More

  Primăria Satu Mare se va muta în fosta cazarmă de pe strada Petofi

  coica

  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a ajuns la un acord cu conducerea Universităţii Babeş-Bolyai în ceea ce priveşte eliberarea spaţiului în care funcţionează actualmente instituţia de învăţământ, respectiv în imobilul situat la intersecţia dintre străzile Petofi Sandor şi Bulevardul Transilvania. Astfel, Universitatea Babeş-Bolyai se va muta în fosta Şcoală Generală nr. 5 până în luna septembrie a acestui an, urmând ca Primăria Satu Mare să se mute integral, cu toate serviciile subordonate, în fosta cazarmă în următorii ani.

  Termen de mutare până în septembrie
  Universitatea Babeş-Bolyai se va muta în fosta Şcoală Generală nr. 5 până în luna septembrie a acestui an, urmând ca Primăria Satu Mare să se mute integral, cu toate serviciile subordonate, în fosta cazarmă în următorii ani. Universitatea va avea la dispoziţie o suprafaţă utilă de 900 de metri pătraţi pentru cei 270 de studenţi. Universitarii au primit termen de mutare până în septembrie acest an pentru a nu se perturba programul de învăţământ în acest an universitar. Mai mult, administraţia locală s-a angajat să suporte cheltuielile prilejuite de amenajarea spaţiilor. “Am găsit un spaţiu pentru Universitatea Babeş-Bolyai pentru a-i putea muta. Începem să ne punem la punct sediul viitoarei primării. Acel sediu nu va fi pentru SCM Doctor Coica, ci al viitorilor primari care vor conduce municipiul. Ne-am înţeles asupra unui sediu. Este vorba despre Şcoala Generală nr. 5, care este destul de bine conturată. Ei (conducerea Universităţii Babeş-Bolyai, n.red.) au făcut o vizită de lucru şi din câte i-am simţit le-a plăcut acea locaţie, doar că trebuie făcute nişte modificări ca să poată funcţiona ca şi o universitate. Sunt convins că o şcoală poate fi transformată într-o şcoală de rang superior mult mai uşor decât au făcut ei cu cazarma militară, care avea o cu totul altă destinaţie la început. Conducerea Universităţii a fost de acord cu solicitarea noastră, cu condiţia ca să îi sprijinim să îşi amenajeze spaţiul. Vom găsi o soluţie prin Consiliul Local să îi sprijinim să îşi reamenajeze sediul. Este vorba despre circa 900.000 lei, bani pe care cei de la Universitatea Babeş-Bolyai susţin că i-au investit în actualul sediu.

  Primăria se mută în etape
  Edilul şef sătmărean a precizat că Primăria Satu Mare se va muta din actualul sediu, în condiţiile în care spaţiile sunt insuficiente pentru activitatea administraţiei locale. Concret, în prezent există birouri în care muncesc circa zece funcţionari deşi normativul prevede un maxim de doi sau trei funcţionari pentru un birou. De asemenea, Consiliul Judeţean, în calitate de proprietar al clădirii, a solicitat unele spaţii pentru extinderea activităţii instituţiei judeţene. “Primăria are nevoie de sediu. Sunt de acord cu conducerea Consiliului Judeţean care ne-au cerut printr-o adresă să eliberăm nişte spaţii. Noi le-am dat un răspuns că nici aşa nu avem spaţii suficiente, la primărie se lucrează în condiţii improprii din lipsă de spaţiu. Sunt de acord cu cei de la Consiliul Judeţean că au nevoie de spaţii, pentru că şi-au extins activitatea, dar deocamdată nu am unde să mă mut”, a arătat primarul Coica. Edilul şef a mai precizat că: “În viitorul sediu al Primăriei Satu Mare vor fi toate instituţiile subordonate. Tot ce ţine de conducerea Primăriei, pentru ca cetăţeanul să vină într-un singur loc, într-o singură clădire, unde îşi poate rezolva toate problemele. Să nu mai trebuiască să alerge prin tot oraşul.” Procesul de mutare se va realiza etapizat, în decursul următorilor ani, nefiind avansat un termen concret până la care se va finaliza procesul.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE