Liceele Unio şi Traian Vuia vor fi comasate din toamnăcomasare1

La propunerea Primăriei Satu Mare, consilierii locali sătmăreni au aprobat în ultima şedinţă comasarea liceelor Unio şi Traian Vuia. Comasarea va avea loc pe data de 1 septembrie, iar unitatea de învăţământ se va numi Colegiul Tehnic “Unio-Traian Vuia”. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) lucrează în prezent la planul de şcolarizare şi la numărul de posturi din acest liceu, iar reprezentanţii instituţiei au dat asigurări că nu va fi concediat niciun cadru didactic.

Comasare la propunerea Primăriei
Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, Claudiu Mondici, decizia de a comasa cele două unităţi şcolare a aparţinut conducerii Primăriei Satu Mare, iar consilierii locali au votat acest lucru în ultima şedinţă. “Decizia conducerii municipiului Satu Mare a fost luată după ce, în prealabil, s-a sfătuit cu Inspectoratul Şcolar. În prezent, lucrăm la planul de şcolarizare. Nu ştim încă cum va arăta acesta, însă pot să vă asigur că niciun cadru didactic nu va fi disponibilizat. Nu se iau în calcul reduceri de posturi. Sunt profesori care vor ieşi în pensie, sunt profesori care li se va întregi norma, dar încă nu putem spune exact ce se va întâmpla”, a precizat Mondici.

Oficialul IŞJ a mai precizat că până la data de 10 februarie profesorii celor două unităţi şcolare trebuie să-şi depună cererile de intenţie urmând ca o comisie de specialitate să le verifice şi apoi să ia şi o decizie. “Comasarea celor două licee se va face până la data de 1 septembrie, unitatea de învăţământ nou înfiinţată urmând să aibă denumirea Colegiul Tehnic Unio-Traian Vuia”, a mai spus Mondici.

Considerente economice
Decizia conducerii Primăriei Satu Mare de a comasa cele două licee are mai multe considerente, conform celor spuse de Claudiu Mondici. Colegiul Tehnic “Traian Vuia” a ajuns ca în acest an să aibă doar 315 elevi şi risca să-şi piardă personalitatea juridică anul viitor, dacă numărul elevilor ar fi scăzut sub 300. Pe de altă parte, Liceul Unio, care are circa 350 de elevi, nu are un spaţiu adecvat unde să-şi desfăşoare în prezent activitatea. Prin comasarea celor două licee, s-a rezolvat şi problema elevilor, urmând ca de anul viitor unitatea şcolară nou formată să aibă peste 700 de elevi, precum şi problema spaţiului, la Traian Vuia fiind spaţiu suficient pentru toţi elevii.

Pe de altă parte, Primăria Satu Mare a avut în vedere şi considerentele economice. Pentru întreţinerea celor două licee, municipalitatea aloca mult mai mulţi bani decât pentru întreţinerea unui singur liceu, aşa cum va fi din toamnă. Mai rămâne ca Inspectoratul Şcolar să decidă planul de şcolarizare şi organigrama acestei şcoli.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts