More


  Tokes Laszlo a pierdut sprijinul Bisericii Reformate

  - Advertisement -

  Tökes-Laszlo

  Deşi ocupă funcţia de europarlamentar, Tokes Laszlo continuă să se amestece în treburile Eparhiei Reformate Piatra Craiului, uitând probabil că nu mai deţine funcţia de episcop de aproape cinci ani. Supărat că preoţii reformaţi refuză să-i mai execute dispoziţiile, Tokes Laszlo l-a acuzat acum o lună pe succesorul său în funcţia de episcop reformat de Piatra Craiului, Csuri Istvan, că ar fi subordonat total biserica intereselor UDMR. De altfel, fostul episcop a intrat în conflict încă de acum câţiva ani cu o parte din conducerea Eparhiei Reformate. Europarlamentarul Tokes a cerut demisia fostului deputat UDMR de Satu Mare, Varga Attila, din funcţia de prim curator eparhial. De asemenea, Tokes a cerut demisia protopopului reformat de Carei, Nagy Sandor, care ocupă în prezent şi funcţia de consilier judeţean.

  Atacuri după atacuri
  După ce a devenit europarlamentar, Tokes Laszlo a renunţat la funcţia de episcop al Eparhiei Reformate Piatra Craiului în iunie 2009. Succesorul său în funcţia de episcop a devenit Csuri Sandor. Tokes Laszlo a încercat să-şi impună punctul de vedere în cadrul Eparhiei, considerând că noul episcop Csuri este un simplu executant al ordinelor sale. Sătui de modul în care fostul lor episcop amesteca politica cu biserica, tot mai mulţi preoţi reformaţi au început să se dezică de el. Tokes a simţit că îşi pierde influenţa şi a început să atace tot mai des conducerea Eparhiei Reformate Piatra Craiului.
  Printre primele sale ţinte s-au numărat doi sătmăreni. Este vorba de fostul deputat UDMR de Satu Mare, Varga Attila, care ocupă în prezent funcţia de prim curator eparhial, şi de protopopul reformat de Carei, Nagy Sandor. Fostul deputat Varga Attila a fost acuzat de europarlamentarul Tokes Laszlo că ar fi un oportunist, probabil din cauza faptului că a fost parlamentar UDMR în momentul în care a fost ales în funcţie.

  Tokes Laszlo a fost mult mai dur cu protopopul reformat de Carei, Nagy Sandor, pe care l-a acuzat inclusiv că ar fi fost turnător al fostei Securităţi. Protopopul Nagy Sandor ne-a declarat că supărarea lui Tokes a fost provocată de decizia sa de a candida ca şi consilier judeţean pe listele UDMR la alegerile locale din 2008. După ce a ajuns consilier judeţean, Tokes l-a considerat un trădător şi l-a atacat public ori de câte ori a avut ocazia. Din cauza acestor atacuri şi al amestecurilor sale brutale în treburile Bisericii Reformate, Tokes Laszlo a pierdut sprijinul preoţilor reformaţi, dar şi al credincioşilor reformaţi, în proporţie de 95%, afirmă protopopul Nagy Sandor.

  Atac mişelesc la episcop
  Europarlamentarul Tokes Laszlo nu s-a mulţumit doar cu atâta. În urmă cu o lună l-a acuzat inclusiv pe episcopul reformat de Piatra Craiului, Csuri Istvan, că ar fi subordonat total biserica intereselor UDMR. În cadrul scrisorii remise episcopului Csuri, Tokes s-a plâns că a devenit victima unor atacuri concertate, menite să-l scoată din viaţa politică românească şi maghiară. Referitor la aceste afirmaţii, episcopul Csuri a declarat presei maghiare că, după părerea sa, europarlamentarul Tokes caută doar un ţap ispăşitor întrucât cariera sa politică nu decurge după cum şi-ar dori.

  Episcopul reformat de Piatra Craiului, Csuri Istvan, a mai declarat că Biserica Reformată nu se va implica în politica partidelor, arătând că şi el a demisionat din UDMR după ce a devenit episcop. În acelaşi timp, Biserica Reformată are şi o obligaţie de reprezentare vizavi de minoritatea maghiară din România, a mai afirmat episcopul Csuri, adăugând că, pentru a-şi îndeplini rolul, biserica nu mai poate ocoli administraţia. De asemenea, episcopul Csuri a declarat că întreţine relaţii apropiate şi cu reprezentanţi ai altor formaţiuni politice maghiare din România.

  Tokes visează la un nou mandat
  După ce l-a atacat pe protopopul reformat de Carei, Nagy Sandor, europarlamentarul Tokes Laszlo a anunţat că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul Europei tocmai cu prilejul unei slujbe oficiate duminica trecută la Biserica reformată din Carei. Cu această ocazie, Tokes Laszlo a anunţat că ar dori o coaliţie între formaţiunile politice ale maghiarilor din România, pentru a candida la un nou mandat de europarlamentar însă, dacă acest lucru nu e posibil, se gândeşte să candideze pe listele partidului condus de Viktor Orban, FIDESZ.
  Varianta cu coaliţia formaţiunilor politice ale maghiarilor din România cade din start, întrucât UDMR nu va deveni niciodată membră a unei asemenea construcţii politice. Singurul partid pe care se poate bizui Tokes este Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), însă acesta nu are priză în rândul maghiarilor din România. În cazul în care ar candida ca şi independent, Tokes ar avea nevoie de 100.000 de semnături de susţinere, un target foarte greu de atins pentru Tokes, în condiţiile în care nu poate miza pe sprijinul preoţilor reformaţi, ci doar pe mâna de oameni din PPMT. Din punct de vedere logic, cea mai bună variantă pentru Tokes ar fi să candideze în Ungaria, pe listele FIDESZ.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare