More


  Birocraţia excesivă loveşte în proiectele primăriilor

  - Advertisement -

  prefect

  La iniţiativa prefectului Eugeniu Avram, ca urmare a solicitărilor venite din partea edililor locali, Instituţia Prefectului a aşezat la masa discuţiilor primarii localităţilor care demarează proiecte în cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală şi reprezentanţii Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP) 6 Satu Mare. Directorul adjunct al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Satu Mare, Mihaela Măhălean, a prezentat ieri stadiul implementării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 în judeţul Satu Mare, precizând că media absorbţiei fondurilor este de 50%, dar a recunoscut că există întârzieri majore în anumite cazuri, dând vina pe birocraţia excesivă.

  Prefectul Avram pune umărul
  Prefectul Eugeniu Avram a avut ieri o întâlnire cu scopul analizării stadiului implementării proiectelor derulate de unităţile administrativ-teritoriale în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, proiecte depuse pe Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” – respectiv 17 proiecte – şi Măsura 125 “Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii” – 6 proiecte.
  La întâlnire au participat primarii însoţiţi de echipa de implementare a proiectului – proiectanţi, consultanţi, executanţi – precum şi reprezentanţi ai centrului regional şi ai centrului judeţean al APDRP, ai Consiliului Judeţean şi ai serviciilor publice deconcentrate cu competenţe în avizarea sau autorizarea proiectelor şi lucrărilor executate. În deschidere, prefectul Eugeniu Avram a reiterat sprijinul pe care Instituţia Prefectului îl acordă în implementare precum şi deschiderea şi disponibilitatea în medierea problemelor cu instituţiile deconcentrate ale ministerelor organizate la nivel judeţean.

  Primarii, rugaţi să depună mai mult efort
  Reprezentanţii CRPDRP au prezentat sinteza principalelor probleme comune apărute în implementare, precum şi o informare privind acţiunile şi documentele necesare pentru finalizarea proiectelor. Edilii au fost rugaţi să îşi realizeze actualizarea inventarului public al unităţilor administrativ-teritoriale, să îşi actualizeze şi să supună aprobării Planurile Urbanistice Generale, să obţină avizele şi certificatele necesare, precum şi avizele Ordinului Arhitecţilor din România, să obţină auditul energetic, autorizaţiile de mediu, precum şi acreditarea serviciilor sociale.
  În continuare s-a analizat individual fiecare proiect şi s-au detaliat etapele de urmat în vederea finalizării cu succes a acestora pentru a oferi cetăţenilor din mediul rural un standard de viaţă mai ridicat. Prefectul Eugeniu Avram a solicitat sinteza problemelor identificate care exced competenţelor locale sau ale Instituţiei Prefectului, pentru a fi transmise autorităţilor centrale competente. De exemplu, urgentarea elaborării procedurilor privind scutirea de la plata TVA aferente ultimei tranşe din proiect de către primării. În acelaşi timp se va solicita Consiliului de Administraţie a SC Electrica SA o revizuire a termenelor de valabilitate a documentelor care avizează proiecte ale autorităţilor locale. În finalul întâlnirii, prefectul Eugeniu Avram a asigurat reprezentanţii autorităţilor locale şi ai instituţiilor publice despre iniţierea demersurilor privind simplificarea procedurilor de accesare şi de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene, în perspectiva noului exerciţiu financiar 2014 -2020 al Uniunii Europene.

  Oficialii CRPDRP acuză birocraţia
  Directorul adjunct al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Satu Mare, Mihaela Măhălean, a precizat că media absorbţiei fondurilor este de 50%, dar a recunoscut că există întârzieri majore în anumite cazuri, dând vina pe birocraţia excesivă. “Scopul întâlnirii noastre îl reprezintă impulsionarea beneficiarilor publici de pe raza judeţului Satu Mare cu privire la finalizarea proiectelor. Ştim bine că programarea 2007-2013 are ca şi termen de finalizare luna septembrie 2015. Din păcate, în cazul judeţului Satu Mare avem destul de mulţi beneficiari care sunt încă în faza de achiziţii. Din totalul proiectelor contractate până la ora actuală sunt doar şase finalizate. Avem unul restant, la care nu avem plată finală şi ca atare am venit toată echipa de la centrul regional tocmai pentru a veni în sprijinul lor şi de a-i impulsiona. Din partea noastră există toată deschiderea şi chiar îi rugăm să beneficieze de faptul că centrul este aici, la Satu Mare. Pe judeţul Satu Mare am depăşit 50% grad de absorbţie. Sunt şi localităţi care au un grad de absorbţie de doar 20-30%, pentru că sunt foarte mulţi cu stadiu financiar zero, fiind în perioada de achiziţie. Cele mai mari probleme sunt vizavi de întârzierile din sistem, care sunt cauzate de procedura anevoioasă de achiziţii publice”, a declarat Mihaela Măhălean.

  Stadiul proiectelor PNDR
  Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 au fost depuse, la nivelul judeţului Satu Mare, un număr de 1.919 proiecte contractate, în valoare de 226.304.685 euro, dintre care 286 de proiecte au fost finalizate, 132 de proiecte au fost reziliate, în timp ce 1.825 de proiecte sunt în derulare. Pentru perioada 2014-2015 au mai rămas de plătit 39.191.072 euro. În ceea ce priveşte stadiul contractelor cu primăriile din judeţul Satu Mare, există 45 de proiecte contractate, în valoare de 63.090.057 euro, 10 proiecte au fost finalizate, în timp ce 35 de proiecte sunt în derulare, cu o valoare de 47.170.229 euro.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare