Circa 36% din populaţia judeţului a beneficiat în cursul anului trecut de serviciile oferite de Spitalul Judeţean Satu Mare, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, conducerea unităţii spitaliceşti, cu ocazia prezentării bilanţului pe anul 2013. La conferinţa de presă au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Claudiu Sulea, managerul Spitalului Judeţean, Erica Venemozer, directorul medical Paula Mare, directorul economic Mircea Pal, directorul de îngrijiri Gabriela Opriş, respectiv purtătorii de cuvânt Rodica Lohan şi Constantin Demian.
Peste 38.000 de externări
Potrivit datelor prezentate, 36% dintre locuitorii judeţului Satu Mare au apelat în 2013 la serviciile oferite de Spitalul Judeţean. Dintre aceştia, 12% au beneficiat de servicii de spitalizare, iar 24% de servicii medicale în ambulatoriu. De asemenea, Spitalul Judeţean a avut anul trecut 38.643 de externări, fiind efectuate peste 140.000 de consulturi în ambulatoriu şi peste 60.000 în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe. Obiectivele stabilite pentru anul trecut au fost realizate în proporţie de 50%: 11 proiecte au fost îndeplinite în totalitate, şase sunt în curs de implementare şi cinci proiecte au fost reportate pentru acest an.
Obiectivele majore pentru anul în curs sunt: eficientizarea termică şi energetică a ambelor locaţii ale Spitalului Judeţean, supraetajarea şi recompartimentarea Ambulatoriului în locaţia I în vederea extinderii ATI, respectiv supraetajarea grupului gospodăresc în vederea extinderii Secţiei de Chirurgie Generală. Prin intermediul programelor naţionale, Spitalul Judeţean a beneficiat de suma de 3,166 milioane lei pentru servicii şi medicamente, se mai arată în bilanţ.
Compartiment de reumatologie
Managerul Erica Venemozer a anunţat că au fost începute lucrările la corpul Secţiei de Interne de la Spitalul Vechi, care a fost închis din cauza condiţiilor improprii. Termenul de finalizare a fost fixat pentru luna aprilie, însă se încearcă urgentarea lucrării. La Spitalul Vechi mai sunt urgente şi alte lucrări, cum ar fi renovarea grupurilor sanitare. Conducerea Spitalului Judeţean şi cea a Consiliului Judeţean şi-au fixat ca obiectiv modernizarea întregii clădiri a Spitalului Vechi.
Directorul medical Paula Mare a anunţat că au fost trimise Ministerului Sănătăţii avizele pentru înfiinţarea unui compartiment de reumatologie, dotat cu zece paturi, în cadrul Secţiei de Interne, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze până la Cluj. În prima fază se va pune accent pe administrarea medicamentaţiei ce poate fi făcută doar în spital, urmând să se achiziţioneze şi aparatură de specialitate, respectiv să se amenajeze o secţie de recuperare la Tăşnad. De asemenea, directorul medical Paula Mare a anunţat că au fost demarate procedurile pentru înfiinţarea unui cabinet de hematologie în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.
Sănătatea, prioritară pentru conducerea CJ
Vicepreşedintele Mircea Govor a arătat că Sănătatea este unul dintre cele mai importante domenii pentru actuala conducere a Consiliului Judeţean. “Consiliul Judeţean şi-a propus să schimbe faţa sistemului de Sănătate, iar acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul anului”, a declarat vicepreşedintele Mircea Govor, arătând că anul acesta au fost alocaţi bani pentru ambele locaţii ale Spitalului Judeţean, pentru Spitalul Orăşenesc Negreşti Oaş şi pentru Secţia Tăşnad.
Mircea Govor a mai arătat că schimbările încep să devină vizibile în Spitalul Judeţean, nu numai în privinţa investiţiilor şi dotărilor, dar şi în privinţa curăţeniei, respectiv al mâncării furnizate prin servicii de catering. La final, vicepreşedintele Govor a asigurat conducerea Spitalului Judeţean de tot sprijinul conducerii Consiliului Judeţean.
Directorul medical Paula Mare a arătat că nerespectarea programului de vizite încurcă deosebit de mult activitatea medicilor pe secţii şi a lansat un apel la adresa sătmărenilor, solicitându-le să respecte acest program.
Szasz Lorand