More


  Ultimatum edilitar pentru şoferii sătmăreni

  - Advertisement -

  trafic

  Tarifele pentru staţionarea în zonele special amenajate din municipiul Satu Mare rămân neschimbate în acest an. În schimb, s-a modificat regulamentul privind activitatea de control privind limitarea staţionării pe domeniul public în parcările cu plată precum şi în staţiile de aşteptare taxi. Şi cum edilii locali dau dovadă de simţ estetic şi ecologic, maşinile de epocă şi cele hibride au gratuitate la parcare. De reduceri se bucură pensionarii sau sătmărenii care vor să parcheze în zona de domiciliu.

  Atenţionare pentru şoferi
  La propunerea primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica, Consiliul Local a aprobat noul regulament al activităţii de control privind limitarea staţionării pe domeniul public în parcările cu plată, precum şi în staţiile de aşteptare taxi. De asemenea, începând de astăzi Serviciul Administrarea Domeniului Public (ADP) va intensifica activitatea de control. “Primăria municipiului Satu Mare anunţă participanţii la trafic faptul că începând cu data de 1 februarie 2014, Serviciul Administrarea Domeniului Public va intensifica activitatea de control privind limitarea staţionării pe domeniul public în parcările cu plată, precum şi în staţiile de aşteptare taxi. În acest sens rugăm persoanele care nu au achiziţionat până în acest moment abonamente de parcare să se prezinte la casieria A.D.P. din Piaţa Someş, situată pe str. Prahovei nr.18, pentru a evita eventualele sancţiuni aplicate conform legislaţiei în vigoare. Mulţumim pentru înţelegere!”, se arată într-un comunicat de presă remis de Primăria Satu Mare.

  Disfuncţionalităţi eliminate în noul regulament
  Edilii locali susţin că au fost eliminate anumite disfuncţionalităţi din noul regulament. “Având în vedere faptul că, ulterior datei de 29.11.2012, s-au mai constatat o serie de disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte activitatea de control exercitată de Serviciul Operativ Intervenţii Parcări, considerăm oportună aprobarea unei noi Hotărâri de Consiliu Local de sine stătătoare privind Regulamentul de funcţionare a sistemului privind controlul, limitarea şi taxarea staţionărilor în municipiul Satu Mare. Prin această modificare va avea loc o mai bună organizare şi eficientizare a încasărilor rezultate în urma controalelor efectuate de către Serviciul Operativ Intervenţii Parcări. De asemenea, se impun o serie de modificări referitoare la: introducerea unor noi categorii de beneficiari ai abonamentelor de parcare şi a condiţiilor de obţinere a acestora, la situaţiile în care se pot elibera noi abonamente de parcare în cazul pierderii lor, respectiv introducerea unei contravenţii în cazul persoanelor juridice care nu comunică în termenul stabilit, sau refuză să comunice, datele de identificare ale conducătorului autovehiculului aflat în proprietatea sa”, se arată în expunerea de motive a edililor sătmăreni.

  Maşinile de epocă şi cele ecologice au parcare gratuită
  Consilierii locali sătmăreni au dat dovadă că sunt cât se poate de ecologişti odată cu discutarea regulamentului de funcţionare al sistemului privind controlul, limitarea şi taxarea staţionării pe raza municipiului Satu Mare, proiect care a trecut prin votul unanim al aleşilor locali. Astfel, autovehiculele de epocă, dar şi cele alimentate cu energie electrică vor fi scutite de taxele de parcare pe raza municipiului reşedinţă de judeţ. Astfel, în expunerea de motive a proiectului de hotărâre se menţionează că maşinile în al căror talon este menţionat “vehicul istoric” vor putea parca gratuit. În această situaţie se află un număr de şapte autovehicule. În ceea ce priveşte maşinile alimentate cu energie electrică sau cele hibrid, numărul acestora nu trece de zece. În rest, nivelul tarifelor rămâne neschimbat şi în acest an, cu menţiunea că activitatea de control va fi una mult mai strictă.

  Locatarii au facilităţi
  Pentru sătmărenii care îşi parchează maşinile în zona de domiciliu abonamentele se eliberează anticipat pe o perioadă de un an calendaristic, dar numai persoanelor fizice domiciliate în interiorul zonei de aplicare a sistemului, pentru maximum două vehicule şi asigură drept de staţionare în imediata vecinătate a domiciliului pe o rază de până la 100 metri. Eliberarea abonamentului de parcare se face pe bază de buletin de identitate şi certificat de înmatriculare. Pentru abonamentele de locatar eliberate în timpul anului bugetar se percepe o taxă lunară de referinţă calculată proporţional pentru perioada rămasă până la sfârşitul anului şi aprobată prin hotărâre a Consiliului Local Satu Mare. Abonamentul de parcare se inscripţionează cu numărul de înmatriculare al vehiculului, cu codul tronsonului aferent adresei de domiciliu a proprietarului şi este netransmisibil. Codurile tronsoanelor aferente adreselor de domiciliu vor fi stabilite prin dispoziţia directorului general al Administraţiei Domeniului Public, cu scopul de a păstra confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale proprietarilor.

  Taxare de luni până sâmbătă
  În toate zonele de aplicare a sistemului de parcare cu plată staţionarea este permisă numai pe bază de tichet, abonamente de parcare sau prin sistemul de plată a taxei de parcare prin SMS (autotaxare), în funcţie de zonă, cumpărate anticipat, şi numai pe porţiunile semnalizate cu indicatoarele de circulaţie. Taxarea staţionărilor se face în perioada săptămânii de luni până sâmbătă, în intervalul orar 08.00-17.00. Staţionarea în alte locuri decât cele desemnate prin panouri de circulaţie pentru parcare va fi sancţionată contravenţional. Parcarea vehiculelor este permisă numai în locurile special destinate acestui scop, semnalizate prin indicatoare sau marcaje rutiere. În aceste locuri vehiculele vor trebui aşezate unul lângă altul, conducătorii lor având obligaţia să respecte şi celelalte reguli stabilite pentru staţionare.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare