Peste 240 de fermieri sătmăreni au absolvit cursurile Camerei Agricoleagricola

Camera Agricolă Judeţeană a organizat anul trecut 15 cursuri de calificare care au fost absolvite de 244 de fermieri sătmăreni, se arată în bilanţul pe 2013 al instituţiei prezentat ieri de preşedintele Fodor Istvan şi consilierul Claudiu Govor. Jumătate dintre aceştia, adică 122, au absolvit cursurile de tractorişti, în timp ce 64 cursurile de apicultori. Tot anul trecut, Camera Agricolă Judeţeană a oferit asistenţă tehnică şi de specialitate pentru 8.869 de fermieri, a organizat 91 de târguri şi expoziţii, 34 de seminarii şi simpozioane, 253 de dezbateri şi mese rotunde, 20 de vizite şi schimburi de experienţă şi a editat peste 4.000 de reviste, cărţi şi broşuri. Totodată, instituţia a mai organizat Concursul judeţean de vinuri nobile, Concursul judeţean de pălincă şi Ziua căpşunului (organizare şi jurizare la concursul de căpşuni).
Pentru anul 2014, Camera Agricolă Judeţeană îşi propune promovarea activităţilor de consultanţă şi extensie în toate domeniile agricole, sprijinirea fermierilor prin întocmirea de proiecte în vederea accesării de fonduri europene pe diverse măsuri din axa 2014 -2020, promovarea conceptului de ecocondiţionalitate în rândul fermierilor în colaborare cu APIA, organizarea a 20 de cursuri de pregătire profesională autorizate şi continuarea concursurilor organizate anul trecut.
La finalul prezentării bilanţului, consilierul Claudiu Govor a declarat că atât instituţia pe care o reprezintă cât şi fermierii nu ştiu încă nimic despre tipurile de proiecte ce urmează a fi finanţate din fonduri europene în perioada 2014-2020. De asemenea, a atras atenţia fermierilor sătmăreni că dacă nu vor respecta codurile de bune condiţii agricole şi de mediu riscă să piardă subvenţiile agricole europene acordate prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). “Tocmai pentru a evita aceste neplăceri, împreună cu reprezentanţii APIA Satu Mare vom demara în scurt timp o amplă campanie de informare a fermierilor sătmăreni cu privire la aceste prevederi”, a mai spus Claudiu Govor.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts