More

  Clădirea Filarmonicii a reintrat în proprietatea municipiului Satu Mare

  filarmonica

  Imobilul în care Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare şi-a desfăşurat activitatea zeci de ani a revenit de drept în patrimoniul municipiului Satu Mare. Şi asta pentru că Primăria Satu Mare a câştigat procesul împotriva fostului proprietar. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute de către primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, şi directorul Filarmonicii Dinu Lipatti Satu Mare, Rudolf Fatyol.

  Primarul Coica mizează pe colaborarea cu Consiliul Judeţean
  Primarul Dorel Coica a precizat că Filarmonica Dinu Lipatti va rămâne în actualul sediu, după ce clădirea a reintrat în patrimoniul municipiului Satu Mare. Edilul şef sătmărean a precizat că mizează în continuare pe colaborarea cu Consiliul Judeţean, astfel încât finanţarea Filarmonicii să se suporte în mod egal. “Am reuşit să redobândim clădirea Filarmonicii. Deci, de două zile clădirea Filarmonicii este în patrimoniul Primăriei şi va rămâne în patrimoniul Consiliului Local şi a municipiului Satu Mare. Finanţarea o vom face, sper, în continuare cu Consiliul Judeţean. Dacă dânşii nu mai vor să continue vom căuta soluţii să o finanţăm noi în totalitate, dar eu m-aş bucura să respectăm regula în totalitate, să finanţăm jumătate-jumătate. Vreau să îi mulţumesc domnului Rudolf Fatyol pentru toată activitatea depusă. Este o mândrie că îşi desfăşoară activitatea în Satu Mare, este o mândrie că avem o aşa echipă bună la Filarmonică. Nu se pune problema schimbării dânsului, fiindcă nu văd un artist mai demn care să conducă Filarmonica”, a declarat Dorel Coica.

  Mulţumiri fostului primar Ilyes
  Edilul şef sătmărean a făcut un scurt istoric al proceselor în care a fost implicată Primăria Satu Mare în procesul de redobândire a sediului Filarmonicii, ţinând morţiş să îi mulţumească şi fostului primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, de numele căruia se leagă începutul acţiunilor de redobândire. “S-au privatizat, ştiţi, prin metode veche. Probabil că nu au fost vigilenţi cei de la Primărie şi cei de la Cadastru. Filarmonica a fost luată monobloc cu clădirea Filarmonicii. Ani şi ani de zile s-a neglijat această problemă, iniţial a pornit un proces domnul Ilyes şi îl felicit fiindcă dânsul a declanşat practic un proces împotriva firmei care şi-a însuşit şi Filarmonica, ca şi clădire, şi am preluat eu mai departe continuarea acestui proces. La un moment dat am aflat că prin tot felul de neprezentări ale unor factori la procese, prin maşinaţiunile care s-au făcut eram la un pas de a pierde clădirea Filarmonicii. Atunci am declanşat acest mare scandal şi am insistat şi am trimis oamenii mei şi într-un final am reuşit să facem curăţenie şi să demonstrăm că Filarmonica este a municipiului Satu Mare”, a conchis Dorel Coica.

  Rudolf Fatyol răsuflă uşurat
  Directorul Filarmonicii Dinu Lipatti Satu Mare, Rudolf Fatyol, a recunoscut să situaţia era una apăsătoare pentru artişti, care în acest moment pot să îşi desfăşoare activitatea în mod normal. “În primul rând vreau să le mulţumesc celor de la Primărie fiindcă au definitivat un caz care linişteşte tot colectivul Filarmonicii Dinu Lipatti Satu Mare. Faptul că s-a definitivat şi este clar că proprietarul de drept, Primăria Satu Mare, şi-a intrat în drepturi, iar noi rămânem chiriaşii Primăriei. Este o luptă realmente serios abordată de către Primărie şi vreau să vă spun că ceea ce am făcut până acum vom face mai departe şi vom reprezenta judeţul Satu Mare oriunde ne vom afla. Cei care au fost cu noi în turnee au văzut că suntem stimaţi şi rechemaţi oriunde am fost”, a precizat Rudolf Fatyol.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE