APIA plătește banii pentru fermieriDe la începutul anului 2014, APIA a autorizat și efectuat plăți către beneficiari în valoare de 3.3 miliarde lei, ceea ce reprezintă 752 milioane euro. Potrivit MADR, până în prezent s-au efectuat plăți către circa 95% din fermierii care au depus cereri de plată  pe suprafață.

Sumele autorizate și plătite au avut ca destinație majoră plățile aferente campaniei 2013, alocarea fiind distribuită astfel:  2.45 miliarde de lei pentru Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA), către circa 900.000 de beneficiari; 73.4 milioane de lei pentru Axa II a PNDR; 458 de milioane de lei pentru Plăți Naționale Directe Complementare (PNDC), care au ajuns la 370.000 de fermieri; 15.1 milioane de lei pentru plățile aferente măsurilor de piață, către beneficiarii programelor de reconversie în sectorul viti-vinicol, fructe și lapte în școli sau grupuri de producători; 1 milion de lei pentru programele de promovare a produselor agricole, inclusiv pentru vinuri și restituiri la export; 7.5 milioane de lei pentru ajutoarele destinate Persoanelor cele mai Defavorizate din România (PEAD); aproximativ 1.5 miliarde pentru ajutoarele de stat aferente sectorului zootehnic; 1.8 milioane lei pentru primele de asigurare în agricultură.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, susține că plățile către fermieri aferente campaniei 2013 vor fi finalizate înainte de începerea lucrărilor de primăvară. ”APIA va continua să plătească către beneficiari toate sumele solicitate, în cel mai scurt timp. Am promis acest lucru și ne vom ține de cuvânt. Sper să fie un început pentru ca performanța în agricultură să devină o stare permanentă”, a declarat secretarul de stat.
Iulian Duma
ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts