More

  Fermierii care nu aderă la fondurile mutuale pierd 80% din subvenţia naţională

  colegiu

  Fermierii sătmăreni trebuie să adere la fondurile mutuale înfiinţate pentru a acoperi pagubele neasumate de societăţile de asigurare, altfel vor fi penalizaţi cu 80% din subvenţiile acordate de la bugetul de stat, a arătat directorul Direcţiei Agricole Judeţene, Ioan Cioltean, în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural. În cadrul şedinţei de ieri au mai prezentat informări reprezentanţii Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare şi ai Casei Judeţene de Pensii.

  Fonduri mutuale în folosul fermierilor
  Directorul general adjunct al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare, Mihaela Măhălean, a arătat că la nivelul judeţului Satu Mare, în perioada 2008-2013, au fost contractate 1.919 proiecte. Dintre acestea, 286 au fost finalizate, 132 au fost reziliate, iar restul se află în derulare. Potrivit directorului Mihaela Măhălean, în perioada respectivă au fost încheiate 45 de contracte publice de finanţare, zece fiind finalizate, celelalte 35 fiind în derulare.
  Directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a prezentat modul în care vor funcţiona fondurile mutuale din agricultură. Acestea urmează să fie înfiinţate de asociaţiile de fermieri pentru a achita pagubele care nu sunt acoperite de societăţile de asigurare. Finanţarea fondurilor va fi asigurată în proporţie de 35% din cotizaţiile membrilor, iar diferenţa de 65% va fi asigurată din contribuţii de la bugetul de stat şi de la Uniunea Europeană. Potrivit reglementărilor, la nivel naţional vor putea exista cel mult trei asemenea fonduri mutuale, întrucât asociaţiile de fermieri care le înfiinţează trebuie să deţină cel puţin 30% din suprafaţa agricolă a ţării. Fermierii care nu aderă la aceste fonduri mutuale până în data de 1 martie 2014 vor primi doar 20% din formele de sprijin asigurate de bugetul de stat.

  Restricţii reintroduse în Vama Halmeu
  Reprezentantul Casei Judeţene de Pensii a arătat că de majorarea punctului de pensie au beneficiat 76.960 de pensionari sătmăreni. Achitarea pensiilor mărite a presupus un efort suplimentar în valoare de 2,15 milioane lei. Directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Eugenia Ardelean, a arătat că iniţiativa prefectului Avram ca instituţiile deconcentrate să devină patroni spirituali ai celor 15 case de copii din judeţ s-a bucurat de un deosebit succes. De asemenea, iniţiativa urmează să fie implementată la nivelul fiecărui judeţ din ţară de către Ministerul Muncii şi Familiei.

  Şeful Biroului Vamal Halmeu, Mihai Chiş, a atras atenţia că se preconizează reintroducerea restricţionării bunurilor care pot fi introduse în ţară din ţările non-UE. Restricţiile se referă la tutun, ţigarete, produse alcoolice, combustibili, zahăr, făină şi ulei. Dubios este faptul că aceste restricţionări vor fi aplicate doar în vămile Halmeu, Sighet şi Siret. Acestea au mai fost aplicate în Vama Halmeu la sfârşitul anului trecut, însă au fost anulate după 11 ore din cauza reacţiei negative a cetăţenilor, în special în vămile de la graniţa cu Republica Moldova.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE