Erori ale dreptei politiceEste greu de spus ce s-ar mai putea întâmpla în această perioadă ca dreapta politică, adică pretinsa “opoziţie de dreapta”, să devină altceva decât ceea ce este: o formă fără fond, cu obiective minore, multe iluzorii şi, în consecinţă, spulberate pe parcurs, rând pe rând.

Mult trâmbiţata ruptură şi dispariţie a USL nu s-a produs, în pofida eforturilor mediatice disperate ale înverşunaţilor adversari ai actualei puteri de a provoca despărţirea şi a cânta în disperare de cauză prohodul alianţei dintre PSD şi PNL. Sau dintre PNL şi PSD. Dar nu a fost să fie, astfel că, victime ale neputinţei proprii, opozanţilor de profesie le-a rămas speranţa că după modelul vulpii din fabula cu caşcavalul, tătucul lor de la Cotroceni va inventa tertipul care să ducă la divorţul pe veci dintre social-democraţi şi liberali. Aceasta a fost o altă eroare a dreptei politice. Nu numai pentru că divorţul n-a avut loc deşi era dorit cu ardoare şi de jupânul din Deal, dar el are în vedere doar propriul său capăt de drum şi pe cel al clanului său. Totuşi, încă sunt destui cei care se înghesuie fără silă dar cu de-a sila. Ceea ce generează alte erori şi valuri tsunami în dreapta politicii româneşti.

Un argument care certifică o astfel de percepţie este oferit de ceea ce s-a petrecut recent la dezbaterea găzduită de Grupul pentru Dialog Social (GDS) referitoare la soarta dreptei extra-PNL din România. În acest context europarlamentarul Cristian Preda a cerut pentru alegerile europarlamentare din primăvară “listă Traian Băsescu”. Adică o listă purtând girul actualului preşedinte, care echivalează năucitor cu o înrobire politică totală nu numai hidoasă ci şi periculoasă din punct de vedere politic, parte integrantă a repetatelor erori.

Dincolo de absurditatea unei asemenea solicitări, ea este departe de a duce la altceva decât la luptă acerbă “care pe care”, dar nu la o acţiune comună a pigmeilor din opoziţie, logic necesară în faţa unui monolit precum USL. Mai cu seamă că PNL şi PSD au luat decizia elaborării unei platforme comune, a unui document politic comun pentru europarlamentare, chiar dacă vor candida pe liste separate.

Tentaţi de câteva locuri de europarlamentar şi certându-se între ei, liderilor dreptei orgolioase le va fi dat, foarte probabil, să constate că unele partide ale lor nu vor trece de pragul electoral de 5%. Şi nu ar fi de mirare că se vor vedea nevoite să dispară de pe scena politică, făcând loc altora, neerodate de erori fatale şi mai inspirate în modul de a gândi şi acţiona. Şi, apoi, vorba proverbului, fiecare pasăre pe limba ei…

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts