Elita agriculturii sătmărene, la ceas de sărbătoareoficiali

Ca urmare a unui an agricol foarte bun, elita agriculturii sătmărene şi-a dat întâlnire vineri la Tăşnad, unde au sărbătorit în cadrul unui eveniment organizat de către Cristian Moldovan, de numele căruia se leagă de mai bine de 15 ani o parte din succesul agriculturii din judeţ. La eveniment au participat reprezentanţii judeţului Satu Mare în forurile superioare de la Bucureşti şi Bruxelles, respectiv întreaga conducere a judeţului Satu Mare. Astfel, au fost prezenţi europarlamentarul PNL Ovidiu Silaghi, senatorul UDMR Pataki Csaba, deputatul UDMR Erdei D. Istvan, prefectul şi subprefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram şi Cristian Sasu, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor, primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, alături de reprezentanţi ai serviciilor publice deconcentrate. Oficialităţile au ţinut să îi felicite pe agricultorii sătmăreni pentru rezultatele deosebite obţinute în ultimii ani, precizând că îi vor susţine necondiţionat şi în anii care urmează.

Măsuri pentru susţinerea agriculturii
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut să îi felicite pe toţi agricultorii care au reuşit ca prin trecerea de la agricultura de subzistenţă la agricultura performantă să creeze performanţă în agricultură. Adrian Ştef a precizat că instituţia pe care o reprezintă a luat măsuri active pentru a-i sprijini pe fermierii din judeţ. “Trebuie să îmi exprim satisfacţia că sunt astăzi (vineri, n.red.) prezent la aniversarea uneia dintre cele mai importante firme de profil din agricultură de la noi din judeţ. Eu cred că agricultura trebuie să treacă de la o agricultură de subzistenţă la o agricultură profitabilă şi performantă. Acest lucru este posibil şi sunt atâtea firme care au reuşit acest lucru. Eu cred că şi Consiliul Judeţean a demonstrat faptul că doreşte să sprijine agricultura. Pot să vorbesc despre faptul că am sprijinit grupurile de acţiune locală, am subvenţionat pornirea, startul lor, pentru a putea să atragă fonduri europene în judeţ. Fiecare GAL poate să atragă 2,5 milioane de euro şi cea mai mare parte din această sumă ajunge în agricultură şi în dotarea micilor ferme şi a firmelor de profil”, a declarat Adrian Ştef.
Preşedintele Consiliului Judeţean a mai precizat că agricultura este un punct important în strategia de dezvoltare a judeţului, precizând că un motor al dezvoltării acestui sector îl va constitui Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. “Sigur, mai este foarte mult de făcut pentru agricultură şi tocmai de aceea şi în strategia judeţului este un punct important acest capitol. Eu cred că şi în perioada următoare, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală vom putea atrage fonduri importante pentru agricultorii sătmăreni. Noi sprijinim instituţia subordonată – Consultanţa Agricolă – un loc unde se organizează cursuri importante pentru fermierii sătmăreni pentru a putea accesa proiectele pe fonduri europene. Am dezvoltat activitatea consultanţei agricole şi încercăm să fim la zi cu toate cursurile, cu tot ceea ce se cere pentru a putea să îi sprijinim pe sătmărenii care doresc să aplice pe aceste axe”, a mai precizat Adrian Ştef.

Prefectura, alături de fermieri
Prefectul Eugeniu Avram a declarat că astfel de evenimente sunt deosebit de importante, constituind o bază foarte bună pentru ca cele două părţi, respectiv agricultorii şi oficialităţile, să se informeze reciproc, dar şi să găsească soluţii împreună. “Vreau să îl felicit pe organizator, pe domnul Cristi Moldovan, pentru că mai trebuie şi astfel de evenimente, să ne adunăm şi să ne informăm reciproc, să găsim soluţii împreună. Şi, în primul rând, aş dori să îi felicit pe toţi agricultorii care au obţinut rezultate deosebite anul trecut. Sigur că şi Dumnezeu a fost alături de noi, de judeţul nostru, de aceşti agricultori. Ţin să îi asigur pe agricultori de tot sprijinul, atât din partea Instituţiei Prefectului cât şi a serviciilor deconcentrate care au competenţă în domeniu. Vreau să ştie că îi susţinem total, pentru că totul se va repercuta asupra preţurilor produselor agricole de care se vor bucura toţi cetăţenii judeţului şi a întregii ţări”, a arătat Eugeniu Avram.

Sprijin financiar de la UE
Europarlamentarul PNL Ovidiu Silaghi a ţinut să le dea o veste foarte bună fermierilor, precizând că fondurile europene pentru ciclul financiar 2014 – 2020 vor fi foarte consistente pentru agricultură. “Fondurile pentru agricultură vor fi încurajatoare în următorul ciclu financiar 2014 – 2020 şi tocmai ne aflăm la un eveniment care ne dovedeşte cât de utile sunt. Deoarece compania care azi aniversează utilizarea ei a utilizat în mod inteligent şi profesionist aceste fonduri europene şi, ca dovadă, putem afirma aproape cu certitudine că este una dintre companiile cele mai mari din judeţ, cu cele mai bune rezultate, an de an. Cristi Moldovan a dovedit că ştie să gestioneze foarte bine fondurile europene, de aceea noi toţi suntem astăzi aici să îl felicităm”, a precizat Ovidiu Silaghi.

Respect pentru elita agriculturii
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că agricultorii merită tot respectul sătmărenilor, care prin efortul lor reuşesc să asigure atât produse de calitate cât şi un nivel al preţurilor mulţumitor pentru toţi consumatorii. Atât din calitatea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean cât şi din calitatea de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, Mircea Govor a ţinut să îi asigure pe fermieri de tot sprijinul pe viitor. “Mă bucur că sunt în mijlocul agricultorilor, la sărbătoarea lor, în mijlocul elitei agricultorilor din judeţul Satu Mare. Agricultorii noştri merită toată lauda şi tot respectul nostru pentru că ei sunt cei care ne pun pe masă produsele de care beneficiem zi de zi. În rest, nu îmi rămâne decât să îi asigur de colaborarea mea în continuare, la fel cum a fost şi până acum, voi fi alături de agricultorii din Satu Mare, atât eu, cât şi colegii mei din Consiliul Judeţean, şi, bineînţeles, şi colegii mei din partid. Îi asigur din calitatea mea de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD. Avem directori în instituţiile deconcentrate care se implică direct în bunul mers al agriculturii judeţului Satu Mare. Mă refer la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor. Nu îmi rămâne decât să le doresc ca în continuare să aibă parte de bucurii, mult succes pentru că de rezultatele lor agricole se leagă şi viitorul nostru şi al copiilor noştri”, a conchis Mircea Govor.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts