Şvabii sătmăreni deportaţi în fosta URSS, comemoraţi la Careisvabi

La Carei a avut loc sâmbătă comemorarea a 69 de ani de la deportarea şvabilor sătmăreni în fosta URSS. La manifestările organizate de Forumul Democrat German au participat ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Werner Hans Lauck, consulul Germaniei la Timişoara, Rolf Maruhn, preşedintele Forumului Democrat German din România. dr. Paul-Jurgen Porr, deputatul FDGR Ovidiu Ganţ, deputatul Erdei D. Istvan, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi în URSS, Ignatz Bernard Fischer, preşedintele FDG Satu Mare, Johann Forstenheizler, şi episcopul romano-catolic de Satu Mare, Eugen Schonberger. Autorităţile sătmărene au fost reprezentate de prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Rudolf Riedl, primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs. La comemorare au mai participat primari din localităţile din judeţul nostru locuite de şvabi, primarii comunelor Vallaj şi Merk din Ungaria, reprezentanţi ai Autoguvernării Germanilor din Ungaria din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg şi foşti deportaţi.

Manifestările au debutat sâmbătă dimineaţă, cu o slujbă de comemorare oficiată de episcopul romano-catolic de Satu Mare, Eugen Schonberger, asistat de protopopul romano-catolic de Carei, Ilyes Csaba, respectiv de preoţii romano-catolici din Protopopiatul Carei. La finalul slujbei, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Werner Hans Lauck, şi preşedintele Forumului Democrat German din România. dr. Paul-Jurgen Porr, au prezentat modul în care a avut loc deportarea şvabilor în URSS în urmă cu 69 de ani, adăugând că astfel de orori nu trebuie să se mai repete.

Şirul manifestărilor a continuat cu depuneri de coroane la monumentul ridicat în memoria şvabilor deportaţi în cimitirul Meşteresi, respectiv la monumentul ridicat în memoria soldaţilor germani din acelaşi cimitir. Au depus coroane ambasadorul Werner Hans Lauck şi consulul Rolf Maruhn, conducerea naţională şi judeţeană a FDG, episcopul Eugen Schonberger, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Rudolf Riedl, primarul Careiului, Eugen Kovacs, primarii comunelor Merk şi Vallaj din Ungaria, primarii comunelor locuite de şvabi din judeţul Satu Mare, liderii organizaţiilor locale din judeţul nostru ale FDG, respectiv foşti deportaţi în URSS.
La Centrul de Tineret al FDG Carei a avut loc o masă festivă în onoarea deportaţilor care mai sunt în viaţă. Prefectul Eugeniu Avram a prezentat un scurt istoric al deportării şvabilor din judeţul Satu Mare în fosta URSS. Preşedintele Adrian Ştef a declarat că, la fel cum a sprijinit toate grupurile etnice din judeţul nostru, Consiliul Judeţean a sprijinit şi va sprijini în continuare minoritatea germană din Satu Mare. Conducerea FDG Satu Mare a înmânat câte un buchet de flori fiecărui deportat prezent la manifestare. Programul a continuat cu recitaluri de muzică şi dansuri populare şvăbeşti.

Deportarea a circa 5.000 de şvabi sătmăreni a început încă din 2 şi 3 ianuarie 1945. Din cei 5.000 de şvabi trimişi la muncă forţată, aproape 1.000 şi-au pierdut viaţa în lagărele din fosta URSS. De la Revoluţia din 1989 încoace, comunitatea şvabilor sătmăreni organizează în fiecare an în altă localitate a judeţului manifestări de comemorare a victimelor deportărilor din iarna anului 1945.
Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts