More


  Consiliul Judeţean a sistat furnizarea laptelui în şcoli

  - Advertisement -

  conferinta

  Autorităţile sătmărene au reuşit să identifice cauzele care au provocat toxiinfecţia alimentară înregistrată miercuri la Şcoala Gimnazială din Odoreu. Analizele efectuate de laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au indicat depăşiri ale încărcăturii microbiologice în toate cele cinci loturi de lapte distribuite elevilor. Firma timişoreană Simultan, care distribuie laptele în cadrul programului “Cornul şi laptele” în tot judeţul Satu Mare, va fi sancţionată. Tot laptele provenind din cele cinci loturi depistate cu modificări organoleptice a fost confiscat. Pentru a nu pune în pericol sănătatea elevilor sătmăreni, Consiliul Judeţean a sistat furnizarea de lapte în toate şcolile şi a reziliat contractul cu firma timişoreană Simultan. De asemenea, până la organizarea unei noi licitaţii, Consiliul Judeţean Satu Mare va contracta în procedură de urgenţă furnizarea laptelui în şcoli.

  Au fost depistate cinci loturi de lapte alterat
  Toxiinfecţia de miercuri de la Şcoala Gimnazială din Odoreu a fost provocată cu certitudine de laptele furnizat în cadrul programului “Cornul şi laptele”, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Eugeniu Avram. La conferinţa de presă au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, secretarul judeţului Satu Mare, Mihaela Crasnai, şeful DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Dorina Dragoş Guran, şeful OPC Satu Mare, Maria Pinter, şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Mariana Roman. Examenele efectuate de laboratorul DSV au confirmat că toate cele cinci loturi de lapte furnizate elevilor prezentau modificări organoleptice. De asemenea, la două dintre loturi au fost depistate depăşiri ale încărcăturii microbiologice, a mai arătat prefectul Eugeniu Avram.

  Firma care a distribuit laptele alterat, SC Simultan SRL din Timişoara, va fi sancţionată. DSVSA a dispus ca tot laptele din cele cinci loturi alterate să fie confiscat. Având în vedere că firma îşi distribuie produsele în mai multe judeţe din ţară, DSVSA Satu Mare a dat şi o alertă la nivel naţional, a adăugat prefectul Eugeniu Avram.

  Distribuirea laptelui, sistată în judeţ
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a arătat că joi seară, în jurul orei 18.00, firmei Simultan SRL i-a fost trimisă o adresă prin care i s-a solicitat să sisteze distribuţia de produse lactate în şcolile din judeţul nostru. Preşedintele Ştef i-a cerut secretarului judeţului, Mihaela Crasnai, să fie reziliat contractul de furnizare încheiat cu firma din Timişoara, întrucât aceasta nu s-a achitat de obligaţiile asumate în contract. “Nu pot să-mi permit să mă joc cu sănătatea copiilor din judeţul Satu Mare. Printre altele, Consiliul Judeţean trebuie să vegheze şi la sănătatea locuitorilor. Şi eu sunt părinte, şi copiii mei au consumat din laptele livrat de această firmă”, a declarat Adrian Ştef.

  Contract reziliat, furnizare în procedură de urgenţă
  Preşedintele Consiliului Judeţean a arătat că la furnizarea de cornuri, unde licitaţia a fost câştigată de o asociere de firme sătmărene, nu se înregistrează niciun fel de probleme. Din păcate, nicio firmă sătmăreană nu s-a prezentat la licitaţia pentru furnizarea laptelui. “În judeţul Satu Mare, am organizat licitaţia de furnizare a laptelui în şcoli pe patru loturi. Am făcut aşa pentru a atrage producătorii de produse lactate din judeţul nostru, nefiind nevoie de o cifră de afaceri atât de mare pentru a putea participa la licitaţie. Însă nu s-a prezentat nicio firmă sătmăreană, aşa că firma Simultan a câştigat licitaţia pe toate cele patru loturi din judeţul Satu Mare”, a arătat preşedintele Ştef. Acesta a lansat un apel către producătorii sătmăreni de produse lactate, întrucât Consiliul Judeţean Satu Mare va contracta în procedură de urgenţă furnizarea laptelui în şcoli până la organizarea unei noi licitaţii. De asemenea, preşedintele Ştef a felicitat conducerile Spitalului Judeţean şi a instituţiilor implicate în anchetă, precum şi cadrele medicale ale Unităţii de Primiri Urgenţe, pentru modul exemplar în care au acţionat în cazul toxiinfecţiei înregistrate miercuri la Odoreu.

  Toxiinfecţie colectivă la Şcoala Odoreu
  Reamintim că circa 50 de elevi de la Şcoala Gimnazială Odoreu au ajuns miercuri la Urgenţe cu toxiinfecţie alimentară după ce au consumat laptele distribuit în cadrul programului Cornul şi laptele. Copiii au început să se simtă rău, să aibă ameţeli, greaţă şi să devină palizi în pauza de la ora 10.00, după ce au consumat laptele. Aceştia au fost duşi la dispensarul din comună unde, după ce au fost consultaţi de cadrele medicale, s-a solicitat ajutorul Ambulanţei, care a transportat copiii la Serviciul Judeţean de Urgenţă. Autorităţile judeţene au intrat în alertă, la Spitalul Judeţean deplasându-se prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi vicepreşedintele Mircea Govor. S-a luat măsura sistării distribuirii de lapte în toate şcolile din judeţ până la stabilirea cauzei toxiinfecţiei alimentare. La Şcoala Gimnazială Odoreu s-a deplasat şi o echipă a DSVSA Satu Mare care a luat probe din laptele consumat pentru a fi analizat în laborator. După ce au fost stabilizaţi, copiii împreună cu părinţii lor au fost transportaţi în Odoreu cu microbuzele puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean. Cinci dintre elevii aduşi la Urgenţe au fost internaţi la Secţia de Boli Infecţioase sub supraveghere medicală.

  Firma Simultan, implicată în alt scandal
  Prefectul Eugeniu Avram a adăugat că a primit o serie de informaţii potrivit cărora au fost depistate o serie de nereguli majore cu ocazia controlului efectuat de instituţiile abilitate ale statului la depozitul firmei Simultan SRL din Baia Sprie, de unde era livrat laptele în şcolile sătmărene. De altfel, firma timişoreană Simultan a mai fost implicată în luna martie a anului trecut într-un scandal legat de calitatea laptelui, fiind acuzată că a furnizat în şcolile şi grădiniţele din Sectorul 2 al Capitalei lapte infestat cu aflatoxină, fiind afectaţi peste 30.000 de copii.

  Aflatoxina este o micotoxină cancerigenă, care este produsă de sporii ciupercilor din genul Aspergillus. Cu alte cuvinte, se dezvoltă odată cu mucegaiul şi apare acolo unde furajul este depozitat în condiţii de umezeală. Furajul contaminat ajunge în organismul animalului. Mai departe, se poate transmite în lapte şi carne şi, prin consum, în corpul uman. Cantităţile mari ingerate pot provoca, în timp, afecţiuni hepatice.
  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img