More

    Zeci de mii de pensionari mai fericiţi

    punct

    Valoarea punctului de pensie a crescut cu aproape 30 de lei de la începutul acestui an, majorare anunţată de Casa Naţională de Pensii Publice. Potrivit documentului, valoarea unui punct de pensie în 2014 este de 790,7 lei, comparativ cu 762,1 lei, cât a fost anul trecut. Ceea ce înseamnă că în urma majorării valorii punctului de pensie, la nivelul judeţului Satu Mare un număr de 76.960 de pensii au fost majorate. Calcularea pensiei se face cu ajutorul “punctului de pensie” şi a “punctajului” fiecărui contribuabil. “Punctul de pensie” e o valoare ce variază în funcţie de deciziile guvernului. Acesta se înmulţeşte cu “punctajul” fiecărui pensionar şi rezultă valoarea pensiei.

    Mai fericiţi din acest an
    Conform conducerii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Satu Mare, în ceea ce priveşte majorarea valorii punctului de pensie, la nivelul judeţului Satu Mare un număr de 76.960 de pensii au fost majorate. Influenţa financiară determinată de majorarea valorii punctului de pensie este în valoare totală de 2.159.036 lei, rezultând o pensie medie de 719 lei.

    De asemenea, prin Legea nr. 380/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 începând cu data de 02.02.2014 se va reintroduce tabelul privind stagiile de cotizare necesare a fi realizate în grupa I de muncă pentru a putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. “Până la această dată în evidenţele instituţiei noastre există înregistrate 15 solicitări în acest sens”, se arată în evidenţele Casei Judeţene de Pensii.

    Cum se calculează pensia
    Se calculează mai întâi punctajul lunar al contribuabilului, din prima zi de activitate până în ultima, pe fiecare lună din fiecare an, deoarece pentru determinarea pensiei se ia în calcul întreaga activitate, conform Legii 19 din 2000, intrată în vigoare la 1 aprilie 2001. Punctajul lunar rezultă din împărţirea venitului lunar la salariul mediu brut pe economie din anul respectiv. După determinarea acestuia se calculează un “punctaj anual”, prin adunarea punctajelor lunare din anul respectiv şi împărţirea sumei la 12. Aşa se procedează pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste “punctaje anuale” se adună. Suma se împarte la “stagiul complet de cotizare”, adică la vechimea totală a contribuabilului. Rezultă astfel “punctajul mediu anual” al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul carierei.
    Valoarea pensiei rezultă prin înmulţirea “punctajului” cu “punctul de pensie”. “Punctajul” rămâne mereu acelaşi, este constant. Se poate modifica numai dacă pensionarul aduce acte în plus la dosarul deja existent, iar modificările se fac doar în favoarea pensionarului. “Punctul de pensie” este variabil, modificându-se în funcţie de deciziile guvernului. Prin majorarea punctului de pensie se majorează, automat, şi valoarea pensiilor.

    Noi facilităţi pentru vârstnici
    Pentru anul 2014, Ministerul Muncii Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice. Pentru anul 2014 sunt prevăzute un număr de 59.641 de locuri de tratament balnear repartizate pe 19 serii. Acest proiect este în dezbatere publică până în data de 24.01.2014, urmând ca după această dată să fie adoptată hotărârea de guvern prin care se stabilesc criteriile de acordare a biletelor de tratament şi repartizarea lor pe fiecare judeţ în parte.
    Comparativ cu anul 2013, când au fost distribuite un număr de 50.352 bilete de tratament balnear, se prevede o majorare evidentă a numărului de bilete la nivel naţional. “Menţionăm că în cursul anului 2013 pentru judeţul Satu Mare au fost alocate un număr de 3.936 bilete de tratament balnear”, a precizat directorul Casei Judeţene de Pensii, Eugenia Sabou.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE