Înţelegeri pentru europarlamentareDată fiind importanţa alegerilor europarlamentare, devine firească preocuparea formaţiunilor politice de a identifica modalităţi prin care să îşi sporească şansele în competiţia ce se anunţă una inclusiv a orgoliilor.

Astfel, deşi au participat la alegerile locale şi parlamentare într-o alianţă cu PNL, numită Alianţa de Centru-Dreapta, conservatorii i-au părăsit pe liberali sau liberalii i-au părăsit pe conservatori. Nu ne-am propus să analizăm în cele ce urmează motivele acestei rupturi dar în acest moment a devenit o certitudine faptul că Biroul Politic al PC a decis că formaţiunea va participa la alegerile europarlamentare pe liste comune cu PSD şi UNPR. Decizia a fost luată în pofida declaraţiilor de până acum ale conservatorilor că vor merge pe liste proprii, dar cu certitudine şi din convingerea liderilor partidului că o competiţie pe cont propriu este lipsită de şanse pe măsura speranţelor. În aceste condiţii, pare o certitudine că Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM şi Turism, va fi propunerea pentru locul eligibil al PC la alegerile europarlamentare din luna mai.

Ea va părăsi Guvernul cel mai târziu în luna mai, urmând ca PC să facă o altă propunere. Pentru un loc “la bătaie” este avut în vedere Laurenţiu Rebega, preşedintele Organizaţiei PC Prahova, dar acesta va avea de concurat cu candidaţi de la celelalte partide aliate. Subiectul listelor comune ale PSD şi PNL nu a fost definitivat în contextul în care cele două partide şi-au anulat, din cauza intemperiilor, forurile de conducere de la sfârşitul săptămânii trecute unde urma să se ia o decizie în acest sens. Oricare va fi ea, reamintim că social-democraţii şi liberalii au stabilit elaborarea unui program politic comun pentru europarlamentare, în vederea poziţiilor comune pentru susţinerea intereselor României în politica europeană ce ţine de Parlamentul European.

Imediat apoi, după ce Partidul Mişcarea Populară a izbutit în cele din urmă să se înscrie la tribunal, Forţa Civică s-a dovedit interesată să realizeze o alianţă cu partidul lui Băsescu, şi nu o fuziune, cum s-a discutat iniţial. O fuziune ar fi riscantă, putând fi contestată în instanţă, caz în care structura rezultantă nu ar putea depune liste de candidaţi pentru Parlamentul European.

În sfârşit, mai degrabă ca o ciudăţenie, PNŢCD şi-a stabilit pentru europarlamentare opţiunea de a merge singur. Pavelescu, liderul partidului, s-a lăudat că sondajele interne indică o intenţie de vot de 3,4% pentru PNŢCD şi a făcut apel către foştii ţărănişti să se întoarcă în partid. Dincolo de consemnarea ciudăţeniei, în acest caz nu rămâne nimic de comentat.
Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts