More

  CJ a repartizat primăriilor 15,355 milioane lei

  consiliu

  În prima şedinţă din acest an, consilierii judeţeni au aprobat ieri alocarea sumei de 15,355 milioane lei primăriilor din judeţul Satu Mare. Câteva primării, care implementează proiecte importante, au primit sume suplimentare. Astfel, consilierii judeţeni au alocat un milion de lei pentru noul sediu al Primăriei Tăşnad, un milion de lei pentru parcul balnear din Beltiug, respectiv două milioane lei pentru continuarea lucrărilor la staţiunea Luna Şes, lucrări realizate în proporţie de 80%. De asemenea, a fost aprobat bugetul general consolidat al judeţului Satu Mare pe anul 2014, în sumă de 322,695 milioane lei. La şedinţa de ieri a participat şi deputatul Erdei D. Istvan.

  Banii pentru primăriile din judeţ
  Consilierii judeţeni au aprobat ieri repartizarea a 15,355 milioane lei primăriilor din judeţ, reprezentând sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, destinate pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare, precum şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură. Majoritatea primăriilor din judeţ au primit 171.000 lei sau 172.000 lei. Au primit sume mai mari primăriile Beltiug- 1,172 milioane lei, Crucişor – 202.000 lei, Culciu – 188.000 lei, Doba – 373.000 lei, Homoroade – 192.000 lei, Păuleşti – 212.000 lei, Pomi – 232.000 lei, Terebeşti – 282.000 lei, Valea Vinului – 212.000 lei, Negreşti Oaş – 2,172 milioane lei şi Tăşnad – 1,172 milioane lei. În fondul de rezervă al Consiliului Judeţean a rămas suma de 3 milioane lei, care va fi utilizată pentru a ajuta primăriile care implementează proiecte din fonduri europene.

  Sprijin pentru investiţiile importante
  Preşedintele Adrian Ştef a arătat că din sumele distribuite, fiecare primărie va aloca 9.000 de lei pentru instalarea de camere de supraveghere video, conform solicitării Poliţiei, înaintată prin intermediul ATOP. De asemenea, fiecare primărie va aloca 3.000 de lei pentru campania “Cea mai curată unitate administrativ-teritorială”, respectiv 4.000 de lei pentru asigurarea aportului de capital la înfiinţarea Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană. Această agenţie va gestiona proiectele integrate ale întregului judeţ Satu Mare, proiecte pe care Zona Metropolitană nu le poate gestiona.

  Vicepreşedintele Mircea Govor a arătat că sumele au fost repartizate în mod corect, fără a ţine seamă de coloratura politică a primarilor. Întrucât trebuie reparată o nedreptate faţă de Primăria Tăşnad, care a rămas de şase ani fără sediu, Consiliul Judeţean a alocat un milion de lei în plus pentru a putea demara licitaţia pentru un nou sediu, a arătat vicepreşedintele Govor. La Beltiug, unde se doreşte amenajarea unei staţiuni balneare renumite, a fost alocat încă un milion de lei. De asemenea, Primăria Negreşti Oaş a primit suma de 2 milioane lei pentru a continua investiţia de la Luna Şes, care este realizată în proporţie de 80%. Vicepreşedintele Mircea Govor a anunţat că, în acest an, prin PNDL va fi alocată o sumă substanţială comunelor din judeţul nostru, cel puţin de două ori mai mare decât cea de anul trecut.

  Înfrăţire cu judeţul Szabolcs- Szatmar- Bereg
  Consilierii judeţeni au aprobat bugetul general consolidat al judeţului Satu Mare pe anul 2014, în sumă de 322,695 milioane lei, atât pe parte de venituri cât şi pe partea de cheltuieli. Bugetul local al judeţului Satu Mare pe anul în curs a fost stabilit la nivelul sumei de 191,44 milioane lei. Pentru Învăţământ a fost alocată suma de 15,579 milioane lei, pentru Sănătate 8,878 milioane lei, pentru Cultură, recreere, religie 14,092 milioane lei, pentru asigurări şi asistenţă socială 58,411 milioane lei, iar pentru drumuri şi poduri 51,095 milioane lei.

  Tot în şedinţa de ieri au fost aprobate atribuirea mai multor licenţe de traseu pentru transportul elevilor şi al muncitorilor. De asemenea, a fost aprobată documentaţia tehnico-economică pentru eficientizarea energetică a Spitalului Judeţean, respectiv acordul de principiu pentru înfrăţirea judeţului Satu Mare cu judeţul Szabolcs- Szatmar- Bereg. “Avem o colaborare bună cu judeţul învecinat din Ungaria, cu care am implementat mai multe proiecte transfrontaliere, pe care o întărim acum sub forma unei înfrăţiri”, a declarat preşedintele Ştef. În cadrul şedinţei de ieri, vicepreşedintele Mircea Govor a avut un schimb de replici cu deputatul Erdei D. Istvan, care a afirmat că sumele defalcate din TVA, respectiv cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale alocate judeţului în 2014 ar fi cu 1% mai mici ca anul trecut, fapt contrazis de fostul şef al Direcţiei economice a Consiliului Judeţean, Erica Venemozer. Vicepreşedintele Govor l-a acuzat pe deputatul Erdei că a criticat fără motiv activitatea Consiliului Judeţean şi a Guvernului Ponta. “Mai bine spuneţi-ne dacă aţi făcut demersuri în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci pentru obţinerea unor sume pentru o clădire nouă pentru Primăria Tăşnad şi pentru majorarea alocărilor bugetare judeţului nostru”, a cerut vicepreşedintele Govor. Acesta a mai arătat că salariile şi pensiile au fost tăiate în perioada în care UDMR era la guvernare alături de PDL, astfel că nu are dreptul să critice Consiliul Judeţean şi Guvernul Ponta.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE