More

  Fanea Florian, preotul ce-i fericeşte pe credincioşii din Poiana Codrului!

  IMGA0003

  Avea dreptate P.S. Iustin când spunea că preoţii din Satu Mare sunt bine pregătiţi profesional şi că se mândreşte cu ei! Aşa s-a demonstrat ieri, la parohia ortodoxă din Poiana Codrului, întâlnindu-l pe unul din cei mai atraşi de activitatea religioasă pe care o desfăşoară pentru cei peste o mie de credincioşi. În timp de zece ani preotul Florian Fanea a realizat multe lucruri împreună cu un inimos Consiliu parohial şi cu un prim-curator reales pentru a patra legislatură. De ce? Pentru că iubeşte biserica şi-l apreciază pentru tot ce face pe preotul pe care şi l-au dorit, din toată inima, masa mare de credincioşi.

  Biserica, aşezată pe o înălţime potrivită ca loc, se impune ca şi construcţie nouă, prin garduri frumos lucrarea şi o curte propice unui lăcaş de cult. Intrând în biserică, izbucneşte o lumină specifică, venită prin ferestre deschizătoare de suflete, prin pictura neţipătoare, care dă viaţă şi trăiri sufleteşti. Balconul, relativ mare, îţi dă posibilitatea de a privi pe de-a-ntregul iconostasul impecabil sculptat şi foarte aerisit, prevăzut cu icoane pictate în concordanţă cu pictura bisericii şi luminate separat fiecare, dând o tonalitate ce te îmbie la rugăciune individuală sau în grup. Mobilierul, plasamentul caloriferelor, camera curatorilor, candelabrele şi bolta bisericii sunt într-o armonie perfectă, chemătoare la rugăciune! Felicitări părinte Fanea şi curatori pentru munca ce aţi prestat-o cu atâta dăruire!

  N-am apucat să-l întreb multe pe părintele Fanea, că s-a desfăşurat excepţional, făcând o prezentare firească a stării de fapt, a evoluţiei bisericii în ultimii zece ani. Acest om demonstrează o temeinică pregătire şi o dăruire pentru taina ce o săvârşeşte cu atâta pasiune şi ataşament. Este omul care ştie să adune populaţia, să discute cu fiecare în parte, să le întindă o mână de ajutor când este cazul. Mulţi dintre credincioşi sunt plecaţi la lucru, dar se întorc şi pentru biserica şi preotul lor. Nu uită acest lucru! Oamenii mai trăiesc bine, având pensii destul de rezonabile, majoritatea foşti muncitori la renumita fabrică de sticlă, care, prin grija unui om priceput, va reînvia şi va angaja peste o sută de muncitori. Ce lucru minunat pentru locuitorii de acolo şi din jur! Toţi credincioşii din biserică formează un cor puternic, care, la unison, cântă, înfrumuseţând slujba, ştiind toate pricesnele, colindele, datinile şi obiceiurile locului.

  Părintele s-a încadrat uşor în colectivitate datorită felului de a fi, de a înţelege oamenii. Cu membrii Consiliului parohial face tot ce trebuie. Toţi îi mulţumesc lui Octavian Petric, care înainte de a fi deputat, a promis că ajută biserica şi… iată, fiind de prin părţile acelea, a ajutat-o! Felicitări d-le deputat, că mai auzim şi despre aşa ceva! Preoteasa este juristă la un spital din Satu Mare, iar cei trei copii trăiesc într-un mediu în care educaţia este pe primul loc! Ce bucurie pentru părinţii care sunt conştienţi că prima minune a lumii este copilul! Într-adevăr, marea minune a lumii este copilul! Aici, la Poiana Codrului, credincioşii îl roagă pe Dumnezeu să-i ajute, dar îi şi mulţumesc. Mulţi de aici sunt fericiţi, săraci cu duhul, nepurtători de păcate, sunt milostivi şi curaţi sufleteşte.

  Am remarcat că preotul Fanea a reuşit să formeze o mare familie, el fiind un adevărat “pater familias”. A explicat tot ce se înţelege prin “pomană”, ce este plânsul şi bocitoarele şi mai ales ce este păcatul. Oricum, cel ce iubeşte trebuie să ierte, căci păcatul este una cu neiubirea! Este conştient preotul Florian Fanea că “sufletul românesc” este o taină, în care trebuie să pătrundă şi tinerii, care, cu greu, înţeleg adevărata dragoste de ţară, de neam, de glia strămoşească! Poate şcoala nu face suficient în acest sens, iar istoria trebuie predată ca fiind cea adevărată, nu alternativă precum manualele prost şi, poate, intenţionat realizate aşa. Oricum, sondajul făcut pe plan naţional, demonstrează că românii au încredere doar în instituţia care se cheamă Biserică! Preotul Fanea ştie bine ce înseamnă “buna credinţă” şi crede că mai există oameni politici ce o au! Există o stare sufletească a României! Doar ea poate curăţa România şi s-o ducă spre progres şi bunăstare! Ca şi în familie şi ţara are parte de alternări între bucurii şi necazuri. Poiana Codrului se mândreşte cu biserica şi, poate, în curând cu fabrica ce va reînvia ca pasărea Phoenix.

  Preotul Fanea îi îndeamnă pe credincioşi de necesitatea de a ţine seamă de virtuţile morale ale acestui neam: înţelepciunea, cumpătarea, dreptatea şi tăria! Are preotul Fanea şi regrete, în sensul că putea realiza şi mai multe, dar “n-au intrat zilele-n sac”! Dacă ar câştiga o sumă mare, întâmplător, ar urgenta construcţia capelei din cimitir, atât de necesară, mai ales că aici locuinţele sunt multe în blocuri! Ar mai face ceva pe la biserică din banii câştigaţi! Trăim prost într-o ţară bogată pentru că nu ştim să ne administrăm şi nu ţinem cont că pe primul loc în preocupările zilnice este Omul! Aşteaptă de la viaţă sănătate şi putere de muncă! Să lăsăm ceva pentru viitorime. Este trist că trăim sărăcăcios, dar… vremea rezolvă!

  Preotul Fanea, om integrat în viaţa religioasă şi socială, a răspuns la câteva întrebări de interes general şi… demonstrează capacitate în gândirea-i bine formată:
  – Preşedintele ţării reprezintă ţara şi trebuie ales de popor!
  – Accesul femeilor puternice în politică este de bun augur!
  – Nu este bine ca după şapte ani de la intrarea în UE să fim pe penultimul loc ca nivel de trai!
  – Jumătate din populaţie mai tânjeşte după Ceauşescu şi epoca lui, dar cealaltă jumătate de ce sunt dezamăgiţi?
  – Un mic gest de patriotism ce s-ar putea face azi este de a-ţi arbora tricolorul la casă!
  – Dintre oamenii mari de stat cunoscuţi în istoria neamului, aminteşte pe Carol I şi pe Kogălniceanu – prin ideile novatoare!
  Emisiunea “Glasul Bisericii” va oglindi pe larg cele discutate cu preotul Florian Fanea, care şi-a făcut doi prieteni de nădejde: Televiziunea de Nord Vest şi Gazeta de Nord-Vest. A fost o plăcere, chiar o onoare să vorbesc cu acest preot şi de ce nu, să scriu despre el! Emisiunea o vedeţi pe Nord Vest TV, duminică, de la ora 17, luni, ora 14, şi miercuri, ora 11.
  Teodor Curpaş

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE