More  Unul din cinci preşcolari are probleme de vedere

  lions

  Rezultatele obţinute în urma unei acţiuni de consultaţii medicale oftalmologice organizate la Grădiniţa “Guliver” din municipiul Satu Mare de Clubul Lions şi medicul oftalmolog dr. Levay Lehar sunt cel puţin îngrijorătoare, unul din cinci preşcolari fiind depistat cu probleme de vedere. În această perioadă se află în plină desfăşurare o acţiune similară privind depistarea precoce a diabetului, în colaborare cu medicul Marta Bzduk. Cei doi medici, alături de preşedintele Clubului Lions Satu Mare, Claudiu Fibula, au prezentat cele constatate în urma celor două acţiuni în cadrul unei conferinţe de presă.
  Potrivit dr. Levay Lehar, la Grădiniţa Guliver au fost consultaţi 50 de copii, iar la zece dintre aceştia s-a constatat că au probleme cu vederea şi că trebuie să poarte ochelari. Părinţilor acestor copiii li s-a recomandat să îşi ducă copii la un control oftalmologic mai amănunţit pentru că pot apărea şi alte complicaţii. Atât medicul oftalmolog cât şi preşedintele Clubului Lions, Claudiu Fibula, au precizat că aceste acţiuni vor continua şi în viitor, următoarele unităţi vizate fiind Grădiniţa “Voinicelul” şi clasa pregătitoare de la Şcoala Gimnazială “Grigore Moisil”.
  La rândul său, medicul Marta Bzduk a precizat că acţiunea care vizează depistarea precoce a diabetului în rândul copiilor a început încă de anul trecut, până acum fiind consultaţi peste 1680 de elevi de la CN “Mihai Eminescu”, CN “Doamna Stanca”, CN “Kolcsey Ferenc” şi liceele “Traian Vuia” şi German. Din fericire, nu au fost depistate cazuri noi de diabet zaharat în rândurile copiilor. În prezent sunt înregistraţi în judeţ 56 de copii cu diabet precum şi patru copii cu diabet zaharat de tip 2.
  La finalul întâlnirii cu presa, Claudiu Fibula a declarat că în perioada 17-19 decembrie la Tăşnad va avea loc cea de a X-a ediţie a Taberei de la Tăşnad organizată de Clubul Lions pentru copii suferinzi de diabet. La tabăra din acest an vor participa 11 copii sătmăreni care vor învăţa modul de viaţă a diabeticului. De asemenea, în data de 20 decembrie Clubul Lions va premia cele mai bune lucrări participante la concursul “Afişe pentru Pace”, cu această ocazie vor fi date cadouri de Crăciun pentru copiii cu diabet din judeţ.
  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE