More


  Hărţuirea sexuală – o infracţiune

  - Advertisement -

  A devenit o realitate constatarea că de la iubire la hărţuire sexuală este în multe cazuri un pas minuscul, iar până acum nicio lege nu a incriminat această faptă. S-a făcut totuşi un pas important în privinţa faptului că noul Cod Penal, în vigoare de la 1 februarie, a plasat hărţuirea de orice natură în categoria infracţiunilor, considerate de aceeaşi gravitate ca furtul sau omorul, de exemplu. Noul Cod Penal este explicit când descrie infracţiunea despre care vorbim. În mod concret, s-a avut în vedere urmărirea sau supravegherea unei persoane şi locuinţa acesteia, locul de muncă sau alte locuri frecventate de ea, repetat şi fără drept, precum şi efectuarea de apeluri sau trimiterea de mesaje, care prin frecvenţa lor şi conţinut cauzează o stare de temere. De asemenea, şi mesajele jignitoare pot fi considerate hărţuire, dacă există şi şantaj emoţional la mijloc.

  Este de subliniat faptul că psihologii vorbesc de trei tipuri de hărţuire. Unul este acela când cineva se simte atras de o persoană care nu îi răspunde, dar o urmăreşte, îi sună la uşă la ore nepotrivite sau/şi îi trimite mesaje cu conotaţie sexuală, cu sau fără ameninţări.

  O altă situaţie de hărţuire apare după despărţire/divorţ când un partener nu acceptă că relaţia s-a încheiat. În lipsă de argumente în vederea împăcării, începe să se comporte abuziv, urmărind-o pe cealaltă persoană pentru a afla ce program are, cu cine se întâlneşte etc. În general, victima ajunge rar la poliţie, dar situaţia poate continua ani la rând, cu un impact psihologic care să conducă la depresii şi anxietate, care pot marca victima şi îi reduc şansele de evoluţie sau dorinţa de a intra într-o nouă relaţie.

  O situaţie frecventă este hărţuirea sexuală la serviciu. Orice atingere sau gest indecent la muncă, fără acordul persoanei vătămate, poate fi încadrat în infracţiunea de hărţuire sexuală, mai cu seamă când atingerile vizează părţile intime ale părţii vătămate. Dacă pe vechea lege doar şefii care pretindeau favoruri sexuale erau pedepsiţi, acum inclusiv colegii care se pretează la astfel de gesturi sunt pasibili la pedepse cu privare de libertate între trei luni şi un an. În general, în astfel de cazuri sunt implicate persoanele cu putere de decizie care şantajează pretinzând favoruri sexuale cu sancţiuni administrative, concedierea sau împovărarea cu sarcini în afara fişei postului. Cazuri de hărţuire la locul de muncă se înregistrează mai ales acolo unde miza jocului de putere este mare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img