More
    spot_img

    Manifestări culturale cu peste 100.000 de participanţi

    - Advertisement -

    cjcpct

    Bilanţul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare pe anul trecut a fost prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de directorul Felician Pop. La conferinţa de presă a participat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Rudolf Riedl. În anul 2013, în judeţul nostru au avut loc 162 de manifestări culturale având 107.000 de participanţi. În acest an, directorul Felician Pop doreşte realizarea unui Festival interjudeţean la Medieşu Aurit “Rozmarin în colţul mesei”, prin care să fie promovate dansurile din zona Someşului, iar zilele comunelor să devină festivaluri tradiţionale.

    Peste 100 de mii de participanţi în 2013
    CJCPCT Satu Mare este o instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Satu Mare, având ca şi atribuţii principale conservarea şi promovarea culturii tradiţionale sătmărene. Finanţarea instituţiei culturale se realizează din venituri proprii şi din alocaţii bugetare de stat prin bugetul Consiliului Judeţean Satu Mare. Centrul de Creaţie are un program de activitate diversificat, activitatea acesteia fiind centrată pe conservarea tradiţiilor în forma ancestrală pe acţiuni menite să conserve tradiţia populară în tot ce are mai valoros şi autentic. Astfel, CJCPCT Satu Mare a realizat în cursul anului 2013 un număr de 162 manifestări culturale, cu un total de 107.000 participanţi. Manifestările au constat în: 31 manifestări etnofolclorice, 82 manifestări culturale, o lansare de CD cu muzică populară, 17 lansări de carte, două dezveliri de plăci comemorative şi 29 de vernisaje de expoziţii.

    Manifestări de mare tradiţie cu succes la public
    Printre manifestările tradiţionale cu public numeros se numără Festivalul cântecului, dansului şi portului oşenesc “Sâmbra Oilor” de la Huta Certeze, ediţia 54, cu 7.000 de participanţi, Festivalul folclorului codrenesc, ediţia 57, cu 5.000 de participanţi, Festivalul Folcloric al Naţionalităţilor de la Bogdand, ediţia a 22-a, cu aproximativ 3.000 de participanţi, respectiv Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, ediţia a XVI-a, la care au participat 24 de ansambluri din judeţ, din ţară şi din străinătate. Alte manifestări ale instituţiei de cultură dedicate elevilor au fost Concursul “Recitatio”, ediţia a VII-a, “Primăvara Artelor”, aflată la prima ediţie, şi “Danţu’ Mânânţăilor”, aflat la ediţia a III-a, cu numeroşi participanţi. De asemenea, în fiecare zi de luni, după Învierea Domnului, de cinci ani are loc “Danţu la şură” de la Soconzel.

    Zilele comunelor transformate în festivaluri tradiţionale
    Unul dintre principalele obiective pentru 2014 al instituţiei de cultură condusă de Felician Pop este ca în localitatea Medieşu Aurit să se desfăşoare Festivalul interjudeţean de folclor “Rozmarin în colţul mesei”, în care să fie prezentate dansurile din zona Someşului, din judeţele Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Satu Mare, întrucât dansurile din zona Oaşului, respectiv cele din zona Codrului sunt prezentate la festivalurile tradiţionale de la Huta Certeze, respectiv cel de la Oţeloaia. Un alt obiectiv, sugerat de preşedintele Adrian Ştef, este realizarea unei tabere de limba română pentru copiii din Ucraina, ca urmare a faptului că judeţul Satu Mare se va înfrăţi anul acesta cu raioanele Vinogradov şi Hust. Al treilea obiectiv îl constituie promovarea zilelor comunelor ca festivaluri tradiţionale, cum sunt cele de la Andrid sub numele de “Festivalul Berzei” sau cel de la Halmeu sub numele de “Festivalul căpşunilor”, adică fiecare localitate să-şi găsească autenticul ei.

    Centrul de Creaţie îşi modernizează sediul
    Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare şi-a inaugurat, în data de 29 iulie 2013, noul sediu situat pe strada Mihai Viteazul nr. 32, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale. Noul sediu al instituţiei de cultură, care are un spaţiu de 150 mp, a fost amenajat în locul fostei redacţii a Gazetei de Nord-Vest. În locul fostei redacţii a ziarului Friss Ujsag vor fi amenajate o sală de spectacole şi o galerie de artă. Directorul Felician Pop a menţionat că va continua modernizarea noului sediu al Centrului de Creaţie. Astfel că în locul actualului pod se va realiza o mansardă, urmând ca în respectiva locaţie să se desfăşoare diverse manifestări în organizarea Centrului de Creaţie.

    Pavel Prodaniuc



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts

    spot_img
    panouri fotovoltaice satu mare