More


  DNA cere Primăriei Ploieşti noi documente în dosarul premiilor de trei milioane euro pentru Petrolul

  - Advertisement -

  3

  DNA l-a audiat, luni, aproape o oră, pe primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, într-un dosar în care procurorii anchetează modul în care s-au alocat trei milioane de euro de la bugetul local drept premii pentru echipa Petrolul Ploieşti, DNA cerând noi documente în urma audierii primarului.

  Primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, a dat, luni, declaraţii în faţa procurorilor DNA, la sediul Serviciului teritorial Ploieşti, într-un dosar ce vizează relaţia de colaborare dintre autorităţile locale şi Asociaţia ”Lupii Galbeni”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Primăria Ploieşti.

  În acest dosar, procurorii DNA cercetează modul în care Consiliul Local Ploieşti a aprobat, în decembrie 2012, alocarea de la bugetul local a sumei de trei milioane de euro drept premii pentru performanţele sportive ale echipei de fotbal Petrolul Ploieşti.

  Contactat telefonic, primarul Iulian Bădescu a declarat corespondentului MEDIAFAX că a dat o declaraţie timp de 50 de minute şi că, în urma audierii sale, procurorii au cerut noi documente cu privire la relaţia de colaborare dintre autorităţile locale şi Asociaţia ”Lupii Galbeni”, documente pe care le va pune la dispoziţia anchetatorilor în cursul zilei de marţi.

  Bădescu, fost senator în legislatura trecută şi fost jurnalist, nu a dat mai multe detalii cu privire la ancheta DNA, spunând că îşi doreşte ca cercetările să se termine cât mai repede şi că este dispus să răspundă ”în orice moment” solicitărilor anchetatorilor anticorupţie.

  În urmă cu o săptămână, marţi, anchetatori de la DNA Ploieşti s-au deplasat la sediul Primăriei Ploieşti, de unde au ridicat mai multe documente referitoare la obiectul acestui dosar care, potrivit unor surse, se află în faza de cercetare, premergătoare urmăririi penale.

  Miercuri, în acelaşi dosar au fost citaţi la DNA şi audiaţi cei mai mulţi dintre membrii aleşi în Consiliul Local Ploieşti, for care a aprobat, prin votul consilierilor, două hotărâri care reglementează colaborarea dintre autorităţile locale şi asociaţia prin care echipei de fotbal Petrolul Ploieşti i se acordă premii în valoare de trei milioane de euro din bugetul local.

  DNA face verificări privind modul în care au fost adoptate Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 466, adoptată în decembrie 2012, ”privind cooperarea municipiului Ploieşti cu Asociaţia comunitară Lupii Galbeni 2012 în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local, având ca obiectiv principal susţinerea şi promovarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti” şi HCL 219 din iunie 2013, prin care se aprobă regulamentul de punere în aplicare a contractului de cooperare dintre autorităţile locale şi asociaţia ”Lupii galbeni”.

  Procurorii fac aceste verificări după ce fosta directoare economică din cadrul Primăriei Ploieşti Nicoleta Crăciunoiu ar fi sesizat DNA cu privire la faptul că cele două hotărâri ale Consiliului Local nu au viza directorului economic din aparatul executiv al Primăriei, au declarat corespondentului MEDIAFAX surse din administraţia locală.

  Reprezentanţi ai Consiliului Local Ploieşti susţin că nu este nevoie de acea viză, întrucât compartimentul economic al aparatului executiv al Primăriei trebuie să acorde viză numai hotărârilor privind bugetul local, iar cele două HCL nu sunt hotărâri referitoare la buget. Totodată, unii dintre consilieri o acuză pe fosta directoare Nicoleta Crăciunoiu că a omis să declare la DNA că sumele alocate de la bugetul local pentru premierea echipei Petrolul se regăsesc în două hotărâri ale Consiliului Local Ploieşti privind bugetul municipiului, hotărâri care prevăd alocarea de bani echipei Petrolul şi care sunt vizate chiar de către cea care fi reclamantă în dosarul de la DNA.

  Astfel, este vorba despre HCL 142 din 8 aprilie 2013, hotărâre prin care se aprobă bugetul local al municipiului Ploieşti pe anul 2013 şi în care, la capitolul ”Cultură, recreere şi religie” se alocau opt milioane de lei de la bugetul local pentru ”cheltuieli cu asociatul FC Petrolul” şi în HCL 186 din 30 mai 2013, privind rectificarea bugetului municipiului Ploieşti, hotărâre în care, la acelaşi capitol, se menţine alocarea sumei de opt milioane de lei pentru ”Asociaţia Lupii Galbeni 2012 – susţinerea şi promovarea echipei de fotbal Petrolul Ploieşti”, ambele hotărâri fiind semnate de directoarea economică Nicoleta Crăciunoiu, aflată în funcţie în acel moment.

  Printre documentele ridicate marţea trecută de către procurorii DNA se numără şi cele prin care a fost desfăcut contractul de muncă al directoarei economice Nicoleta Crăciunoiu, ca urmare a unei decizii a comisiei de disciplină din Primăria Ploieşti.

  Pe data de 20 decembrie 2012, Consiliul Local Ploieşti a aprobat hotărârea nr. 466, ”privind cooperarea municipiului Ploieşti cu Asociaţia comunitară Lupii Galbeni 2012 în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local, având ca obiectiv principal susţinerea şi promovarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti”.

  Prin această hotărâre autorităţile locale au încheiat un contract între municipiul Ploieşti şi Asociaţia ”Lupii Galbeni”, prin care autorităţile locale îşi asumă obligaţia de a asigura câteva milioane de euro, în funcţie de rezultatele echipei de fotbal, banii urmând a fi asiguraţi de la bugetul local şi achitaţi jucătorilor echipei şi staff-ului (antrenor, masor, medic, asistent, kinetoterapeut, preparator fizic, manager sportiv) cu titlu de salarii, rate contractuale, premii sau sponsorizări.

  Conform contractului care face parte din hotărârea adoptată de Consiliul Local Ploieşti şi care este valabil pe o perioadă de cinci ani competiţionali începând cu sezonul competiţional 2012 – 2013, echipa de fotbal ploieşteană primeşte un milion de euro de la bugetul local în cazul în care se clasează pe unul din locurile 10 – 6 în Campionatul Naţional de Fotbal – Liga I, iar suma creşte la două milioane de euro în cazul în care echipa se clasează pe unul din locurile 1 – 5 în Liga I. Acelaşi contract mai prevede acordarea sumei de un milion de euro de la bugetul local în cazul câştigării Cupei României de către echipa ploieşteană, trofeu pe care echipa l-a câştigat.

  Prin acelaşi contract, echipa de fotbal se obligă să utilizeze sumele alocate de la bugetul local exclusiv pentru plata salariilor, ratelor contractuale, premiilor sau sponsorizărilor cuvenite jucătorilor şi staff-ului.

  Din cele trei milioane de euro, Asociaţia ”Lupii Galbeni” a primit până acum, în tranşe, aproximativ 1,7 milioane de euro.

  Potrivit primarului Iulian Bădescu, hotărârea Consiliului Local Ploieşti prin care se alocă aceste sume Asociaţiei ”Lupii Galbeni” nu a fost atacată de către prefect, având viza de legalitate, însă Nicoleta Crăciunoiu a refuzat să semneze documentele, deşi acest lucru era în fişa postului său. Crăciunoiu a fost suspendată din funcţie şi în mandatul fostului primar, pentru aceleaşi motive.

  În prezent, Nicoleta Crăciunoiu este în concediu medical, ea neluând la cunoştinţă despre decizia privind desfacerea contractului său de muncă, potrivit unor surse din Primăria Ploieşti.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img