Frontieriştii, la concurenţă cu poliţiştii în topul corupţieicalugaru

Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Satu Mare a cercetat pentru săvârşirea unor fapte de corupţie 56 de funcţionari ai Ministerului Afacerilor Interne. Primul loc în topul corupţiei este disputat de poliţiştii de frontieră şi de poliţişti, se arată în bilanţul activităţii DGA Satu Mare pe anul trecut, făcut public ieri. Dintre cei 56 de funcţionari MAI care pe parcursul anului 2013 au fost cercetaţi pentru fapte de corupţie de lucrătorii SJA Satu Mare, 20 provin din cadrul Poliţiei de frontieră, 19 de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului, din care unul de la Poliţia Rutieră, şase de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi 11 de la alte structuri ale ministerului. Dintre aceştia, 35 funcţionari MAI au fost cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, şase pentru trafic de influenţă şi 15 pentru infracţiuni la Legea 78/2000. De asemenea, în cursul anului trecut, lucrătorii DGA Satu Mare au organizat cinci flagrante.

Activitate în creştere
Pe parcursul anului 2013, lucrătorii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Satu Mare au efectuat cercetări şi au înaintat la DNA şi PICCJ – unităţi teritoriale un număr de 81 lucrări penale, transformate ulterior în dosare penale (faţă de 49 în anul 2012), se arată în comunicatul de presă semnat de şeful DGA Satu Mare, comisarul şef Stelian Călugăru. Dintre acestea, 44 au fost iniţiate din sesizare proprie (cu 23% mai multe decât în anul precedent). Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, au fost soluţionate 62 delegări dispuse de procurori în cauzele instrumentate, dintre care 25 de către structuri ale DNA şi 37 de la alte unităţi ale Ministerului Public (cu 44% mai multe decât în anul 2012).
În ceea ce priveşte calitatea procesuală a persoanelor asupra cărora au fost derulate activităţi procedurale în cadrul lucrărilor şi dosarelor penale sus-menţionate, au fost efectuate cercetări cu privire la 205 persoane (faţă de 110 în anul 2012), din care 56 au reprezentat personal al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Este vorba de 14 persoane cu funcţii de conducere şi 42 persoane cu funcţii de execuţie. Procurorii de caz au pus sub învinuire 66 persoane, din care 8 personal MAI (de trei ori mai multe persoane faţă de anul 2012).

Pentru fapte de corupţie au fost învinuite 17 persoane (cu 22% mai multe faţă de anul 2012), iar pentru alte fapte au fost învinuite 49 persoane (de opt ori mai multe decât în anul precedent) şi au fost inculpate 20 persoane.

Luarea de mită, cea mai frecventă
Dintre cei 56 de funcţionari MAI care pe parcursul anului 2013 au fost cercetaţi pentru fapte de corupţie de lucrătorii SJA Satu Mare, 20 provin din cadrul Poliţiei de frontieră, 19 de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului, din care unul de la Poliţia Rutieră, şase de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi 11 de la alte structuri ale ministerului. Referitor la tipologia faptelor de corupţie înregistrate în anul 2013, menţionăm că 35 funcţionari MAI au fost cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, şase pentru trafic de influenţă şi 15 pentru infracţiuni la Legea 78/2000.

În ceea ce priveşte activitatea de prindere în flagrant, la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Satu Mare au fost organizate şi s-au derulat cinci astfel de acţiuni, toate finalizate cu rezultatul previzibil, numărul total de persoane prinse în flagrant în acţiuni organizate fiind de cinci. Dintre acţiunile de prindere în flagrant, SJA Satu Mare dă expemlul cauzei privind pe inculpatul V. C., agent de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, Biroul Poliţiei Rutiere, care a fost prins în flagrant în parcarea unui magazin din municipiul Satu Mare în timp ce primea de la un denunţător suma de 1.000 euro pentru a interveni pe lângă procurorul de caz în vederea soluţionării în mod favorabil a dosarului penal în care acesta era cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de “punere în circulaţie sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat”. Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe inculpat la 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei. Ulterior, Curtea de Apel Oradea reduce pedeapsa de la 2 ani la 1,6 ani cu suspendare ca urmare a apelului înaintat de inculpat, iar în recurs Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut pedeapsa pronunţată de Curtea de Apel Oradea.

