Dascălii au interzis la colectarea de bani pentru fondul claseiisj

Prefectul Eugeniu Avram s-a întâlnit ieri, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe de o parte, şi cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, pe de altă parte. Inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Claudiu Mondici, a precizat că directorii unităţilor de învăţământ din judeţ au fost informaţi, în cursul acestei luni, că dascălii au interzis la strângerea de bani pentru fondul clasei sau alte fonduri de acest gen, această sarcină rămânând exclusiv la latitudinea părinţilor elevilor. Pe de altă parte, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SIP) Satu Mare, Ioan Drăgan, a acuzat denigrarea continuă a cadrelor didactice, precizând că 90% dintre dascăli sunt oameni oneşti.

Toleranţă zero faţă de corupţie
Prefectul Eugeniu Avram a declarat că a solicitat conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean să atenţioneze toate cadrele didactice “să nu se mai ocupe cu colectarea de bani pentru fondul clasei”. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean s-a conformat, iar în cursul acestei luni au fost convocaţi în şedinţă toţi directorii de unităţi de învăţământ din judeţ, fiindu-le comunicat acest avertisment. “Inspectoratul Şcolar Judeţean manifestă toleranţă zero faţă de corupţie. Dacă vom avea informaţii că anumiţi profesori au solicitat sau solicită bani pentru fondul clasei, Inspectoratul Şcolar Judeţean va sesiza organele în drept. Dacă este vorba despre donaţii, căci oricine în această ţară are acest drept, aceşti bani trebuie să se regăsească în contabilitatea şcolilor”, a declarat inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, Claudiu Mondici.

Sindicaliştii condamnă denigrarea dascălilor
Preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SIP) Satu Mare, Ioan Drăgan, a acuzat denigrarea continuă a cadrelor didactice, precizând că 90% dintre dascăli sunt oameni oneşti. “Condamnăm orice formă de exces din partea dascălilor, dar s-a pornit o adevărată cruciadă împotriva cadrelor didactice. Termenul de învăţătoare şpăgară a devenit un stereotip din cauza mediatizării excesive a cazului din Bucureşti, fiind o jignire şi o amprentă negativă asupra sistemului de învăţământ. Acest fond al clasei are şi o formă legală şi a apărut din cauza subfinanţării sistemului. Au fost trimise mai multe petiţii în şcoli pentru ca profesorii să nu mai solicite şi să nu se mai implice în colectarea fondurilor. Dar consider că rezolvarea acestei probleme ar fi asigurarea unei finanţări corespunzătoare. Totuşi, salarizarea mică nu scuză astfel de excepţii, precum cel al învăţătoarei din Bucureşti”, a declarat Ioan Drăgan.

Prea puţini bani pentru prea multe nevoi
Viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, a ţinut să facă unele precizări vizavi de starea învăţământului din municipiul Satu Mare, însă cu menţiunea că “din 30 august 2013 mi-au fost retrase toate atribuţiile pe linie de învăţământ”. Viceprimarul Papici a precizat că a solicitat din partea directorilor de şcoli de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ un “raport de necesitate, cu caracter orientativ în lipsă de fonduri”. Marcela Papici a declarat că din bugetul municipiului Satu Mare se poate asigura “doar 20-30% din necesarul pe care managerii l-au pus pe hârtie”.
Totuşi, viceprimarul municipiului Satu Mare a arătat că situaţia fondului de salarii este mult mai bună faţă de anul trecut. Mai exact, dacă în cursul anului trecut au fost alocaţi 57 de milioane de lei pentru asigurarea salariilor profesorilor, în acest an suma a fost majorată până la 67 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că “nu va mai trebui să stăm cu mâna pe telefon pentru a cere bani pentru salarii în ultimele luni ale acestui an”, a concluzionat Marcela Papici.

Negreştiul, campion la decontarea navetei profesorilor
Preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Satu Mare, Ioan Drăgan, a arătat că singura zonă în care se realizează în mod mulţumitor activitatea de decontare a navetei cadrelor didactice este în zona Negreştiului, în timp ce liderul sindical a acuzat faptul că în municipiul Satu Mare “nu s-a plătit niciodată acest decont”. Liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare, Victor Oprea, a declarat că o situaţie mulţumitoare privind decontarea navetei este şi în zona Careiului, acolo unde se înregistrează întârzieri insignifiante la plata contravalorii transportului.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts