More


  Sărbătoarea teatrului românesc sătmărean

  - Advertisement -

  teatru2

  Secţia Română a Teatrul de Nord Satu Mare a împlinit 45 de ani de existenţă, ocazie cu care vineri seara au fost organizate o serie de evenimente menite să marcheze această sărbătoare. Manifestările au început la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde actorii sătmăreni au prezentat premiera spectacolului „Woyzeck Transylvania”, după care a avut loc Balul actorilor sătmăreni. La sărbătoarea teatrului de la Satu Mare au fost prezenţi primul director al Secţiei Române a Teatrului de Nord Satu Mare, Mihai Raicu, actorul Pavel Bartoş, actriţa Anca Pandrea, dar şi actorii actuali ai instituţiei de cultură, regizori, scenografi, tehnicieni, precum şi o parte dintre cei care şi-au început cariera pe scena Teatrului de Nord.

  Premieră pe scena Casei de Cultură
  Prima manifestare dedicată acestei sărbători a fost prezentarea premierei spectacolului „Woyzeck Transylvania”, rolul principal fiind jucat de directorul Teatrului de Nord Satu Mare, Sorin Oros, care a avut loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Publicul sătmărean iubitor de teatru a umplut până la refuz sala mare de spectacole, printre spectatori numărându-se prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarii Radu Roca şi Marcela Papici, dar şi actorii Pavel Bartoş şi Anca Pandrea. Evoluţia actorilor sătmăreni a fost apreciată şi răsplătită cu aplauze de public.
  La scurt timp după terminarea spectacolului, pe scenă şi-a făcut apariţia directorul adjunct al Teatrului de Nord, Andrei Mihalache, care a precizat că sărbătoarea de vineri este dedicată împlinirii a 45 de ani de la primul gong auzit în teatrul sătmărean. Apoi a invitat pe scenă autorităţile şi pe fostul director al trupei Harag Gyorgy, Bessenyei Istvan.

  Prefectul Eugeniu Avram i-a felicitat pe cei care au creat şi, timp de 45 de ani, au consolidat Teatrul de Nord, acest port al culturii sătmărene, a mulţumit tuturor celor care şi-au adus aportul la dezvoltarea instituţiei şi a urat mult succes pe mai departe celor care se ocupă în prezent de destinele acesteia. Preşedintele Adrian Ştef a afirmat că teatrul este un templu, iar spectacolul un ritual pentru suflet. A urat mulţi ani Teatrului de Nord adăugând că nu doreşte despărţirea celor două secţii . “Am rezistat atâţia ani împreună şi aşa trebuie să mergem mai departe. Primarul Dorel Coica a spus că 45 de ani înseamnă multă muncă, repetiţii, dar şi milioane de aplauze pentru actorii sătmăreni. A mai adăugat că există un proiect european pentru reabilitarea clădirii Teatrului de Nord, care va fi implementat în scurt timp şi a asigurat conducerea acestei instituţii de cultură de tot sprijinul Primăriei şi a Consiliului Local Satu Mare.
  La finalul momentului festiv de la Casa de Cultură, directorul Teatrului de Nord, Sorin Oros, a dat citire mesajelor transmise de Coca Bloos, care a debutat în actorie pe scena sătmăreană, şi al directorului Filarmonicii “Dinu Lipatti”, Rudolf Fatyol.

  Spectacol şi la Balul actorilor sătmăreni
  Sărbătoarea împlinirii a 45 de ani de teatru românesc la Satu Mare a continuat la restaurantul Esedra. Primul director al Secţiei Române a Teatrului de Nord Satu Mare, Mihai Raicu, actorul Pavel Bartoş sau actriţa Anca Pandrea sunt doar câteva dintre numele importante care au participat la prima ediţie a Balului actorilor sătmăreni. La bal au mai participat atât actorii actuali ai instituţiei de cultură, regizori, scenografi, tehnicieni, cât şi o parte dintre cei care şi-au început cariera pe scena Teatrului de Nord.
  După spectacolul susţinut de trupa sătmăreană „XXL”, a urmat un scurt moment festiv, în cadrul căruia Pavel Bartoş a decernat diplome de merit foştilor actori, regizori, scenografi şi tehnicieni, care au slujit scena sătmăreană de-a lungul timpului. Atmosfera a fost apoi întreţinută de interpreţii Maria Tripon, Petrică Mureşan, Aldo Blaga&Tzica Sax, respectiv de Cvartetul „Dinu Lipatti”.

  Florin Dura



  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img