Patru desistări într-un an
La nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Satu Mare, în anul 2013 au fost consemnate patru situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat lucrătorii DGA atunci când li s-au oferit diverse sume în schimbul unor servicii, persoanele respective fiind trimise în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. De exemplu, în cursul anului trecut, Ş.G.N. s-a ales cu dosar penal după ce a încercat să mituiască un agent de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei oraşului Ardud cu suma de 200 euro pentru a nu-i întocmi acestuia acte de constatare a infracţiunii după ce, în cursul aceleiaşi zile, a fost depistat în trafic conducând un autoturism având permisul de conducere suspendat.

În ceea ce priveşte finalitatea judiciară a cauzelor instrumentate, în cursul anului 2013, procurorii de caz au întocmit nouă rechizitorii prin care au fost sesizate instanţele de judecată pentru fapte de corupţie, iar în alte 18 dosare penale au fost dispuse alte soluţii.

Accent pe acţiunile preventive
În anul 2013, principalele obiective ale Serviciului Judeţean Anticorupţie Satu Mare din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au fost prevenirea, descoperirea şi combaterea faptelor de corupţie în rândul personalului din unităţile Ministerului Afacerilor Interne de pe raza judeţului Satu Mare. În acest context, în vederea creşterii gradului de conştientizare a personalului MAI cu privire la consecinţele faptelor de corupţie, ofiţerii specializaţi din cadrul serviciului au conceput şi înaintat către structurile MAI nouă informări scrise cu caracter preventiv şi au organizat 123 şedinţe de instruire şi informare cu caracter preventiv în rândul personalului ministerului (înregistrând o creştere cu 5,12 % faţă de anul 2012). La aceste activităţi au participat 2207 persoane de la diferite eşaloane decizionale, respectiv 172 persoane care deţin funcţii de conducere şi 2035 cadre cu funcţii de execuţie. S-a avut în vedere instruirea preventivă a personalului din toate structurile MAI din zona noastră de competenţă, o atenţie deosebită acordându-se categoriilor de personal care au atribuţii în zonele identificate ca fiind vulnerabile, prin organizarea şi susţinerea unor activităţi cu tematică specială, adaptată strict domeniului lor de activitate, prin care s-a dorit pregătirea riguroasă a participanţilor pentru evitarea oricăror incidente de integritate.

În ceea ce priveşte relaţiile cu publicul, în cursul anului 2013 au fost consiliate în afara programului de audienţe un număr de 28 persoane, au fost primite în audienţă 19 persoane şi au fost înregistrate 29 petiţii (cu 3,57% mai multe decât în anul precedent) şi şapte apeluri tel-verde la linia telefonică gratuită a DGA – 0800806806, toate fiind soluţionate, cinci dintre acestea conducând la iniţierea unor dosare penale.

Cetăţenii, aşteptaţi să sesizeze DGA
Direcţia Generală Anticorupţie – prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Satu Mare este structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului din unităţile ministerului care au corespondenţă la nivelul judeţului. În vederea realizării obiectivelor DGA, Serviciul Judeţean încurajează cetăţenii să sesizeze faptele de corupţie comise de personalul MAI la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Satu Mare, situat pe strada Bujorului nr. 26 (în clădirea Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare), tel/fax: 0261/717.606 sau la linia telefonică gratuită a DGA- 0800.806.806. Totodată, sătmărenii se pot prezenta în audienţă la biroul amenajat în sediul Instituţiei Prefectului Satu Mare, la etajul 4, camera 7, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 12-15.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts