More


  Toate unitățile de învățământ din Zalău vor fi dotate cu centrale pe gaz

  - Advertisement -
  Primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, a subliniat faptul că dotarea şcolilor cu centrale pe gaz reprezintă una din priorităţile sale pentru anul 2014, chiar dacă în bugetul local nu există în acest moment resurse financiare pentru acoperirea în întregime a celor peste 12 milioane de lei necesari acestei investiţii. În momentul de față, căldura şi apa caldă în sistem centralizat sunt furnizate de către Uzina Electrică Zalău pentru circa 200 de abonaţi casnici şi alte 46 de instituţii şi unităţi de învăţământ.
  ”Este vorba de montarea centralelor pe gaz în unităţile de învăţământ şi toate clădirile instituţionale, pentru că, suntem conştienţi, nu mai putem să mergem cu Uzina Electrică în condiţiile actuale şi la parametri actuali. Necesarul o să-l avem cât de rapid. Deja am comandat reevaluarea tuturor proiectelor pe care le avem, din 2009, şi inclusiv documentaţiile pe care trebuie să le realizăm la clădirile care sunt încă în sistem centralizat. Cu siguranţă valoarea va fi peste 12 milioane de lei”, a declarat edilul care a spus că își asumă în parte vina eşecului funcţionării sistemului centralizat de încălzire şi implicit a furnizorului de energie termică, Uzina Electrică, după ce două tentative de modernizare şi reabilitare, în parteneriat cu companii din Ungaria, au dat greş.
  ”A fost mai întâi Bioenel, cu ceea ce însemna modernizarea şi reabilitarea centralelor pe biomasă, unde compania din Ungaria care trebuia să aducă finanţare a falimentat. La fel s-a întâmplat, din păcate, tot în acest proiect, cu o altă societate din Ungaria care şi-a luat angajamentul că va investi inclusiv masiv la Zalău”, a precizat Radu Căpîlnaşiu.
  Compania E-Star din Ungaria nu a mai făcut investiţiile promise, cu excepţia modernizării unei porţiuni a conductei de transport a agentului termic, pe care a revendicat-o ulterior, după rezilierea contractului cu municipalitatea. Problemele legale privind proprietatea asupra conductei au făcut ca atât în iarna trecută cât şi în acest an şcolile din Zalău să fie permanent ameninţate cu sistarea căldurii. Acesta este şi unul din motivele pentru care Primăria vrea să monteze centrale termice în toate unităţile de învăţământ.
  În ceea ce priveşte furnizorul de energie termică, primarul a subliniat că momentan nu se pune problema închiderii companiei, ci doar a disponibilizării a circa 10-15 din cei 70 de angajaţi.
  ”Nu dorim să închidem Uzina Electrică. Dorim să-şi păstraze ca obiect de activitate chiar specificul pe care îl are, însemnând întreţinerea, mentenanţa, serviciile pentru aceste centrale termice din şcoli, pentru că acolo unde centralele termice depăşesc o anumită putere trebuie să ai supraveghere permanentă, cu persoane cu atestate, încât să poată funcţiona normal. Trebuie să ne gândim clar la o siguranţă absolută în funcţionarea acestor instalaţii şi, de ce nu, poate şi la servicii în domeniul electric, termic, sau pe viitor pe locaţia respectivă realizarea unor investiţii cu dedicaţie pentru zona industrală. Nu ne propunem să vindem din patrimoniul Uzinei”, a mai specificat el.
  Iulian Duma


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img