More



    Programul lui Popescu la şefia FRF

    1

    Gică Popescu şi-a prezentat astăzi programul de campanie pentru alegerile FRF din 5 martie. ProSport prezintă cele mai importante puncte din proiectul pe care vrea să îl implementeze fostul căpitan al naţionalei în cazul în care va ajunge să conducă Federaţia. 

    1. FOTBALUL REVINE ÎN ŞCOLI

    Primul punct din planul lui Gică Popescu este legat de atragerea copiilor către fotbal, un lucru care, în opinia fostului internaţional, lipseşte cu desăvârşire în acest moment. “Suntem prea săraci pentru a ne permite să mai pierdem chiar şi un singur fotbalist”, este logo-ul captiolului dedicat acestui proiect despre care Popescu susţine că a demarat deja discuţii cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Ţinta fostului jucător de la Barcelona: “crearea unui proiect naţional de promovare a sportului în şcoli”.
    Paşii propuşi pentru a-i îndrepta pe copii spre sport sunt, conform lui Popescu, umătorii:
    1. Efectuarea unui sondaj în rândul copiilor cu privire la sportul pe care ar vrea să-l practice în mod regulat
    2. crearea de competiţii pentru echipele şcolare, astfel încât să fie câştigată încă o arie de selecţie
    3. Selecţionarea celor mai talentaţi tineri fotbalişti la Centrele Regionale de fotbal
    4. Includerea copiilor selectaţi în programul de pregătire permanentă al Centrelor Regionale

    2. OPT CENTRE REGIONALE ŞI 42 DE SCOUTERI

    Gică Popescu îşi doreşte ca, din punct de vedere tehnic, toate echipele naţionale să fie sub supravegherea unui Director Tehnic Naţional. Planul acestuia a început să prindă contur în urmă cu o lună, atunci când Anghel Iordănescu a fost numit în această funcţie la propunerea lui Mircea Sandu. Mâna dreaptă a lui Iordănescu va fi, în viziunea lui Popescu, Directorul de Dezvoltare Tehnică, cel care va fi responsabil de elaborarea strategiei de joc, precum şi de implementarea acesteia la nivelul loturilor de tineret. El va fi şi omul care va alege şi va instrui antrenorii loturilor naţionale.
    Fostul internaţional doreşte ca Federaţia să aibă şi opt centre regionale care să “deţină câte o selecţionată pentru fiecare categorie de vârstă la care există competiţie naţională de copii şi juniori”. Idea unor astfel de centre este considerată de bază în proiectul lui Popescu, iar de acest lucru se vor ocupa Gică Hagi şi Bogdan Stelea. Nu este exclus ca unul dintre aceste opt centre să fie chiar Academia “Regelui” de la Ovidiu.


    42 de scouteri îşi propune să aducă Gică Popescu în structurile federale, câte unul pentru fiecare judeţ al ţării


    Fostul căpitan al României oferă în programul său de campanie şi exemple legate de modul în care ar trebui să se lucreze cu jucătorii selecţionaţi în cadrul Centrelor Regionale. Acesta a punctat câteva dintre carenţele jucătorului român – lipsa combativităţii şi a agresivităţii în joc – şi a oferit soluţii pentru înlăturarea acestora.
    1. La toate antrenamentele şi meciurile şcoală disputate de aceşti jucători să nu se mai fluiere fault pentru contactele lipsite de duritate
    2. În timpul meciurilor şcoală să fie eliminat autul; cel care ajunge primul la minge câştigă dreptul de a o repune în joc
    Raţionamentul lui Popescu este următorul: “În acest fel, jucătorii noştri vor ajunge să câştige mult mai uşor duelurile fizice”
    Tot legat de funcţionarea Centrelor Regionale, Popescu intenţionează să înfiinţeze o competiţie specială pentru echipele acestora în perioadele de pauză competiţională: “Acestea vor evolua în două grupe de câte patru, iar cele mai bune două formaţii vor participa la turneul final disputat la Centrul Naţional de la Mogoşoaia
    În plus, toate antrenamentele şi meciurile echipelor Centrelor Regionale vor fi filmate “pentru a putea face o evaluare obiectivă a pregătirii şi evoluţiei copiilor”. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul loturilor naţionale.


    Popescu spune că intenţionează să dezvolte un program destinaţi copiilor pasionaţi de fotbal numit “Fotbalul de weekend”. În fiecare sâmbătă şi duminică vor fi organizate antrenamente şi meciuri pentru copiii şi adolescenţii care vor să fac sport. Cheltuielile, precum şi asigurarea bazei materiale vor fi în responsabilitatea FRF


    3. APROPIEREA DE TINERII STRANIERI

    În ultimii ani federalii au avut mai multe momente în care şi-a arătat limitele în ceea ce priveşte monitorizarea juniorilor români care evoluează în străinătate. Cel mai recent caz a fost cel al lui Dumitru Cardoso, acum împrumutat de Napoli la US Cittadella, de care Federaţia a auzit abia după ce fotbalistul a fost convocat la naţionala U19 a Italiei. Cardoso s-a născut în Suedia şi provine dintr-o familie cu tatăl român şi mama braziliancă.
    Dacă va ajunge preşedinte la FRF, Popescu îşi propune să aibă “în baza bunelor relaţii de colaborare pe care le avem cu federaţiile importante din vestul Europei vrem să obţinem o situaţie la zi a tuturor copiilor care joacă la juniorii cluburilor din străinătate”.


    După 1990, peste 2 milioane de români au părăsit ţara. Copiii plecaţi odată cu părinţii lor – sau cei născuţi acolo – s-au îndreptat către sportul de performanţă la un moment dat, majoritatea alegând fotbalul
    Extras din programul lui Gică Popescu


    4. PRINCIPAL LA “TINERET”, SECUND LA U15

    Popescu insistă şi pentru formarea unui grup omogen la nivelul antrenorilor loturilor naţionale. Pentru atingerea acestui obiectiv, candidatul pentru postul de preşedinte al FRF propune următorul experiment: “Când unul dintre antrenorii principali va conduce antrenamentul echipei sale, un alt tehnician va fi asistentul său, indiferent de categoria de vârstă pe care o pregăteşte. De exemplu: dacă antrenorul lotului de 15 ani are o acţiune, el poate fi secondat de către tehnicianul lotului de tineret”. Ceilalţi antrenori vor avea obligativitatea de a fi prezenţi, în funcţie de program, la meciurile celorlalte selecţionate.

    5. CAMERELE “HAGI” SAU “BALACI”
    Omul care a jucat la cinci turnee finale cu naţionala României îşi doreşte să îi apropie pe tinerii fotbalişti de gloriile naţionalei: “Vom personaliza toate camerele din centrele de la Mogoşoaia şi Buftea cu numele unor foşti mari jucători de fotbal ai României”. Modelul este inspirat de la celebra Academie a Barcelonei, La Masia.

    6. BIROU COMUN FRF-LPF

    Popescu doreşte înfiinţarea unui birou permanent în sediul FRF “care să fie folosit de către angajaţii LPF în vederea comunicării operative între cele două entităţi”.

    7. BAGI JUNIORI ŞI PRIMEŞTI BANI

    În viziunea lui Popescu, Liga a III-a ar trebui să fie eşalonul de formare al tinerilor fotbalişti. Pentru a motiva cluburile din a treia divizie să promoveze cât mai mulţi fotbalişti sub 19 ani, fostul internaţional propune o metodă a bonusurilor financiare. Echipele din Liga a III-a vor primi diferite sume de bani în funcţie de câţi jucători U19 folosesc peste cei trei impuşi de regulament, numărul de meciuri / minute dintr-un sezon şi numărul de goluri marcate de tinerii fotbalişti. 

    8. LIGĂ REGIONALĂ CA ÎN GERMANIA ŞI SPANIA

    Influenţat de campionatele din vestul Europei, Popescu îşi doreşte înfiinţarea unei Ligi Regionale pe modelul celor din Germania sau Spania. Aceasta va fi o competiţie intermediară între Liga a III-a şi campionatele de juniori şi se va adresa exclusiv echipelor formate din jucători sub 23 de ani. Exemplul folosit de Popescu în programul său este următorul: un “11” poate fi format din cinci juniori, patru jucători U21 şi doi jucători U23. “În acest campionat se vor putea înscrie echipe de la toate cluburile de fotbal, indiferent de nivelul eşalonului în care activează”, se arată în programul fostului internaţional. Scopul acestei iniţiative este ca în circuitul fotbalistic să fie păstraţi şi jucătorii care încep să îşi demonstreze calităţile mai târziu: “Nu ne putem rezuma strict la un grup de jucători remarcaţi. Putem avea tineri care să îşi arate calitatea la 20, 21 sau 22 de ani şi nu trebuie să îi ignorăm”.

    9. GALĂ PENTRU JUNIORI ŞI MECIURI PE NAŢIONAL ARENA

    Într-un alt punct legat de copii şi juniori, Popescu anunţă că îşi doreşte ca finala campionatului de Juniori A să se dispute în deschiderea Cupei României: “Vom face acest lucru pentru o expunere publică mai bună, pentru motivarea jucătorilor şi pentru promovarea competiţiilor de copii şi juniori”. Un alt mijloc prin care Gică Popescu îşi doreşte să îi motiveze pe tinerii jucători este gala pe care FRF ar urma să o organizeze la finalul fiecărui sezon: “Vor fi premiaţi cei mai buni fotbalişti pentru fiecare categorie de vârstă, precum şi cei mai buni antrenori. Toţi aceşti tineri talentaţi trebuie prezentaţi, cunoscuţi, promovaţi alături de antrenorii lor”. 

    10. PENSII ŞI ASIGURĂRI PENTRU FOTBALIŞTI

    Popescu vrea să propună şi o îmbunătăţire a statutului fotbalistului profesionist. În acest sens foloseşte chiar exemple din cariera sa. Un prim lucru pe care fostul fundaş şi-ar dori să îl implementeze ar fi un fond de pensii de care jucătorii să beneficieze după retragere. “Acest fond va fi bazat pe modelul celui existent acum în Olanda, la care şi eu am contribuit timp de patru ani. În ciuda reticenţei mele iniţiale, am fost obligat să cotizez la acest fond de pensii. În urma celor patru ani de contribuţii, primesc timp de 30 de ani suma de 5.000 de euro lunar” , scrie Popescu în programul său.
    Fotbaliştii din primele trei divizii vor cotiza cu o sumă stabilită în funcţie de venituri, urmând ca după retragere să beneficieze de această pensie. Jucătorilor li se va pune la dispoziţie, la fel ca în Olanda, un program de reconversie profesională cu ajutorul căruia “în maximum 5-7 ani să îşi construiască o nouă şi profitabilă carieră”. Fostul internaţional îşi doreşte şi reintroducerea asigurărilor obligatorii pentru toţi fotbaliştii profesionişti. Asigurările vor porni de la un pachet de bază şi vor putea fi îmbunătăţite în funcţie de cererile jucătorilor.
    Pe modelul deja implementat de Gino Iorgulescu la LPF, Popescu îşi propune ca Federaţia să înfiinţeze un fond de solidaritate pentru “fotbaliştii ajunşi în situaţie critică după încheierea carierei”. Fondul va fi alimentat din contribuţii voluntare în sumă fixă venite de la FRF, LPF, jucători, antrenori, manageri, agenţi şi cluburi.

    11. ŞCOALA DE ANTRENORI DEVINE ACADEMIA FRF

    Actuala Şcoală de Antrenori a FRF va intra, în cazul în care Popescu va câştiga alegerile, într-un proces de rebranding în urma căruia îşi  va schimba denumirea în Academia FRF. “Atribuţiile Academiei vor fi extinse în ceea ce selectarea, formarea, pregătirea şi evaluarea antrenorilor, arbitrilor, medicilor sportivi şi a altor specialişti”. Academia FRF este socotită de fostul internaţional drept “creierul” fotbalului românesc. În cadrul instituţiei nou-înfiinţate ar urma să fie predate, printre altele, şi cursuri pentru formarea directorilor sportivi pe modelul Şcolii de la Coverciano. Metodele pedagogice vor fi, de altfel, împrumutate din Italia.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE