More


  Clădirea Teatrului de Nord, miza unui divorţ cu cântec

  - Advertisement -

  teatru

  Surse din interiorul Teatrului de Nord Satu Mare au lansat, sub protecţia anonimatului, o teorie destul de argumentată şi plauzibilă vizavi de eforturile susţinute de a diviza cele două secţii, respectiv română şi maghiară, ale Teatrului de Nord Satu Mare. Conform surselor, miza ar fi tocmai clădirea Teatrului de Nord, care a intrat în reabilitare. Mai exact, după reabilitarea clădirii, care va dura circa trei ani cel mai probabil, se vor face presiuni susţinute pentru ca imobilul Teatrului de Nord să devină exclusiv casa viitorului Teatru maghiar “Harag György”, urmând ca Secţia română a Teatrului de Nord să rămână în actuala locaţie temporară, respectiv Casa de cultură a sindicatelor. Deşi conducerea Trupei “Harag György” exclude un astfel de scenariu, semnele sunt cât se poate de evidente. O spun chiar voci din interiorul actualei Secţii maghiare a Teatrului de Nord.

  70% sunt pentru despărţire
  Nu mai puţin de 90 din cei 131 de angajaţi ai Teatrului de Nord Satu Mare, reprezentând o majoritate de 70%, au semnat pentru iniţiativa de separare a celor două secţii. Printre cei mai exponenţiali semnatari se numără directorul interimar al Teatrului de Nord Satu Mare, Sorin Oros, directorul artistic al Trupei “Harag Gyorgy”, Bessenyei Istvan, directorul administrativ, Stier Peter şi contabilul şef, Doina Coleff.
  Stier Peter a precizat în mai multe rânduri că astfel de discuţii au loc de mai mulţi ani, singurul membru din conducerea Teatrului de Nord care se opune acestei tendinţe este Andrei Mihalache. Directorul administrativ şi-a argumentat poziţia, declarând că eventuala separare “va aduce doar beneficii mişcării teatrale sătmărene”.

  Argumente prea puţin valide
  Directorul administrativ al Teatrului de Nord, Stier Peter, unul dintre promotorii acestui divorţ, a ţinut să sublinieze că: “Nu este o iniţiativă făcută pe cale etnică. Din punct de vedere financiar, înfiinţarea celor două teatre nu va reprezenta un cost suplimentar şi nu ar reprezenta o problemă pentru conducerea Primăriei. Propunerea noastră este ca cele două teatre să fie finanţate la fel, iar clădirea Teatrului de Nord, atunci când va fi renovată să fie folosită de ambele trupe”, a declarat Stier. Cât despre costuri suplimentare, ne întrebăm cum nu vor fi generate costuri suplimentare când va fi nevoie de personal suplimentar, dat fiind faptul că vor exista, spre exemplu, cel puţin două evidenţe contabile, cu personalul aferent. Iar exemplele ar putea continua. Deci, vorbim evident despre costuri suplimentare, argumentul directorului Stier nefiind unul valid. Cât despre folosirea clădirii Teatrului de Nord de ambele trupe, sursele noastre din interior susţin că acest lucru nu se va respecta.

  Punctul a fost scos de pe ordinea de zi
  Deşi iniţial proiectul de hotărâre privind reorganizarea parţială prin divizarea Teatrului de Nord Satu Mare şi înfiinţarea Teatrului “Harag György” Színház Satu Mare era pe ordinea de zi a şedinţei de mâine, ulterior acesta a fost scos.
  Dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, consilierii locali ar fi dezbătut acest proiect care la punctul şase prevede că „se numeşte domnul Stier Peter în funcţia de Director General -Manager interimar la Teatrul Harag György Színház Satu Mare, până la ocuparea postului prin concurs”. De asemenea, potrivit articolului 9 “Împărţirea bunurilor imobile, mobile, precum şi ale drepturilor, obligaţiilor, a contractelor aflate în derulare care sunt legate de activitatea celor două instituţii vor fi realizate conform protocoalelor încheiate, sub conducerea unei comisii de predare-primire”.
  Şi pentru că fiecare trupă ar trebui să trăiască din ceva după divorţ, conform articolului 13 “Teatrul Harag György Szinhaz Satu Mare va dispune pe anul 2014 de un buget propriu alocat în valoare de 1.650.000 lei, din fondurile alocate Teatrului de Nord Satu Mare prin Hotărârea Consiliului Local privind aprobarea Bugetului local de Venituri şi Cheltuieli al municipiului Satu Mare pe anul 2014”. Datorită faptului că proiectul a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei de mâine, divorţul se amână, cel puţin deocamdată.

  Un potenţial scenariu?!
  Sursele Gazetei de Nord-Vest au detaliat scenariul după care se urmăreşte trimiterea viitorului Teatru “Harag György” în clădirea reabilitată a Teatrului de Nord. Apoi, ca şi reprezentant de drept al comunităţii maghiare, va urma ca Teatrul “Harag György” să solicite exclusiv clădirea Teatrului de Nord. De ce?! Pentru că actuala clădire a Teatrului de Nord a fost inaugurată în anul 1892, în timpul în care Satu Mare era parte componentă a Imperiului Austro-Ungar, dar în urma bombardamentelor din Cel De-al Doilea Război Mondial clădirea a fost deteriorată, ceea ce a împiedicat continuarea activității teatrale a orașului pe o perioadă de zece ani, mai exact până în 1956, dată la care Harag György și tinerii lui discipoli întemeiază un nou teatru. Iată de unde argumentul folosirii exclusive a clădirii de către Teatrul “Harag György”. “O clădire ridicată de către comunitatea maghiară în timpul Imperiului Austro-Ungar şi un teatru maghiar, divizat de secţia română, care va reprezenta comunitatea maghiară. Pe aceste coordonate se va duce lupta pentru obţinerea în mod exclusiv a clădirii Teatrului de Nord”, sună posibilul scenariu reliefat de surse din interiorul Teatrului de Nord.
  Lucru interesant, care-l contrazice pe directorul Stier Peter, conform adresei nr. 41 din 14.01.2014, înregistrată la Primăria municipiului Satu Mare cu nr. 1776 din 14.01.2014 prin care Teatrul de Nord Satu Mare solicită separarea celor două secţii, română şi maghiară, se arată clar că unul dintre argumentele invocate de către susţinătorii proiectului divizării este tocmai o mai bună deservire a publicului maghiar, “în funcţie de necesităţile şi specificul cultural al publicului sătmărean”. Până la urmă se vorbeşte voalat tot despre criterii etnice, iar Teatrul “Harag György” va deservi publicul maghiar.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img