.399 provin din mediul rural, în timp ce 2.520 de elevi provin din mediul urban. Pe categorii de grupe şcolare, au rămas cel puţin fără un părinte de sărbători 565 de preşcolari, 1.409 de elevi din ciclul primar, 1.610 din ciclul gimnazial şi 1.325 din ciclul liceal.

    Pe oraşe, în municipiul Satu Mare 6,5% dintre elevi au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, la Carei 4,96%, Negreşti 23,29%, Tăşnad – 4,71%, Ardud- 6,2% şi Livada – 8,74 %. De asemenea, 10,58% provin din mediul rural.

    Oaşul în top
    De departe, cei mai mulţi copii rămaşi singuri acasă din cauza faptului că părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate se află în Ţara Oaşului. Spre exemplu, pe primul loc pe judeţ se află comuna Târşolţ, unde 41,53% dintre elevi îşi vor petrece sărbătorile de iarnă fără cel puţin unul dintre părinţi. Urmează localităţile Călineşti Oaş 40,26%, Câmârzana – 39,65%, Trip – 34,88%, Certeze – 31,77% sau Turţ – 29,53%.

    Copiii nu sunt foarte încântaţi că vor fi nevoiţi să-şi petreacă sărbătorile de iarnă fără cel puţin unul dintre părinţi. “O să primesc cadouri de Moş Crăciun, însă nu este acelaşi lucru. În special Crăciunul se petrece în sânul familiei, alături de părinţi. Din păcate, eu va trebui să mi-l petrec doar cu bunicii pentru că ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi nu se pot întoarce acasă. Am început să mă obişnuiesc cu această situaţie pentru că nu este primul an când îmi petrec sărbătorile de iarnă fără părinţi”, ne-a declarat unul dintre elevii negreşteni aflat în această situaţie.

    Afectaţi fizic şi psihic
    Plecarea părinţilor la muncă în străinătate generează consecinţe negative asupra dezvoltării copiilor rămaşi acasă, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional, social şi educaţional. Scăderea interesului acordat şcolii, creşterea absenteismului şi tendinţa de abandon şcolar, pe fondul lipsei de preocupare a părinţilor faţă de educaţia lor, caracterizează situaţia multora dintre aceştia. Ţinând cont de nevoile copiilor rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, societatea trebuie să le acorde acestora sprijin atât în activitatea şcolară, cât şi în viaţa lor socială şi emoţională, prin servicii educaţionale, de consiliere şi dezvoltarea de programe de timp liber, potrivit psihologilor sătmăreni.
    Părerea specialiştilor este confirmată de unele gesturi pe care le fac elevii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. De exemplu, doar în cursul acestui an doi copii aflaţi în această situaţie au încercat să se sinucidă. De asemenea, copiii rămaşi singuri acasă nu mai acordă interes activităţilor şcolare, fac absenţe multe şi, nu de puţine ori, intenţionează să abandoneze şcoala. Însă, petrecerea sărbătorilor de iarnă fără cel puţin unul dintre părinţi reprezintă pentru aceşti copii un mare neajuns.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE