More

    Băsescu – amendat de CNCD

    Derapajele rasiste ale lui Traian Băsescu s-au acumulat pe parcursul mandatelor sale prezidenţiale şi au făcut ocolul Europei şi al lumii, de multe ori şocate şi, asemeni cetăţenilor României, fără să înţeleagă paradoxul acestei situaţii absurde. Adică faptul că deşi are prieteni apropiaţi printre liderii romilor şi îi place să danseze cu frumoasele pirande cu rochii înflorate, pe ritmuri îndrăcite, au fost şi continuă să fie nepermis de dese ocaziile în care tocmai împotriva acestei etnii Băsescu are reacţii rasiste.

    În multe ocazii acest mod de a reacţiona i-a fost trecut cu vederea personajului care se autointitulează, fără vreo legătură cu prevederile Constituţiei, şef al statului. Iată însă că recent el a fost amendat, în sfârşit, de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Consiliul a decis să-i aplice lui Băsescu o amendă modică de 600 de lei pentru declaraţiile sale privind romii care “trăiesc din ce fură”. Ceea ce a fost interpretat justificat ca reprezentând discriminare care încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.

    Dar, cum spuneam, romii au fost aduşi în discuţie de Băsescu şi cu alte ocazii. În 2007 el a folosit termenul de “ţigancă împuţită” atunci când s-a adresat reporterului Antenei 1, Andreea Pană. CNCD l-a sancţionat doar cu avertisment, deşi expresia a fost calificată ca discriminare rasială. La fel, apoi, prezent la o dezbatere a femeilor de afaceri, Băsescu a spus că nu înţelege cum o femeie romă poate ţine 5-6 copii, iar o româncă nu. Aceste detalii rasiste au stârnit atunci protestele societăţii civile. Protestatarele au fost gonite la doar câteva minute după ce au ajuns în faţa Palatului Cotroceni. Iar la o lună de la înregistrarea acuzelor de rasism, CNCD a decis strâmb că declaraţiile cu privire la natalitate şi la femeia romă nu constituie un act de discriminare, fiind la limita libertăţii de exprimare.

    Decizia de luni a CNCD de a-l amenda pe Traian Băsescu, chiar şi cu suma modică de 600 de lei pentru declaraţii discriminatorii la adresa etniei rome, a făcut deja înconjurul lumii. Importante publicaţii din SUA şi Europa – Washington Post, Die Zeit, Der Standard -, dar şi din Pakistan au acordat subiectului spaţii largi. Comentariile subliniază că România este, din păcate, departe de valorile democraţiei prin practicarea discriminării la cel mai înalt nivel de conducere şi reprezentare.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE