Conducerea Tribunalului Satu Mare, prin preşedintele Rodica Grosoş-Maxim şi prin preşedintele Secţiei penale a Tribunalului Satu Mare, Mihai Ciorcaş, alături de judecătorul Adriana Vîlcu – membru al Biroului de informare şi relaţii publice, au prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, activitatea instanţelor de judecată din judeţul Satu Mare pe anul trecut. Situaţia instanţelor a înregistrat o îmbunătăţire, dacă ţinem cont de faptul că numărul dosarelor care îi revin fiecărui judecător a scăzut evident, în timp ce a crescut operativitatea, rămânând tot mai puţine cauze nerezolvate. Este încurajatoare şi situaţia imobilului în care îşi desfăşoară activitatea Tribunalul Satu Mare, în condiţiile în care au fost date deja în exploatare anumite săli.
Mai puţin, dar totuşi mult
Stabilitatea legislativă, dar și intrarea în vigoare a noului Cod Civil au făcut ca anul trecut volumul de muncă de la nivelul instanțelor de judecată de la Satu Mare să înregistreze o scădere în 2013 față de 2012. Cele mai multe dosare au fost judecate în cadrul Secției II civil, în timp ce Secția de penal a avut o încărcătură mai mică de dosare. Pe masa unui judecător au fost în medie 959 de dosare în cursul anului 2013, faţă de 1.239 de dosare în cursul anului 2012.
Instanțele sătmărene au avut de soluționat anul trecut un număr de 44.834 cauze, din care 16.856 au fost dosare aflate pe stoc și aproape 27.978 au fost nou intrate. Volumul de activitate a scăzut cu 19,94% față de anul precedent. Cu toate că volumul de muncă s-a diminuat, Satu Mare rămâne printre primele instanțe din țară la numărul de dosare pe judecător. De asemenea, există dosare care sunt pe rolul instanței chiar și de circa 15 ani când vorbim de falimente sau cazuri care se află în comisii rogatorii, cum se întâmplă cu dosarul “Frontieriștilor”. Legea fondului funciar cauzează și ea un număr mare de dosare.
O problemă la Judecătoria Negreşti Oaş
La nivelul tuturor instanţelor de judecată din judeţ s-a înregistrat o scădere a volumului de activitate, cu o singură excepţie, cea a Judecătoriei Carei. Concret, la Tribunalul Satu Mare s-a înregistrat o scădere de 26,24%, la Judecătoria Satu Mare s-a evidenţiat o scădere de 18,64%, iar la Judecătoria Negreşti Oaş o scădere de 5,98%. Singura creştere s-a înregistrat la nivelul Judecătoriei Carei, acolo unde în cursul anului 2013 a crescut volumul de activitate cu 1,17 %, respectiv cu 53 de dosare. Numărul total al soluţiilor pronunţate de judecători în anul 2013 a fost de 19.674. “La nivelul Judecătoriei Negreşti Oaş se înregistrează o problemă din cauza faptului că peste 80% din justiţiabili sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar procedura de citare se face extrem de anevoios”, a declarat preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Grosoş-Maxim. Conform aceleiaşi surse, deocamdată nu se întrevăd posibilităţi de a ieşi din acest impas, decât ca justiţiabilii să revină în ţară. Un lucru destul de improbabil.
Operativitate crescută
Operativitatea generală în materie civilă a fost de 92,62%, pe grade de jurisdicţie situaţia prezentându-se astfel: 95,20 % pe fond, 98,94% pe apel şi 80,28% pe recurs, în scădere în comparaţie cu anul anterior când încărcătura medie a fost de 1.239 de dosare pe judecător. Operativitatea la Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a fost de 72,13%, în timp ce operativitatea în materie penală este de 81,93%. “Se constată o creştere a indicelui de operativitate în materie civilă de la 68,83% la 92,62 %, creşterea fiind de 23,79%. La Secţia a II-a civilă s-a înregistrat o creştere a acestui indice de la 55,07% la 72,13%, creşterea fiind de 17,06%”, a declarat preşedintele Rodica Grosoş-Maxim.
Buget mai mare pentru Justiţie
Ca urmare a unor evenimente neplăcute produse în cursul anului trecut, atunci când tavanul clădirii Tribunalului Satu Mare s-a prăbuşit cu un deţinut cu tot chiar înaintea debutului unei şedinţe a instanţei, a fost majorat şi bugetul alocat Tribunalului Satu Mare în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare în regim de urgenţă. “În ceea ce priveşte resursele materiale în anul 2013, creditele bugetare aprobate şi deschise pentru Tribunalul Satu Mare şi judecătoriile de circumscripţie au fost de 31.281.686 lei, faţă de 21.927.842 lei în anul 2012, fiind utilizate în proporţie de 99,95%”, a declarat preşedintele Tribunalului Satu Mare.
În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor de reabilitare a clădirii Tribunalului Satu Mare, “din lipsa finanţării executantul a încetinit ritmul lucrărilor, astfel că faţă de valoarea lucrărilor contractate de 29.882.000 lei, la finele anului valoarea lucrărilor executate şi achitate sunt de 15.873.000 lei, ceea ce reprezintă 53,12%”, a mai precizat Rodica Grosoş-Maxim.
Ciprian Bâtea