Un nou drum de ocolire la Careiconca

Reuniţi în prima şedinţă din acest an, consilierii locali careieni au aprobat ieri studiul de fezabilitate pentru construcţia unui drum de ocolire prin zona de nord a municipiului, care va asigura legătura directă între intrarea dinspre Satu Mare pe DN19 şi ieşirea din municipiu înspre Căpleni.

Construcţia drumului, în etape
Potrivit studiului, valoarea totală a investiţiei va fi de 5,339 milioane lei, din care 4,556 milioane lei reprezintă cheltuielile de construcţie şi montaj. Acest drum va degreva străzile Mihai Viteazul şi Agoşton de traficul intens din prezent. Din cauza lipsei de fonduri, drumul va fi construit etapizat. În acest an va fi construită doar porţiunea până la sediul firmei WOCO. Firma respectivă şi-a exprimat intenţia de a-şi extinde spaţiile de producţie cu încă trei hale în următorii cinci ani. Potrivit primarului Eugen Kovacs, în urma extinderii vor fi create circa 300 de noi locuri de muncă în acest an, iar la finalizarea ei numărul locurilor de muncă nou create va ajunge la 3.000.
Drumul de ocolire are trei variante în privinţa traseului. Pe viitor, acesta ar putea fi continuat până la intersecţia cu Drumul Naţional spre Vama Urziceni. Astfel, după ce va fi finalizată şi centura, municipiul Carei va avea rute ocolitoare pe ambele părţi.

Răgaz pentru studiu
Consilierii locali au mai aprobat alocarea sumei de 8.000 lei pentru Gala sportului careian, a sumei de 2.600 lei pentru turnarea în bronz a plăcii comemorative a artistului Deak Endre şi a 5.800 lei pentru organizarea primeii ediţii a Festivalului de teatru pentru liceeni Ioana Câcu. Proiectul de hotărâre privind cumpărarea a 300 de exemplare din cartea “Istoria de o mie de ani a familiei Karolyi”, editată în maghiară şi slovacă, a fost amânat până la şedinţa de vinerea viitoare. Amânarea a fost cerută de consilierii liberali pentru a putea studia volumul. Primarul Kovacs a arătat că a luat legătura cu cadre didactice ale Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca pentru a traduce volumul şi în limba română. Din păcate, volumul în limba română nu va putea ieşi de sub tipar până în data de 14 iunie, când la Carei va fi organizată întrunirea celor patru ramuri ale familiei nobiliare Karolyi.
La capitolul diverse, primarul Kovacs s-a declarat împotriva comasărilor de clase din şcolile careiene, avansând ideea ca Primăria Carei să plătească din fonduri proprii salariile profesorilor cărora Inspectoratul Şcolar Judeţean vrea să le restrângă activitatea.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts