More


  A murit marele Eusebio!

  - Advertisement -

  1

  Eusebio da Silva Ferreira, 71 de ani, a murit în această dimineaţă, la 6:30, ora României, după ce a suferit un stop cardiorespirator.

  În ultimii ani, Eusebio a avut probleme mari de sănătate. În decembrie 2011, Eusebio a fost internat o săptămână la Lisabona după ce a suferit “un episod hipertensiv minor”, iar la începutul anului 2012 portughezul a ajuns din nou la spital, pentru o bronhopneumonie. În vara lui 2012, în timpul Campionatului European, Eusebio a fost internat în Polonia în urma unei crize de hipertensiune.


  INFO


  Considerat unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile, Eusebio s-a remarcat la Benfica şi la echipa naţională a Portugaliei care a ocupat locul 3  la Cupa Mondială din 1966, iar el a ieşit golgheterul competiţiei. Totuşi, Portugalia nu a reuşit să se califice niciodată la un Campionat European cu el în echipă, în ciuda încercărilor din 1964, 1968 şi 1972. După ultima tentativă nereuşită, „Regele“ s-a retras de la naţională.

  Eusebio are în palmares 11 titluri de campion cu Benfica, o Cupă a Campionilor, 4 cupe ale Portugaliei. De şapte ori a fost cel mai bun marcator al campionatului. Acesta a fost cel mai bun marcator european de două ori, el câştigând două “Gheate de Aur”.

  Supranumit “Pantera Neagră” sau “Perla Neagră”,  Eusebio a fost cunoscut pentru viteza sa, tehnica şi şutul său puternic, precis.

  Eusebio a fost antrenat de un român

  Când vorbim despre cei mai titraţi antrenori români de fotbal, numele rostite cel mai des sunt Mircea Lucescu, Anghel Iordănescu sau, mai departe, Ştefan Covaci.

  Puţină lume ştie însă despre existenţa unui antrenor român cu un palmares pe care l-ar invidia şi Mircea Lucescu. Este vorba de Elek Schwartz, un român născut la Timişoara în 1908 şi care a ajuns la un nivel extrem de înalt, antrenând atât naţionala Olandei, dar şi echipa Benfica Lisabona, la care juca atunci celebrul Eusebio. În primul sezon a câştigat campionatul Portugaliei. Benfica a ajuns apoi să râvnească şi la laurii europeni. A trecut de Real Madrid în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni şi a ajuns chiar în finală, unde s-a impus Inter Milano cu 1-0.


  Pentru mine, Eusebio a fost cel mai bun jucător din toate timpurile

  Alfredo Di Stefano

  Meciul cu Coreea de Nord, revelaţia CM 1966

  Coreea de Nord a fost revelaţia turneului final din 1966. Coreea de Nord era prima echipă asiatică ajunsă vreodată în sferturi la un turneu final, dar urma să întâlnească Portugalia lui Eusebio.  După 22 de minute, spectatorii se frecau la ochi ca să se convingă că nu visează. Era 3-0 pentru Coreea şi totul părea terminat. Însă Eusebio nu degeaba fusese poreclit “Perla din Mozambic”. De unul singur a întors soarta unui meci ca şi pierdut. A marcat nu mai puţin de patru goluri, în doar 16 minute, din cele cinci ale lusitanilor, şi aventura micuţei naţionale a Coreei de Nord lua sfârşit. Scorul final, Portugalia – Coreea de Nord 5-3, a fost stabilit de Jose Augusto în minutul 80.

  Portugalia a fost însă oprită din drumul spre câştigarea trofeului, în semifinale, de echipa gazdă, Anglia, formaţie ce avea să se încoroneze “regina lumii” la finele competiţiei.

   

  Eusebio a fost ales al 9 lea jucător al secolului 20, într-un sondaj organizat de IFFHS.

  Carieră Eusebio:

  • 1957 – 1960 Sporting de Lourenço Marque
  • 1960 – 1975 Benfica
  • 1975 – Boston Minutemen
  • 1975 – Monterrey
  • 1975 – 1976 Toronto Metros-Croatia
  • 1976 – Beira-Mar
  • 1976 – 1977 Las Vegas Quicksilvers
  • 1977- 1978 União de Tomar
  • 1978 – 1979 New Jersey Americans
  • 1979 – 1980 Buffalo Stallions (în sală)

  733 de goluri a marcat Eusebio în întreaga carieră (745 de meciuri)  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img