More


  Înşelăciuni mascate de chetele umanitare

  - Advertisement -

  atop

  În cadrul şedinţei de ieri a ATOP, preşedintele Pinter Jozsef a ridicat problema numeroşilor voluntari care solicită sătmărenilor diverse sume de bani sub pretextul că ar strânge fonduri pentru diverse cazuri umanitare. Acesta consideră dubios faptul că mai toţi cei care se ocupă cu colectarea de astfel de fonduri în Sătmar provin din alte judeţe ale ţării. Acest lucru alimentează suspiciunile că voluntarii în cauză şi-ar însuşi de fapt sumele colectate de la firme şi de la cetăţeni. Şeful IPJ Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, a arătat că asemenea voluntari trebuie să aibă asupra lor aprobări de la primăriile localităţilor în care strâng fonduri, cerând populaţiei să sesizeze imediat la 112 cazurile în care aşa-zişii voluntari nu dispun de asemenea aprobări.

  De la strângerea de fonduri, direct în restaurant
  Preşedintele ATOP Satu Mare a prezentat un caz cu care s-a confruntat recent în Carei. “În parcarea unui supermarket din Carei, am fost abordat în urmă cu câteva zile de trei indivizi care pretindeau că sunt reprezentanţii unui ONG dintr-un alt judeţ, care strângeau fonduri pentru un caz umanitar. Mi-au arătat poza unui copil, despre care mi-au spus că este grav bolnav. Le-am cerut să-mi arate dacă au aprobare pentru strângerea de fonduri în Carei. Cei trei mi-au prezentat o aprobare semnată de primarul Dorel Coica. Peste câteva ore, i-am găsit pe cei trei voluntari mâncând copios într-un restaurant din Carei. Nu pot să afirm că ar fi fost vorba de ţepari, dar totuşi mi se pare dubios faptul că nişte voluntari care cer chiar şi câţiva lei de la trecători merg apoi să cheltuie banii la restaurant”, a declarat Pinter Jozsef.

  Voluntarii au nevoie de aprobarea primăriilor
  Inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, a declarat că aceşti voluntari trebuie să elibereze chitanţe pentru sumele încasate de la cetăţeni. Totuşi, comisarul şef Constantin Taloş a admis că sătmărenii nu au cum să verifice dacă chitanţele care le sunt eliberate sunt şi reale. Pentru a strânge fonduri în mod legal pe raza unei localităţi, voluntarii ONG-ului respectiv trebuie să obţină o aprobare din partea primăriei din localitatea respectivă. Primăria are obligaţia de a sesiza Poliţia, care trebuie să verifice apoi ONG-ul. “Înainte de a da aprobarea, primăria din localitatea respectivă ar trebui să se intereseze de la Poliţie ce hram poartă ONG-ul. Cu alte cuvinte, poliţiştii verifică existenţa ONG-ului, legalitatea funcţionării sale, existenţa bolnavului invocat de voluntari şi alte asemenea aspecte”, a arătat comisarul şef Constantin Taloş.

  Tot mai obraznici şi mai insistenţi
  Preşedintele ATOP Satu Mare, Pinter Jozsef, a arătat că aceşti voluntari nu se mai mulţumesc să acosteze oamenii în locuri circulate, cum ar fi parcările supermarketurilor, ci au început să sune cu tupeu la uşile sătmărenilor. Într-adevăr, unii voluntari au început să dea dovadă de obrăznicie, deranjând cetăţenii. Aşa-zişii voluntari sună insistenţi la uşile sătmărenilor, încăpăţânându-se să apese pe butonul soneriei până aceştia se satură şi deschid uşile. În cazul în care cetăţenii refuză să le dea bani, unii voluntari îşi permit chiar să-i ia la mişto, sugerând că ar fi nişte sărăntoci, care nu îşi permit să dea câţiva lei pentru o cauză nobilă. În momentul în care li se cer aprobările din partea autorităţilor locale, o parte dintre voluntari devin brusc nervoşi şi chiar agresivi din punct de vedere verbal. Având în vedere numeroasele cazuri de impostură înregistrate de-a lungul anilor, nici nu e de mirare că tot mai mulţi sătmăreni refuză să le dea bani acestor voluntari.

  Voluntari din alte colţuri ale ţării
  Interesant este faptul că aproape în totalitate voluntarii care strâng banii în judeţul Satu Mare provin din alte judeţe. “Mi se pare dubios faptul că majoritatea acestor voluntari sunt din alte judeţe ale ţării. Eu nu zic că nu strâng bani în judeţul nostru, însă dacă punem la socoteală cheltuielile de deplasare şi cele de cazare nu prea rămân cu sume prea mari. Mă întreb de ce nu strâng bani în judeţele din care provin? Interesant mi se pare şi faptul că nu am întâlnit asemenea voluntari sătmăreni, care să strângă bani pentru cazuri umanitare din judeţul nostru. Existenţa unor asemenea cazuri ar fi mult mai uşor de verificat”, a adăugat Pinter Jozsef.

  Cetăţenii, rugaţi să sesizeze 112
  Comandantul IPJ Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, a declarat că cea mai simplă cale de verificare a autenticităţii cazurilor invocate de diverşii voluntari o constituie sesizarea autorităţilor prin intermediul unui apel la 112. “Când se lovesc de astfel de cazuri, mai ales când voluntarii nu pot prezenta aprobări de la primărie, cetăţenii trebuie să sesizeze cazul la Serviciul de urgenţă 112. Bineînţeles, fără să intre în conflict cu voluntarii care i-au contactat. Cel puţin aşa, în urma verificărilor întreprinse de poliţişti, vor avea certitudinea că banii lor ajung într-adevăr la cei în numele cărora le sunt solicitaţi”, a declarat comisarul şef Taloş.
  Şeful IPJ Satu Mare a arătat că poliţiştii au depistat în anii precedenţi inclusiv călugări care cereau diverse sume de bani în nume propriu. “Am avut cazuri în care diverse persoane îmbrăcate în straie călugăreşti cereau sătmărenilor diverse sume de bani pentru construcţia de biserici sau de mănăstiri. În urma verificărilor întreprinse, a reieşit că într-adevăr era vorba de călugări, însă aceştia nu aveau acceptul superiorilor lor ierarhici pentru acest mod de a strânge fonduri bătând pe la uşile firmelor şi ale cetăţenilor”, a declarat comisarul şef Taloş.
  Tot în cadrul şedinţei de ieri a ATOP au fost analizaţi indicatorii de performanţă minimali ai IPJ Satu Mare pe anul 2013, respectiv raportul de activitate al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare pe linia misiunilor de ordine şi siguranţă publică pe anul 2013.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare