Pledoarie pentru normalitateGazeta de Nord-Vest a tratat pe larg o întâmplare, pe care aş numi-o cel puţin nefericită, în care mai mulţi elevi de clasa a XI-a a Colegiului Naţional Kolcsey Ferenc au înţeles să se manifeste vocal împotriva evenimentului prilejuit de marcarea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. Mai mult, aceiaşi elevi au şi arborat, aş spune ostentativ, un drapel al Ungariei confecţionat din hârtie. După cum era de aşteptat, spiritele s-au inflamat în special în mediul virtual, la rubrica de comentarii de pe site-ul ziarului. Pro şi contra, cu un limbaj decent sau trivial, cu argumente mai mult sau mai puţin valide, oameni de bun simţ sau extremişti de serviciu s-au contrat pe o întâmplare nefericită, care nu ar fi trebuit să aibă loc din capul locului. Doar că ea s-a întâmplat şi nu o putem trece cu vederea.

Directoarea unităţii de învăţământ, Pataki Eniko, s-a declarat stupefiată de gestul elevilor, susţinând cu glasul vlăguit şi un tremur în vorbire că nu se aştepta la o astfel de manifestare. Documentând şi mai mult această speţă, am ajuns la concluzia că doamna Pataki se aştepta la astfel de manifestări, fără doar şi poate.

Doar că nu se aştepta ca mass media sătmăreană, cunoscută pentru echilibrul său, să reacţioneze atât de prompt şi de nemilos. Doamna Pataki ar fi trebuit să intuiască că în momentul în care permiţi accesul unor fundaţii extremiste în incinta şcolii (aviz autorităţilor abilitate!), care le spală creierele bieţilor copii, rezultatul nu poate fi altul. Când li se inoculează elevilor ideea că românii şi maghiarii nu pot fi prieteni, că nu dialogul şi toleranţa sunt căile de urmat în depăşirea diferendelor istorice între cele două comunităţi, atunci rezultatul nu poate fi altul decât cel la care am asistat vineri.

Da, doamna director, sunteţi vinovată! Dar nu numai în faţa prezentului, ci şi a viitorului. Dumneavoastră, ca şi dascăl, trebuie să ştiţi că dacă semănaţi vânt veţi culege furtună. Trebuie să ştiţi că viitorul nostru, în spaţiul european, trebuie să stea sub semnul respectului reciproc, al ideilor de toleranţă faţă de toţi. “Unitate în diversitate” – este stindardul Uniunii Europene, doamna Pataki! Dumneavoastră se pare că mizaţi pe greşelile trecutului, care nu au adus decât durere şi violenţă, şoc şi groază. Sunteţi stupefiată că, în atâţia ani în care aţi făcut ce aţi vrut, mizând pe lipsa de reacţie a autorităţilor statului român, aţi ajuns să vedeţi că într-un final cineva a reacţionat. O reacţie de bun simţ, fără derapaje, tratată în spiritul deontologiei profesionale. V-aţi spus părerea, pe care îmi permit să o contest. Au reacţionat şi autorităţile! A reacţionat şi opinia publică!

Cineva a spus că acest subiect nu trebuia să existe. Perfect adevărat! Dar el există, iar noi nu putem să îl evităm la nesfârşit! Domnilor, este vorba despre nişte bieţi copii îndobitociţi! Menirea mass media este de a trage semnale de alarmă, de a semnala derapajele, iar Gazeta de Nord-Vest tocmai acest lucru a făcut. Nimic mai mult! Aceste derapaje trebuie să înceteze pentru binele urmaşilor noştri! Nu uitaţi că anumite asociaţii extremiste nu propovăduiesc cultura maghiară, ci ura faţă de alte comunităţi. Cultura maghiară, în toate formele sale, este garantată prin Constituţie! Este dreptul fiecărei comunităţi în parte să se exprime. Dar exprimarea acestui drept nu poate să coincidă în niciun punct, în niciun moment, cu manifestări violente îndreptate împotriva altor comunităţi. Ura naşte ură!

Democraţia ne spune că dreptul oricărei persoane este limitat în momentul în care atentează la dreptul altei persoane! Doamna director, scuzaţi-ne, vă rugăm, că ne simţim consternaţi de astfel de manifestări! Greşiţi dacă credeţi că în spatele liberului acces la învăţământul în limba maternă puteţi să inseraţi şi să promovaţi asiduu idei xenofobe, şovine şi revanşarde. Suntem vinovaţi că vrem normalitate şi respect reciproc! Îmi cer iertare! Dar deplâng soarta copiilor dumneavoastră, cărora le amanetaţi viitorul prin acest extremism infuzat în creiere nevinovate. Condamnaţi Trianonul, urâţi alte comunităţi, dar faceţi-o în nume propriu! Lăsaţi tinerii să aibă un alt viitor!

P.S. Acest editorial este o pledoarie pentru normalitate. Este o pledoarie împotriva extremismului. Este o pledoarie împotriva somnului raţiunii care naşte monştri. Lăsaţi resentimentele care vă orbesc raţiunea! Copiii sunt viitorul şi speranţa noastră pentru mai bine!
Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts